Smarta hem

Det smarta hemmet - vilken gateway skall man välja?

I min artikelserie om smart hem har vi kommit till att välja gateway. Här beskriver jag vad en gateway är, en liten introduktion till att bygga en egen gateway, vilka färdiga som finns att välja på och fyra bra gateways som jag kan rekommendera.

Till vänster en Philips Hue gateway. I mitten Samsung SmartThings och till höger en Raspberry Pi.

Till vänster en Philips Hue gateway. I mitten Samsung SmartThings och till höger en Raspberry Pi. Foto: Jan Backman

I tidigare artiklar har jag diskuterat vad man kan automatisera utan att göra ingrepp i husets elsystem och vad ytterligare man kan göra med ingrepp i huset, allt för att (i huvudsak) styra belysning och något element eller liknande.

Nu är det dags att välja gateway, dvs en lösning för att kontrollera detta och även en del annat, som exempelvis att övervaka temperaturer. 

Faktorer som styr valet av gateway

Att ge rekommendationer om val av gateway/hub/centralenhet är inte lätt, då det är väldigt individuellt. Valet styrs delvis av:

  • vilka behov man har, 
  • vilken vilja man har att göra komplexare hantering i denna typ av system, 
  • men även vilken kunskap och erfarenhet man har av att underhålla en dator hemma. 

Andra saker som påverkar valet av gateway är: 

  • Vilka standarder för smarta hem vill man ha stöd för? 
  • Föredrar man en lättanvänd gateway eller en med avancerade möjligheter? Vill man köpa färdig lösning, eller är man villig att integrera/bygga själv? 
  • Vill man ha stöd för röstassistenter? 
  • Räcker det med en webbsida, eller vill man styra via en app? 
  • Vill man ha en fysisk skärm på centralenheten? 
  • Skall tjänsten vara tillgänglig ute på Internet, eller räcker det att den fungerar hemma? 
  • Man kanske till och med ser det som en fördel att den bara fungerar hemma av säkerhetsskäl?

Det finns så många frågor som kommer att styra valet. Det är därför bara dumt av mig att försöka rekommendera en centralenhet, istället så skall jag försöka hjälpa er att inse vart ni skall börja.

Vad vill ni styra i ert hem?

Om enbart belysning är behovet, med eller utan väggbrytare, så kan rena Zigbee-gateways vara av intresse (t.ex. Philips Hue, IKEA Trådfri, LIDL SilverCrest, OSRAM Lightify, Xiaomi). Jag skrev också i den första artikeln att detta kan vara en bra ingång till det smarta hemmet. Man kan även använda flera av dessa som ZigBee-modem för flera av de andra systemen (framförallt de andra systemen som bygger på öppen mjukvara), men man får då en del begränsningar jämfört med att använda dedikerade ZigBee-modem (exempelvis inget stöd för termometrar och andra mer ovanliga ZigBee-enheter, eller inget stöd för enheter från andra tillverkare). Om jag ändå skall rekommendera någon tillverkare i detta området så blir det Philips Hue, den har bra stöd för andra tillverkares lampor (t.ex. IKEA och OSRAM) och strömbrytare (många tillverkare). Samtidigt så är det detta system som andra tillverkare gärna vill vara kompatibel med för att kunna sälja sina saker. Det innebär dock inte att allt fungerar eller att det fungerar helt utan problem. Det är faktiskt bättre att ni tittar i nästa kategori av gateways, dvs det som kommer i nästa stycke.

På nästa nivå har vi färdiga produkter med inbyggt stöd för flera system och användningsområden. Athom Homey är ett exempel på en sådan centralenhet som har stöd för flera olika radioprotokoll och som även kan koppla upp sig mot KNX. Athom Homey syntes förresten blinka i rött i takt med the “Imperial March” från Star Wars i “Gift vid första ögonkastet” på SVT häromsistens. Den har, som de flesta andra i denna kategorin, pluginer som man installerar för att koppla in de tjänster som man vill använda, t.ex. termometrar och andra sensorer, strömbrytare och lampor. Alla produkter stöds dock inte utan det som utvecklas finns utifrån önskemål eller öppen källkod som levereras av andra användare, men man kan exempelvis sätta på uppvärmning av sin Volvo via en plugin. Andra populära gateways inom denna kategori är Samsung SmartThings och Zipato. 

Det finns en generell hub som jag vill diskutera lite extra, trots få stödda system (enbart ZigBee), och det är Amazon Echo Plus och Echo Show. Här har man byggt in stöd för styrning av hemautomation i den röststyrda assistenten. En fördel med detta är att man inte behöver lämna några andra APIer tillgängliga på nätet annat än inloggningen till sitt Amazon-konto. Och eftersom ZigBee snabbt håller på att bli dominerande inom hemautomation så behöver det inte vara fel. Men tänk på att alla enheter inte är kompatibla bara för att de råkar ha en ZigBee-logo och att man kanske vill ha stöd för ytterligare system som Z-wave också. Man måste alltid tänka/googla först och handla sen när det gäller denna lösningen, men det gäller iofs oavsett vilket annat system man tänker använda sig av också. Den stora nackdelen med denna är dock att nästan ingenting fungerar utan att man är uppkopplad mot sitt konto hos Amazon. 

Vill man integrera andra röstassistenter så måste man konfigurera upp dessa med APIer ute på Internet till den tjänst som man har där (exempelvis login för Athom Homey eller Samsung SmartThings i molnet). Tänk också på att man utsätter sig för en säkerhetsrisk när man lägger ut sina tjänster och APIer på nätet. Något som man definitivt bör tänka på om man exempelvis kopplar in sitt dörrlås i sitt smarta hem. Men om man vill koppla upp sitt system mot en röstassistent så är det inom denna kategori som de flesta bra alternativen finns iom att de oftast har färdiga APIer på Internet mot många tjänster.

Bygga en egen gateway 

Raspberry Pi gateway
Raspberry Pi uppe till höger som i detta fallet kör Domoticz på Linux. I underkant har vi ett RFXTRX-modem för 433.92 MHz och i mitten av bilden ett modem för ZigBee som heter ConBee II. Bägge dessa modem ansluts via USB. Till vänster syns en termometer som använder 433.92MHz. 

Om man känner att man är kapabel att bygga och underhålla en egen gateway så kan det vara en mycket bra idé. Det blir inte nödvändigtvis billigare dock då det oftast kostar några hundralappar per radiostandard som man vill ha stöd för (433.92MHz, ZigBee, Z-wave). Man kan i de öppna systemen integrera gateways som IKEA Trådfri eller Philips Hue som radiomodem, men samtidigt så får man då nackdelarna med dessa också.

Alla de öppna mjukvarorna kör på Linux, gärna på en Raspberry Pi som kostar några få hundralappar, men även containers i en server eller på en NAS är relativt vanliga alternativ. Några av systemen kan också köra på Windows och MacOS. 

Den stora fördelen med att bygga en egen gateway är att de flesta produkter snabbt får stöd via öppen källkod. När jag köpte en LED-slinga på LIDL (med ZigBee) så fungerade inte denna i mitt Domoticz-system den första dagen. Den andra dagen hade en person i England (tror jag) delvis fått igång systemet och jag kunde då köra detta och ge lite feedback tillbaka till utvecklaren så att han den tredje dagen hade en fullt fungerande lösning som jag fick testköra. Den fjärde dagen var mjukvaran släppt till allmänheten så att slingan kunde användas av alla som använde samma ZigBee-modem (ConBee II) som jag hade till mitt Domoticz-system.

Väljer man Home Assistant (HA, Hassio) så har man en väldigt stor skara utvecklare som jobbar med denna. Jag har haft den installerad rätt länge, men jag har inte kommit mig för att flytta över mitt hem på denna då det är lite för krångligt jämfört med nyttan jag får. Det går exempelvis inte att komma undan från att använda konfigurationsfiler för att få igång sakerna. Inte så att jag inte klarar av det, jag har helt enkelt bara inte motivationen att göra så mycket arbete och jag ser inte riktigt behovet heller. Notera också att Home Assistant inte finns för Windows. Man kan dock installera en Linux-VM på Windows, men det är ju fortfarande i Linux man skall hantera mjukvaran.

Har man lite mer processingkraft än enklare datorer så anser många att OpenHab är det bästa systemet. Men det kräver en del datorkraft då det kör Java. Men även här så måste man hantera en del saker i konfigurationsfiler. OpenHAB finns dock för Windows om man har det behovet. Även här finns det en stor skara utvecklare. Med OpenHAB så får man också ett färdigt stöd för att integrera röstassistenter, något man själv måste lösa med Domoticz och Home Assistant. 

Jag har länge kört Domoticz, som jag tycker har en bra kompromiss mellan enkelhet, flexibilitet och låga systemkrav (den kan köras på en Raspberry Zero utan problem). Rekommenderar jag då denna? Nej, riktigt så enkelt är det inte. Andra personer har helt andra behov och jag kan enbart sträcka mig till att man bör titta på denna mjukvaran om man funderar på att bygga en egen gateway/hub. Men problemfritt är det inte med denna mjukvaran heller.

Ett exempel på en stor brist hos Domoticz är om man använder det användarvänligaste sättet att skapa lite mer avancerade regler på (Blockly) så får man ofta problem. Ett exempel är att jag ville få en IKEA IR-sensor att hålla skrivbordslampan tänd när jag sitter vid skrivbordet (så att jag får tillräckligt med ljus i ansiktet när jag har videomöten). Kombinationen av konstigt beteende i IR-sensorn (den släcks alltid en minut efter att den tänds och begränsningar i Domoticz Blockly-implementation (man kan inte ha överlappande regler av typen “håll lampan tänd i 15 minuter” utan att få oönskade bieffekter) gjorde det extremt svårt att få det eftersträvade beteendet, till slut tvingades jag att gå en lång omväg för att få det att fungera som jag ville. Det är inte alltid de enkla metoderna räcker till helt enkelt. Samma beteende löste jag med Samsung SmartThings på under 30 sekunder och det fungerade klockrent direkt.

belysningskontroll

Belysningskontroll

Kontrollera belysning
Styra belysning
Jämförelse av lösningar i Domoticz och SmartThings. I farstun skall lampan släckas efter att ha varit på en stund. I kontoret så skall spotlighten vara tänd om någon är sitter vid skrivbordet. Lägg märke till att spotlighten på Domoticz använder en strömbrytare som heter “$IR-kontor”. Detta för att gå runt begränsningar i Blockly.

10 populära gateways

Så vad skall man välja? Ja, det beror helt på hur mycket man kan och hur intresserad man är. Vilka system vill man ha stöd för? Hur mycket är man beredd att betala? Vad vill man kunna göra? Och mycket mer…

Tabellen nedan ger en grov jämförelse av några olika vanliga och populära system, tabellen är inte på något sätt tänkt att vara komplett utan den är mest till för att man skall kunna få en snabb överblick så att man får en känsla av vilka alternativ som kan tänkas passa ens eget hem och behov, sedan får man helt enkelt läsa på själv för att se om det fungerar som man har vill. Eftersom det finns olika nivåer av stöd så finns det tre olika svar i tabellen: Ett kryss “X”, innebär bra stöd. En stjärna, “*”, betyder delvis stöd med kommentar om varför. Ett minus, “-”, betyder att stöd inte finns. Notera att stödet i olika system snabbt förändras, så detta är en ögonblicksbild av den information jag samlat ihop.

Gateway

433.92 MHz

ZigBee

Z-Wave

KNX

Plejd

WiFi

Philips Hue

-

*1

-

-

-

-

IKEA Trådfri

-

*1

-

-

-

-

Amazon Echo Plus/Show

-

X

-

-

-

-

Samsung SmartThings

*6

X

X

*2/6

-

X6

Athom Homey

X

X

X

*2

X

X

Animus Heart

X

*3

X

-

-

X4

Zipato Zipabox2/
Zipatile

X

X

X

*2

-

X

Hassio/Home Assistant5

X

X

X

*2

X

X

Domoticz5

X

X

X

*2

-

X

OpenHab5

X

X

X

*2

-

X

  1. Philips Hue och IKEA Trådfri har bra stöd för tillverkarens egna produkter, men Hue har även ett brett stöd för t.ex. andra tillverkares lampor och för många väggbrytare och dimmers. De har dock inget utvecklat stöd för termometrar och andra sensorer (förutom rörelsesensorer).
  2. En tredjeparts brygga för att erbjuda ett webb-API till KNX-nätet behövs. Olika tillverkare av sådana stöds i olika system.
  3. Animus Heart kräver extern ZigBee gateway och är begränsad av vad den kan (IKEA Trådfri och Philips Hue stöds)
  4. Animus Heart har relativt litet stöd för WiFi-enheter idag, men det utökas löpande
  5. Gateways som bygger på OpenSource behöver en dator att köra på (ofta används en Raspberry Pi) och sedan måste man köpa till USB-anslutna radio-interface, men även externa system såsom Philips Hue och IKEA trådfri stöds via pluginer.
  6. Man kan integrera externa tjänster (exempelvis Domoticz för 433MHz) in i SmartThings och får då tillgång till allt som finns i denna, men efter en app-uppgradering så är det många sådana som inte längre fungerar. Läs på!  

Fler saker som spelar in vid val av gateway

Det finns naturligtvis många fler aspekter som man kan tänkas vilja ta in i sitt val av gateway/hub, detta är bara några exempel:

  • Fungerar lösningen om Internetanslutningen går ned?
  • Hur lätt/svårt är det att få till en bra batteribackup vid strömavbrott? (ifall man har det behovet, exempelvis om man använder lösningen för att övervaka hemmet, via exempelvis brandvarnare, vattendetektorer och rörelsedetektorer)
  • Kan man själv lägga till enheter utan officiellt stöd? (exempelvis, kan man bygga egna hanterare för WiFi-relän, för att läsa av WiFi-enheter, för att koppla in andra WiFi-produkter som exempelvis smarta dammsugare)
  • Kan man själv lägga in stöd för externa notifikationsramverk?
  • Kan man publicera temperaturer/väder på externa tjänster? (Exempelvis till temperatur.nu om man vill göra det)
Gateways
Till vänster en Philips Hue gateway. I mitten Samsung SmartThings och till höger en Raspberry Pi. Om man jämför med pennan i underkant så inser man att dessa är rätt enkla att gömma undan på en central plats i hemmet, exempelvis där man har bra täckning. SmartThings och Raspberryn har WiFi-stöd, det saknas dock i Philips gateway.

Slutsatser (Fyra gateways jag rekommenderar)

Jag skrev i början av artikeln att jag inte tänker rekommendera något system då olika användare har så väldigt olika behov, men nu tänker jag faktiskt göra det ändå. Utifrån prislapp och funktionalitet för ZigBee och Z-wave, samt enkelheten med att komma igång så finns det faktiskt väldigt lite som talar emot Samsung SmartThings, åtminstone för nybörjaren inom smarta hem. Har man redan saker inom 433.92MHz-systemet som man inte är beredd att kasta ut så är den kanske inte så lämplig och det kan även bli problem med WiFi, även om mycket stöds (då kanske man skall titta på Athom Homey). Så läs på om stöd finns först! Även Xiaomis ZigBee-prylar (som inte följer ZigBee-standarden fullt ut) kan vara lite problematiska, de kräver lite handpåläggning och forumstudier av användaren. Om alternativet är en gateway från Philips Hue eller IKEA Trådfri så skulle jag trots detta och utan tvekan rekommendera Samsungs hub istället. 

Faktum är att jag själv efter mycket jämförande av olika produkter köpt en Samsung SmartThings som komplement till Domoticz i mitt hem. Huvudorsaken till att jag kompletterar min nuvarande lösning är att det skall bli enklare för övriga familjen att hantera de delar av systemet som de har intresse av, så nu kan röstassistenten i mitt hus via SmartThings styra min egenhändigt byggda elektronik som kommunicerar via WiFi. SmartThings kan även att läsa av termometrar och annat som använder 433.92Mhz på radion. Jag använder alltså SmartThings som en front mot det som jag har i mitt Domoticz-system så att det syns som enheter i SmartThings. De flesta av mina ZigBee-enheter har jag flyttat över till Samsungs hub så att familjen kan använda deras app i mobiltelefonen. Jag vill här än en gång påminna om vikten av användarvänlighet för andra som besöker eller bor i det smarta hemmet, man kan inte betona det nog många gånger. 

Är man beredd att satsa några tusenlappar, men utan att vilja göra det komplicerat för sig så är Athom Homey ännu bättre. Den har bra support och de flesta protokoll finns inbyggda. Men om man har behov utanför vad Homey stödjer redan, sa då blir det krångligare och man hamnar i samma situation som med SmartThings, man måste integrera sakerna själv. Tänk också på att Homey är tänkt att vara en del av möblemanget och den är inte så lätt att gömma undan, vilket kanske inte uppskattas av alla i hushållet.

Animus Heart är en svensk gateway som är väldigt tilltalande om man håller sig inom det den stöder, men dess begränsningar inom ZigBee är nog för många ett bekymmer, man ärver nämligen in många av begränsningarna från den ZigBee gateway (Philips Hue) som man behöver använda som ZigBee-modem. Men om man inte tänker använda andra ZigBee-sensorer än de från Philips så är den ett bra alternativ också, den har ju ett bra stöd för sensorer på 433.92MHz och Z-wave. 

Har man mycket tid och vill ha det mest flexibla, ja då är Home Assistant (HA, Hassio) vägen att gå. Men räkna med att det kostar för varje radioteknologi som du vill ha stöd för. Att mjukvaran är gratis innebär inte att lösningen blir gratis, det kommer att bli betydligt dyrare än att köpa exempelvis en hub från Samsung. Men man har nästan inga som helst begränsningar, annat än plånbok, tid och sin egen kompetens.

Jag har i flera år haft svårt att bestämma mig för vilken väg jag skall gå vidare, men som jag skrev så har jag har nu bestämt mig för att utvärdera Samsung SmartThings. Lösningen är inte perfekt, det måste sägas, men det finns ingen lösning som är det. Vad du väljer är i slutänden styrt av vilka behov du och ditt hem har och de kompromisser du är villig att göra! 

Lycka till, vad ni än väljer

Läs mer

Det smarta hemmet - Jan Backman har automatiserat det mesta
Det smarta hemmet: Vad får jag koppla själv?