Byggföretag med schyssta villkor konkurreras ut

Programmet Daglönarna sändes av Uppdrag Granskning förra veckan. Foto: SVT.
Stora byggföretag har satt i system att anlita lågavlönad arbetskraft och bryta mot villkor visar Uppdrag Gransknings undersökning.
Förra veckan sände Uppdrag Granskning ett avsnitt om svart arbetskraft och arbetare som ibland inte får betalt för månader av jobb. En bransch som sticker ut är byggbranschen, men inte på ett positivt sätt. Enligt Pia Bergman på Skatteverket är det till och med den bransch som är värst.
Totalt handlar det om mer än 66 miljarder kronor årligen som svartarbetet kostar staten. Den uppskattningen är från 2008, men aktuell än idag.
– Det har vart fall inte blivit mindre. Det är min bedömning utifrån samtal med branschen, branschens företrädare, de fackliga företrädarna och de tips vi får in, säger Pia Bergman till SVT.
Många av arbetarna är papperslösa. De bor i industriområden, vissa tillsammans med sina barn, och har muntliga avtal som arbetsgivaren enkelt kan bryta mot.
– Om en arbetsgivare ser en möjlighet att inte betala, då tar de den. Ibland känns det som att det är mer sällan man får betalt än att man får det, säger en av arbetarna.
Men det handlar inte bara om pengar för staten och arbetstagarna.
– Det är också allvarligt för de schyssta företagen. De får svårare att konkurrera och svårare att erbjuda schyssta jobb. Och det är allvarligt att vi ser fler och fler människor som utnyttjas. Människor kan fara väldigt illa vid dessa affärer vilket vi dessvärre har många exempel på, säger Pia.
Här hittar du hela granskningen.