Husdrömmar, Bygga nytt hus

Bergskuben i Västra Frölunda – Husdrömmar

Det handlar verkligen om att bygga när vi får följa Emelie och Mikael som bygger ett arkitektritat hus på en kulle i Västra Frölunda. De köper tomt, anlitar arkitekter, tänker till och planerar väl vilket är ett måste - de testar nämligen nya byggmetoder och nya material.

Emelie och Mikael.

Emelie och Mikael. Alla bilder är skärmdumpar från programmet.

Mikael Sundebäck hade stått i kommunens tomtkö i 17 år när han väldigt överraskande tilldelades en tomt. Överraskande var det för att tomtkön var avskaffad sedan ett år tillbaka. Men där fanns ändå en tomt som flera före honom hade ratat eftersom det ligger en stor bergsknalle på den. Det skulle kosta en miljon att spränga bort den, vilket man har gjort på alla granntomterna. Mikael och Emelie bestämmer sig dock för att ta tomten som den är. De kan ju skippa att spränga och bygga uppe på kullen. Upp kan man ju komma med en hiss.

Tomten i Västra Frölunda
På tomten ligger en bergsknalle.

Mikael är 38 år och arbetar som ansvarig för ett mjukvarutjänstbolag i en global säkerhetskoncern. Emelie är 27 år och arbetar som fastighetsmäklare. Tillsammans har de dottern Alice som är 9 månader.

Mikael hade sitt första byggprojekt när han var 10 år gammal, då han byggde på en våning på lekstugan, drog in vatten över gräsmattan och byggde en damm av cement. Bergskuben är alltså en pojkdröm för hans del. Emelies dröm har varit ett jättestort helgjutet jättebadkar. Här får de verkligen förverkliga sina husdrömmar.

Husskiss
En skiss av huset.

Projekterar bygget väl

När de har köpt tomten så skissar de själva på hur de skulle kunna bygga sitt hus. I mataffären ser de en lapp som de två nyutexaminerade arkitekterna Sofie Campanello och Catharina Dahl Palmér har satt upp, som söker uppdrag. Dem väljer de att anlita. 

Arkitekterna
Sofie Campanello och Catharina Dahl Palmér, arkitekterna.

Emelie och Mikael visar arkitekterna sin skiss, som arbetar om den och kommer med ett motförslag. De har ett absolut krav i skissen, ett rejält nedsänkt bakar. I övrigt ville de ha en svängd trappa, för att bryta av allt fyrkantigt. Efter hand som ritningen tar form förvandlas den svängda trappan till en rak, men det till kommer en rund garderob i entrén, som får mjuka upp intrycket istället.

Översikt för bygget av bergskuben
Storlek
: 185 kvm i två plan
Beräknas klart: Julen 2018
Kostnad: 6,7 miljoner kr
Varav tomt: 1,8 miljoner kr

Entréplan
En skiss av entréplan.

På bottenvåningen ska de ha ett spa-liknande badrum i betong med badkar på nästan två kubikmeter. Här finns en matsal med 6 meter i takhöjd, och kök. Det finns tvättstuga och i hallen vill Mikael ha en rund garderob för att lätta upp det hela.

Övervåning
En skiss av övervåningen.

På övervåningen ska de bygga ett badrum till, tre sovrum, en stor garderob och ett allrum där man kan kika ner på entrévåningen.

Andra roliga detaljer de ska ha i sitt hus är en vinkällare under köksgolvet med glaslucka, så att man kan titta ner. Under trappan som löper utmed ena köksväggen ska de bygga in ett skafferi.

Emelie vinkällare
Emelie visar Anne var vinkällaren ska hamna.

Husets konstruktion

De två unga arkitekterna har hungern och är inte rädda för annorlunda byggmaterial och metoder. Konstruktörerna de har anlitat är däremot lite äldre. Det är perfekt, för de kompletterar teamet med sin erfarenhet.

Stomme av korslimmat trä
Stommen byggs upp.

Hela husets stomme består av korslimmat trä, sk KL-trä, vilket är massiva träskivor av hyvlat virke som limmas ihop med vartannat skikt korslagt för ökad formstabilitet.

De vill inte ha en massa balkar, utan hela husets stomme är uppbyggd av pelare och på toppen av det är det sadelbalkar mellan pelarna. Även mellanbjälklaget är KL-trä. Det behöver ju då ligga på något, ibland sätter man pelare eller så sätter man balkar under mellanbjälklaget. Men här har de gjort ett massivt mellanbjälklag som är nedpendlat, det hänger från taket, sadelbjälkarna hänger i stag. De får till det med bara 140 mm mellanbjälklag som är golv där nere och tak där uppe.

KL-trä
Massivt mellanbjälklag som är nedpendlat.

Ytterväggarna bygger de upp med sandwichelement av plåt-isolering-plåt. Sandwichelementen lyfts upp på kullen med Mikaels drömmars maskin – en gul tornkran.

Ett husbygge till
Mikael tvingas bygga vid sommarhuset också.

Inte nog med det här husbygget. Innan Mikael träffade Emelie hade han köpt ett sommarhus i Smögen tillsammans med sin mamma, som han har hållit på att renovera och bygga bygga på under flera år. Just nu måste han åka dit och jobba också, för där finns ett marklov som går ut och det gäller att bygga klart innan lovet går ut.

Byggmomenten

Tv-programmet blir sedan en kavalkad i olika moment i husbygget. Vi får se när stommen byggs, betonggolvet slipas och sandwichelementen levereras och lyfts upp med den gula tornlyftkranen. Natten innan fönstren ska levereras kan Mikael knappt sova. 

Gul lyftkran
Sandwichelementen lyfts på plats med en gul tornkran.

Han är så spänd eftersom fönstren kommer med glas i glas i 90 graders vinkel och det är millimeterprecision som gäller. 

Fönstren levereras
Känsligt när fönstren ska sättas på plats.

– Vi har 3D-scannat berget i laser, byggt upp allt i CAD i detalj, men det är inte samma sak som att det blir så sedan, säger Mikael.

Allt går dock väl. Fönstren passar precis. 

Huset får fasad av plåt
De blir osäkra på vilken fasad de ska ha.

Men vilken fasad?

De har skissat på att sätta panel i mönster utanpå sandwichelementen, frågan är vilken variant de ska välja. De har ju det så lyxigt nu att de kan tillkalla Gert Wingårdh för att avgöra frågan och det gör de.

Diskuterar med Gert
De vänder sig till Gert för råd om fasaden.

Sandwichelementen har korrugerad plåt på utsidan som är avsedd att vara fasad. Emelie som gillar industristil har börjat fundera på om de kanske skulle ha den som fasad enbart. Gert frågar om hon tror att huset går att sälja med en sådan fasad, hon är ju mäklare. Javisst, det tror hon inte är några problem. Då tycker Gert att det är en strålande idé. Sätter man träpanel utanpå kommer man nämligen att göra åverkan på byggelementen när man borrar i dem, bättre då att konstruktionen är orörd. Mikael vill ha träfasaden, men han verkar få ge med sig.

Emelie provåker hissen
Emelie provåker hissen.

Hiss på annons

Hissen köper de för 45 000 kr i Stockholm via annons på nätet, först en för placering till vänster. De får åka upp och montera ner den själva. Sedan ångrar de sig och vill ha den till höger vid entrén istället. Då lyckas de köpa en ny hiss i Göteborg som redan är nedmonterad – för halva priset.

Hissen
Hissen till höger ska kläs in med samma plåt som fasaden.

En del över budget, men väldigt nöjda

När vi får se huset för sista gången har de två veckor kvar till slutbesiktning och efter den får de förhoppningsvis flytta in. Hissen är på plats, så gott som klar. Den ska bara kläs in i samma plåt som fasaden.

Öppet upp i tak
Öppet upp i tak.

Gert Wingårdh är helt lyrisk över huset. Han är så glad att det är arkitekritat, han älskar det. Det har rumslighet, är vackert grafiskt och är totalt genomtänkt.

Kök och vardagsrum
Soffhörna, matplats, kök.

Mikael och Emelie är också nöjda. De tycker att det till och med blev lite bättre än de hade tänkt sig. 

Trappan upp
Trappan upp och rund garderob i hallen
köket
Köket går i svart.
Skafferi
Inbyggd förvaring under trappan
Lekrum
På övervåningen finns lekrum, sovrum och badrum.
Badrum
Vid fönstret finns badkaret som rymmer 2 kubik.

Budget överskreds med 600 000 kr. Det som kostade mer var grunden, lyftkranar och arkitekten, men det var aktiva val. De ringde arkitekterna varannan dag, men tycker att det var värt det.

Huset klart
Inflyttning om två veckor.

Så här i efterhand tycker de att det har varit värt allt jobb också. När de flyttar in om två veckor kommer de att tappa upp ett bad och äntligen koppla av för första gången på väldigt länge.