Husdrömmar

Husdrömmar: Bygger massivt trähus med respekt för naturen

I säsongsavslutningen av Husdrömmar träffar vi snickaren Andreas Vinterthun och hans fru Jennie som bygger ett arkitektritat, massivt trähus med respekt för naturen. Drömtomten i Veddige består av berg. Andreas pratar med berget som säger att de inte ska spränga.

Hus i KL-trä i Veddige

Foto: SVT / Alla bilder är skärmdumpar från programmet

Andreas och Jenny flyttade till Veddige i norra Halland för tio år sedan efter att ha hittat sitt drömhus där, en sekelskiftesvilla. Den har de renoverat på nu ända sedan inflytten, dränerat och bytt tak bland annat.

Jenny och Andreas

Jenny är 41 år och arbetar på en vårdklinik i Varberg. Andreas är 42 år och snickare i eget företag. Tillsammans har de fyra barn, Douglas 17 år, Elliot 12 och tvillingarna Sam och Elise som är 11 år. De två äldsta barnen har ADHD och autism. Detta kräver mycket planering, struktur och rutiner.

Drömtomt

Hittade drömtomten på Blocket

Av en händelse såg Andreas en perfekt tomt på blocket och skickade direkt sms till Jenny. De promenerade dit och det kändes fantastiskt, med skogen, träden, Viskan och tomten på kullen. Detta var drömtomten. Tomten har varit avstyckad sedan en tid tillbaka, men har förblivit obebyggd. De slog till och köpte den för 350 000 kr. 

De anlitade Sofie Campanello och Catharina Dahl Palmér för att rita ett hus som Andreas kan bygga själv i korslimmat trä.

Modell av huset

Fakta om huset

Byggstart: Januari 2020
Inflytt: Julen 2020
Storlek: 240 kvm
Arkitekt: Sofie Campanello och Catharina Dahl Palmér
Konstruktion: Korslimmat trä (KL-trä)
Budget för huset: 4 miljoner kr
Tomtpris: 350 000 kr

Planlösning

Till höger ligger sovavdelningen, med Jennys och Andreas sovrum längst till höger, med ett angränsande badrum. Sedan följer de fyra barnens rum på en rad efter varandra.

Planlösning

Huskroppen avslutas med husets hjärta; kök, matplats och vardagsrum. Dessutom finns här ett uterum, med utgång till en balkong. Huset ska avslutas med ett panoramafönster mot utsikten över Viskan.

KL-trä stomme

Bygget börjar

I mars 2020 är byggnadsställningarna på plats och Andreas har börjat bygga husets bjälklag på plintar. Då slår stormen Laura till och vinddukarna har flugit sin kos. Brädor har lossnat och ligger utkastade runt byggarbetsplatsen. Det är bara för Andreas att börja röja upp och återställa det som har skadats.

När bjälklaget är på plats levereras väggelementen av KL-trä. Det tar tid att rita upp stommen, men det går desto snabbare att bygga ihop den sedan. Materialet är dyrt, men det sparar du sedan in på lägre byggkostnader.

Väggarna levererades kl 7 på morgonen och på kvällen är nästan allt uppe.

Dyr byggnadsställning
Fönsterrobot

Dyr byggnadsställning missad i kalkylen

Andreas är stressad eftersom den stora byggnadsställningen kostar 12 000 kr per vecka. Ställningen är större än han kalkylerade med och det blir rejält dyrt.

Samtidigt måste han vara på andra byggen på dagarna, så det egna bygget står stilla.

– Ställningen kostar mig minst lika mycket som jag tjänar på de andra ställena där jag behöver arbeta, berättar Andreas.

Det dröjer fram till midsommar innan ställningen kan packas ner.

På sommaren gifter sig även Jennie och Andreas och tar efternamnet Vinterthun.

Faltak
KL-trä linoljelaserat

Inflyttning redan i oktober

De bestämmer sig för att sälja sitt gamla hus tidigare än planerat. Därför måste huset stå klart redan i oktober. Andreas får jobba väldigt mycket och är på väg att bli utbränd. Jennie tar hand om familjen och planerar flytten. Hon tittar på en husvagn som de skulle kunna flytta in i om de inte blir klara i tid.

Invändigt linoljelaserar de vissa väggar där KL-träet ska vara synligt.

Vid slutsamrådet är det spännande. Kommunens inspektör är med på länk, medan kontrollansvarig är på plats. Den blir godkänd och de kan flytta in, bara nio månader efter bygget startade.

Entré i Veddige

Bygget klart och familjen är inflyttad

I mars 2021 när programledarna gör sitt sista besök vid huset är familjen alltså redan inflyttad och har hunnit bo in sig. Andreas har byggt köket själv. Här finns en röd pizzaugn. 

Köket
Master bedroom

Vid matplatsen har de sänkt taket och satt akustikplattor, för att få lugn vid matbordet.

För Andreas har det varit en tuff period att bygga det egna huset samtidigt som han byggt åt kunder. Jennie tycker att det har gått väldigt lätt, inte så konstigt kanske.

Badrummet
Veddige flygbild

De överskred budget med en halv miljon och landade till slut på 4,5 miljoner kr exklusive tomt. De blev dock klara 2 månader tidigare än beräknat. Riktigt bra jobbat!