Altan, Trädgård

Utforma altanen - storlek, form, trappor

Medlemmen Zynx byggde en oregelbunden uteplats.

Medlemmen Zynx byggde en oregelbunden uteplats. Foto: Zynx

När du vet vad som är tillåtet att bygga är det dags att välja storlek och form på altanen. Förutom att ha rätt storlek ska altanen även vara tillgänglig och bekväm att ta sig till och från.

Altanens storlek handlar i stor utsträckning om proportioner. Hur stor kan altanen vara för att inte dominera för mycket. Altanen bör ju vara ett tillägg till huset och inte tvärtom. Det går ibland att få till en jättestor altan vid ett ganska litet hus utan att det ser överdimensionerat ut. Men då handlar det ofta om att lura ögat och gömma delar av konstruktionen, så att bygget inte tar över, så det blir en altan med ett hus istället för ett hus med altan.

En annan viktig aspekt är förstås hur stor altan du faktiskt behöver. Ska det bara vara en liten plats att rymmas med ett kaffebord och ett par sköna utestolar? Om huset är stort kan det se futtigt ut och då kan det, trots att det kan verka motsägelsefullt, vara bättre att bygga lite större än man behöver. Den springande punkten är proportioner, hur stor volym altanen tillför till byggnaden.  

Hela baksidan en altan

Här är hela baksidan en jättelik altan. Foto: Foto: Diakrit/Mäklarhuset

Ansluta altanen till hus och trädgård

Oerhört viktigt för möjligheten att nyttja altanen fullt ut är hur den ansluter till huset och trädgården. Även om det inte är nödvändigt, så är det alltid önskvärt med en dörr som leder från huset till uteplatsen. Men glöm inte att ordna så det även går att komma från uteplatsen till trädgården. En eller flera trappor kan behövas om det blir nivåskillnader. Tänk då på att trappor tar en del utrymme och bör vara med i ett tidigt skede i planeringen.

Altan

Trappor kan behövas på altanen. Foto: Skeppsholmen

Välja form på altanen

När det kommer till hur altanen eller trädäcket ska se ut finns det lika många idéer som det finns altanbyggare. Och även om utseende kan sägas vara en smakfråga är det inte allt som faller inom ramen för vår gemensamma uppfattning om vad som är snyggt. Ett gott råd kan alltså vara att vara lite försiktig med alltför fantasifulla utsvävningar. Om inte annat så för att vid en försäljning kan din underbara altan dra ner försäljningsvärdet om den inte faller de flesta spekulanter i smaken. Och omvänt, en väl formgiven altan kan definitivt höja fastighetens värde.

Det är inte alla förunnat att kunna formge ett trädäck eller en altan som förbipasserande kommer att beundra på sina promenader. Var inte rädd för att ta hjälp. En större altan kommer att kosta många tusen och otaliga roliga, men svettiga arbetstimmar. Därför kan det vara värt den extra kostnaden att rådfråga en husarkitekt eller en trädgårdsarkitekt. I regel tar det inte en erfaren arkitekt så lång tid att skissa på en tänkbar utformning av dina drömmars altan.

Altanskolan

Del 1 - Reglerna för att bygga altan
Del 2 - Utforma altanen, storlek, form, trappor
Del 3 - Välja trall till altanen
Del 4 - Välja dimensioner på virke till altan
Del 5 - Plintar och grundläggning
Del 6 - Belysning vid altanen

Läs mer

Bygget av en oregelbunden uteplats