Husdrömmar, Tillbyggnad

Bygger nytt hus av stall på släktgård - Husdrömmar

Kim och Erik Gyll tar sig an ett 200-årigt stall för att bygga om och bygga till med inspiration från Gert och Karin Wingårdhs hus. Det involverar lyft av timmerstommen som roteras i 180 grader och får ny grund och nytt syllvarv innan den sätts tillbaka.

Bygger nytt hus av timmerstommen på släktgård -  Husdrömmar

Foto: SVT

I avsnitt 2 av Husdrömmar 2024 får vi följa en spännande renovering och tillbyggnad av ett gammalt stall på en gård i en bit utanför Falun. Det är Kim och Erik Gyll som köper en släktgård tillsammans med Kims syster Janna och hennes familj.

Innehåll

Fakta om huset
Bakgrund
Modell av huset
Binda samman nya och gamla byggnaden
Så bygger de steg för steg
Resultat
Är programmet sevärt?
Vanliga frågor

Fakta om huset

husdrommar sasong 11 avsnitt 2 modern släktgård i falun före
Foto: SVT

Var: Stråtenbo utanför Falun
Arkitekter: Sofie Campanello, Brita Melander, Catharina Dahl Palmér
Konstruktion: Gammal timmerstomme som varit stall byggs till
Start: Juni 2022
Planerat klart: Sommaren 2023
Inflytt: 1 januari 2024
Inköpspris tomt: 1,3 miljoner kr
Budget för bygget: 4.7 miljoner kr
Utfall: 5,5 miljoner kr

Bakgrund

husdrömmar säsong 11 avsnitt 2

Janna och Kim är yngst i en syskonskara på 6 och är nära vänner. I vuxen ålder har Kim och hans man Erik tillsammans med Janna och hennes man Pelle och deras två barn haft en önskan om att bo tillsammans, för de gillar varandra.

Kim jobbar (oklart med vad) i Göteborg och Erik jobbar som präst i Uppsala, så de pendlar mycket. Nu blir det ännu mer pendling när de köper en släktgård med totalt 13 hus tillsammans med Janna och Pelle, som direkt renoverar och flyttar in i ett av husen.

Erik och Kim däremot beslutar sig för att ta sig an det gamla stallet för att sedan kunna flytta till gården de också.

Bygget planeras - modell av huset

husdrommar sasong 11 avsnitt 2 modell rott timmerhus
Grafik: SVT

Kim är visserligen väldigt intresserad av design, men de har också anlitat arkitekterna Sofie Campanello, Brita Melander, Catharina Dahl Palmér för att rita på om- och tillbyggnaden av stallet. Det är samma arkitekter som bland annat ritade Andreas Vinterthuns massiva trähus i Husdrömmar säsong 9 och Bergskuben i Västra Frölunda i säsong 7.

På bottenplan i den nybyggda delen ska det vara vardagsrum, kök, skafferi, tvättrum, wc och förvaring. På ovanvåningen blir det sovrum med ett gigantiskt gavelfönster inklätt med panel, precis som det Gert och Karin Wingårdh har vid sitt hus.

I den gamla delen med vardagsrummet blir det öppet upp i nock, det blottlagda och välbevarade gamla taket av stockar blir en effektfull inredningsdetalj.

Binda samman nya och gamla byggnaden

husdrommar sasong 11 avsnitt 2 oppnar vagg

Tillbyggnaden görs i analogi med det gamla stallet, men med moderna inslag såsom stora fönster utan spröjs. Det som ska binda ihop de båda byggnaderna är dels falu rödfärg och dels en gemensam förhöjd takfot som löper som ett horisontellt band runt hela byggnaden.

Här kan du läsa mer i vår guide om olika sätt att bygga till huset.

Så bygger de steg för steg

husdrommar sasong 11 avsnitt 2 hus lyfts
Foto: SVT

Bygget börjar med att de river halva stallet som är för dåligt för att återvinnas. Sedan lyfter de upp delen av huset som är kvar och ställer vid sidan om så länge.

Då kan de gå vidare med att gjuta en platta på mark. Det nedersta syllvarvet, som är den bärande konstruktionen längst ner i timmerstommen, ersätts med ett nytt eftersom det var röta i det gamla.

När nytt syllvarv är på plats lyfter man tillbaka den gamla timmerstommen på den nya grunden - efter att ha roterat den 180 grader. Där dörrarna varit tidigare ska det bli nya stora fönster och dessa vill man ha mot utsikten istället för in mot gården.

Några häftiga scener du inte får missa är när timmerhantverkaren Daniel Gut lindrevar mellan timmerstockarna, spottar i små hål för att laga dem och sedan sågar hål med motorsågen för att öppna upp mellan husen. Det märks att det är en riktig hantverkare som kan sitt jobb.

När det är dags att måla huset hjälper hela släkten till. Erik använder en cool färgspruta för att måla de gamla timmerstockarna, vilket är “extremt tillfredsställande”. Det går snabbt och ger ett jämnt fint resultat när han jobbar med färgsprutan.

Vi får inte se så mycket mer av byggjobbet, men man kan anta att tillbyggnaden byggs med vanlig träregelstomme. Taket ser ut att vara ett återvunnet tvåkupigt tegeltak, men de nämner inget om det.

När det är dags att inreda ser det ut som att Erik och Kim själva bygger det svarta köket.

“Får man säga att det blir löjligt bra?” De är mer än nöjda.

Resultat

husdrommar sasong 11 avsnitt 2 modern släktgård i falun
Foto: SVT

I januari 2024 är allt så klart att de äntligen kan flytta in, ungefär ett halvår senare än beräknat. Som sagt, de är väldigt nöjda med sitt hus. Anne och Gert kommer dit för att se hur det blev.

Det är många wow och fantastiskt som kommer från de båda programledarna.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 2 släktgård i falun kök
Foto: SVT

– En stor del av det här projektet har handlat om att jämka det gamla med det nya. Det är precis där de har lyckats.

– Ja, det är ett säkert sätt att måla allt i falu rödfärg, det läker jättemycket. Men det finns ytterligare små finesser som att man har höjt takfoten som ett horisontellt band som lägger armarna om den gamla delen och för ihop dem, säger Gert.

I vardagsrummet med öppet upp i nock är det gamla stalltaket blottat.

Köket är som en svart kub, i samma material och kulör som innertaket i den nya delen.

Där uppe blev fönstret á la Wingårdh väldigt lyckat.

husdrommar sasong 11 avsnitt 2 modern släktgård i falun sovrum
Foto: SVT

En snygg symmetriaxel går genom hela övre plan. På golvet ligger där jättebreda kilsågade furutiljor, som möts av nästan sömlöst av kalksten på golvet i badrummet.

En faluröd timmervägg sätter tonen i badrummet, som har öppet in mot sovrummet.

De sover i en säng placerad mitt framför ett fönster.

Är programmet sevärt?

Det här är ett superintressant avsnitt av Husdrömmar med många dimensioner. Det är sevärt för den som ska bygga till sitt hus, för det tar upp övervägningarna man behöver göra om ifall tillbyggnaden ska smälta in eller bryta av. Man får lära sig hur man kan göra för att sammanfoga det nya med det gamla så att det hänger ihop.

Det är också intressant för den som vill inreda ett gammalt stall eller annan timmerbyggnad till modern bostad, med allt vad det innebär i form av att lyfta huset, göra avvägningar med ruttna delar, ta hål för fönster och dreva, med mera.

Sedan är det även roligt att se hur de tog inspiration av Wingårdhs på ritbordet. Slutligen är det inspirerande att se de två syskonen ha så god kontakt att de vill starta en modern släktgård tillsammans.

Vanliga frågor

Får man betalt för att vara med i Husdrömmar?

Det utgår inget arvode för medverkan i programmet eftersom man enbart dokumenterar riktiga projekt i samförstånd med de personer de följer.

Vad kostar det att bygga till?

Priset för att bygga till är ungefär 20 000-25 000 kr per m2, men varierar med storlek, form och materialval. En attefallstillbyggnad på 15 kvm kan kosta ca 300 000 kr.

Hur mycket kostar det att lyfta och flytta ett hus?

Startavgiften brukar hamna på 15 000 kr och i genomsnitt kostar det från 300 000 kr och uppåt att flytta ett hus, enligt företaget Tunga lyft.