Anmälningar mot mäklare på rekordnivå - juni 2018

Anmälningar mot mäklare på rekordnivå - juni 2018

Foto: Mäklarhuset

Förra året blev ett rekordår i antalet anmälningar mot mäklare, och i år är det fortfarande en strid ström.

2017 blev ännu ett rekordår i antalet anmälningar mot mäklare, totalt gjordes 530 anmälningar. Året före var samma siffra 303 stycken.

– Det var få objekt till salu, budgivningar som skenade och många deltagare. Då finns det många besvikna spekulanter som inte får köpa och då tycker man att mäklaren satt ett för lågt utropspris. Man fick in väldigt många anmälningar kring så kallade lockpriser i fjol, säger Anders Astonsson, kommunikatör vid Fastighetsmäklarinspektionen, till Svenska Dagbladet.

Även i år ligger anmälningarna på en stadigt hög nivå. Hittills i år har det inkommit 180 anmälningar från privatpersoner. Om den siffran håller i sig väntas slutresultatet för året bli ungefär detsamma som i fjol. Det innebär dock att den kraftiga ökning man sett mellan varje år sedan 2014 raderats - delvis på grund av att bostadsmarknaden gått in  i ett betydligt lugnare tempo.

En skillnad från tidigare år är också att pris och budgivningar halkat ner på listan över vanligast orsak till anmälan. Istället är det god fastighetsmäklarsed som toppar listan tätt följd av mäklarens agerande på andra plats. Priset kommer först på tredje plats.