Altan & Uteplats, Trappa

Bygg trädgårdens trappa med svävande steg - gör det själv

Nivåskillnader i trädgården är spännande och kan utnyttjas till att skapa något lite extra. Kanske flera små svävande trädäck som tillsammans bildar en trappa.

Bygg trädgårdens trappa med svävande steg - gör det själv

Foto: Baogarden

Egentligen är det inte så mycket som skiljer den här trappan med stora trappsteg som ser ut att sväva fritt från att bygga ett vanligt trädäck. Det är ju bara ett antal små trädäck som kombinerats. Konstruktionen är densamma, men några saker kan man tänka på.

Planera trappans form och mått

Först och främst handlar det om planering. Bekväm steghöjd är 17-20 cm och steghöjden bör vara lika mellan alla steg i trappan. Hjärnan är nämligen snabb på att gissa att nästa steg kommer att vara lika högt som det förra och om det inte är det så är det lätt att snubbla.

Börja med att beräkna den ”trappans” totala höjd. Beräkna hur många steg som behövs och hur höga dessa ska vara.

Därefter är det dags att planera hur stegen ska placeras och hur stora de olika stegen ska vara. Här finns inga regler, utan delarna kan vridas lite efter tycke och smak om man inte vill ha en alldeles rak trappa. Kanske ska någon eller några trappsteg vara lite större så att de fungerar som små avsatser att sitta på. En skalenlig ritning underlättar. Till exempel kan 1 cm på ritningen motsvara 1 dm i verkligheten.

Svävande trappa
Foto: Contemporist.com

Virkesdimensioner

När du bestämt hur stora de olika stegen ska vara kan du bygga ramarna av reglar. Lämpliga dimensioner är 45x95 mm eller 45x120 mm. Trallbrädorna som ska ligga ovanpå behöver stöd var 60 cm, så om ramen är bredare än så kompletteras den med fler skruvreglar. Trallen kan vara 28x120 mm eller 34x145 mm.

Svävande trappa
Foto: A Green Hand

Placera ut ramarna

När ramarna är färdiga kan du lägga ut dem på sin ungerfärliga placering. Gräv bort matjorden där trappstegen ska vara. Gräv också undan om marken är i vägen för några trappsteg.

För att stegen ska se ut att sväva behöver stödpunkterna vara indragna en bit från kanten så att stöden inte syns. Hur du gör stöden är valfritt. Ett sätt är att använda markskruv. Ett annat är att helt enkelt slå ner spetsade reglar direkt i marken. Eller så gräver du gropar och gjuter plintar. Det beror lite på markförhållandena och hur mycket arbete du vill lägga ner.

Fäst ramarna i stöden. Genomgående bult med mutter ger en stabil infästning som håller för flera personer. Byggvinklar och ankarskruv är ett annat sätt.

Svävande trappa
Foto: Second Nature

Sista steget: Klä in ramarna med trall

Klä ramarna med trallbrädor. Trappstegen på bilden har en bård av trallbrädor som gör att man inte ser trallens ändträ. Det är snyggt, men inte nödvändigt. Vill du ha det så måste du sätta fler reglar i kanterna för att alla trallbrädor ska få stöd. Gera bårdbrädorna 45 grader i hörnen.

Beroende på hur mycket trappavsatserna går omlott kan det vara klokt att börja nerifrån och bygga varje steg för sig så inte nästa steg är i vägen när trallen ska på.

När bygget är klart är det dags att plantera blommor och buskar som bäddar in avsatserna i grönska.

Fira slutligen med trappkaffe på den mysigaste avsatsen.