Bygg ditt eget hus som pepparkakshus

Funderar du på vad du ska bygga för pepparkakshus i år? Vår medlem Koolla bygger årligen ett pepparkakshus som är en replika av det egna huset. Här ger han oss alla tips i boken.

Byggahus.ses medlem Koolla som egentligen heter Marcus berättar hur han går tillväga när han bygger sin årliga replika av sitt eget hus som pepparkakshus.

Byggahus.ses medlem Koolla som egentligen heter Marcus berättar hur han går tillväga när han bygger sin årliga replika av sitt eget hus som pepparkakshus. Foto: Privat

Att bygga sitt eget hus som pepparkakshus kan vara ett roligt alternativ till det traditionella pepparkakshuset. En som har gjort detta är vår medlem Koolla, eller Marcus som han egentligen heter. Han har byggt sitt hus i pepparkaksdeg sedan 2011, med undantag för 2017 då han hade brutit armen.

– Då fick jag dispens av mina barn. Det har annars blivit en tradition, mina barn anser att det inte blir en riktig jul om jag inte bygger pepparkakshuset, säger Marcus.

Förlaga till pepparkakshus
På bilden ser du Marcus hus som är peppakakshusens förlaga. Foto: Privat

Att det blev just en replika av deras eget hus var en slump. Första året tänkte han att det kunde bli kul. Deras bostadshus har många vinklar och vrår, så det var en kreativ grund att utgå ifrån. Sedan har det bara fortsatt.

Huset har dock utvecklats.

– Första åren var det mycket större, men då gick det åt orimliga mängder pepparkaksdeg så jag fick förminska det. Nu går det åt ganska exakt två färdiga rullar, säger han.

Några år bakade han sin egen pepparkaksdeg, men han tyckte inte att det gjorde tillräckligt stor skillnad. Så nu kör han färdig-deg.

I takt med att deras eget hus förändras så förändras även pepparkakshuset. Marcus vann vår pepparkakshustävling 2018, och då hade pepparkakshuset precis uppgraderats med en takkupa, precis som familjens eget hus.

– Lucialjusstaken vi vann står faktiskt i den tillbyggda fönsterkupan, säger Marcus.

Teknik för att bygga pepparkakshus

Det finns tre enormt viktiga moment i ett pepparkaksbygge:

  1. Att få till mallarna korrekt
  2. Att inte ta sönder pepparkaksdelarna 
  3. Att få sockerlösningen på plats utan för mycket rinn.

Det är också viktigt att planera för belysning redan från början, om man tänkt ha sådan.

– I mitt fall har jag planerat för belysning i tornet. Jag stoppar in en ljusslinga och låter den löpa upp genom ett hål i taket och vidare in i tornet, säger Marcus.

Hela bygget planeras och utgår från mallar. Mallarna skär man vanligen ut i kartong. Du kan förstås göra detta skalenligt om du ska göra en replika av ditt hus, men tänk på att pepparkaksplattorna växer en del i tjocklek när de bakas, och att detta påverkar slutresultatet. Marcus har istället valt att gå på ögonmått när han har gjort sina mallar.

Mallar till pepparkakshus
Marcus har gjort sina mallar på frihand. Foto: Privat

– Jag har gjort mallarna på frihand. Vårt torn är exempelvis inte riktigt så spetsigt som på pepparkakshuset, men på totalen är det väldigt proportionellt mot verkligheten. Mallarna är gjorda av styv kartong, säger han.

För att vara säker på att det blir bra tejpar han vid behov ihop alla kartongdelar och undersöker hur det kommer att se ut. Han använder dock i stort sett samma mallar varje år. Men sedan gör han ändå justeringar, såsom att det nyligen tillkom en takkupa.

Läs mer: Pepparkakshus 2023 - visa ditt pepparkakshus och tävla om en ljusstake luciatåg

Beroende på hur huset är utformat kan du även behöva en stabiliseringsvägg inuti. Marcus har en bit i mitten där det blir ganska hög last, så att taket har något att vila mot. Den delen syns ändå inte från utsidan.

Marcus ser även till att ha några extra av vissa mer kritiska delar. Främst de som är lite extra känsliga för att gå sönder. På så vis kan han baka dubbelt av dessa delar, och ha i reserv om något går snett.

– Eftersom jag skär till en del delar när de har stelnat så går de ibland sönder. Då är det bra att ha en extra, säger Marcus.

Han skär exempelvis till kanterna för att få dem mer raka och undvika allt för mycket gluggar när han sätter ihop väggar med mera.

– Kristyr kan gömma en hel del, men du vill ju inte ha alldeles för mycket. Det är ungefär som hantverkarens latexfog.

Han tipsar om att de som är riktigt inbitna fantaster kan plocka ut pepparkaksdelarna ur ugnen innan de hunnit stelna och skära till dem när de fortfarande är lite mjuka, och sedan ställa in dem i ugnen igen.

Det gör däremot inte han. Han låter dem istället vara kvar i ugnen och bakar dem till och med lite för länge, då blir de hårda snabbare. Det syns inte sedan ändå menar Marcus. Dessutom äter de inte upp sitt årliga pepparkakshus när julen är över så smaken spelar ingen större roll.

Ett problem är att ändarna på pepparkaksdelarna råkat bli lite böjda under bakningen, det är därför de kan bli lite ojämna i kanterna när man ska ansluta dem. Här har Marcus ett knep.

– Jag upptäckte i år att om de är lite böjda kan du köra dem en stund i mikron. De mjuknar till igen då. Jag hade en takbit som hade böjt sig för mycket. Då körde jag den i mikron i 20 sekunder, det var en hyfsat stor bit. Då blev den platt. Sedan hårdnade den igen på någon minut när jag hade tagit ut den.

Med alla delar klara låter han arbetet vila tills nästkommande dag.

Sockerlag
Med den varma sockerlagen fästs delarna i varandra. Foto: Medlemmen Koolla

Dags att sätta ihop ditt pepparkakshus

Nästa dag är det dags att bygga ihop pepparkakshuset.

Fönstren gör Marcus av gelatinblad. Han köper gelatinblad i butik, klipper dem i lagom storlek och limmar på dem från insidan. Det ger en läcker effekt när du har belysning inuti pepparkakshuset.

– Ljuset blir lite mer diffust inifrån, och det ser ut som riktiga fönsterglas. Det syns inte så tydligt på bilderna på huset, men syns däremot tydligt i verkligheten. För betraktaren blir det att man får ljuset men ser inte trådarna från belysningen, säger Marcus.

Han sätter ihop pepparkakshuset med sedvanlig sockerlösning. Socker värms upp i en stekpanna tills dess att det smälter. Därefter doppas bitarna i sockerlösningen och monteras ihop.

Vid behov använder Marcus en smörkniv för att droppa över sockerlösning på delar som inte kan doppas direkt i pannan.

Här tipsade en annan medlem (Laseryxa) om ett knep som hans kompis lärt honom. Du kan använda en limpistol och göra sockerrör till den genom att ta en limstav och vira in den i aluminium som du sedan lossar. Nu har du formar för stavar till sockerlösningen. Fyll dessa med smält socker och låt stelna. Dessa sockerstavar kan du sedan köra i limpistolen.

Marcus tipsar också om att säkerställa att du bygger på rätt underlag.

– Tänk på att bygga ihop huset på en bricka så att du kan flytta det när du är klar.

Han låter sedan hela huset stelna i en dag innan det är dags att dekorera det.

– Jag väntar alltid minst en dag innan jag spritsar för då blöder inte sockret igenom i kristyren. Om man spritsar direkt blir sockret gärna lite småbrunt efter ett tag. Men ger man det någon dag håller det sig finare, det är det bästa.

Pepparkakshus
2020 års upplaga av Marcus pepparkakshus. Foto: Privat

Dekorera pepparkakshuset

Dag tre är det dags för dekoration. Först av allt ska kristyren på plats. Marcus använder sig av ett recept som innehåller äggvita, florsocker och lite ättika - således kristyr, inte glasyr.

– Den håller sig vitare då, gulnar inte lika lätt. Annars kan man göra det utan äggvita, då blir det glasyr ungefär som den man har på wienerbröd. Man jag vill ha en hård, vit kristyr. Man vill ju kunna göra istappar och så, säger Marcus.

Han använder sig sedan av två olika spritspåsar, med olika stor öppning, för att kunna anpassa till olika delar och detaljer. Han är noggrann med att täcka alla anslutningar, där vinklar och vrår möts.

– Man vill exempelvis ha kristyr på hörnen, så det syns inte så tydligt även om det är lite glapp.

Därefter är målet bara att efterlikna bostadshuset så gott det går.

Marcus har alltså bakat det här pepparkakshuset som replika av deras hus i drygt tio år, men i lite olika tappning. Arbetet har han gjort själv. Men i år fick han hjälp på traven av sina döttrar.

– Normalt sett är det bara jag som gör det. I år hjälptes vi åt. Döttrarna tog kommandot om kristyr och dekoration. En av dem har varit med i kvalificeringen till Hela Sverige Bakar Junior två år i rad så deras bakkunskaper överstiger mina, så jag kände mig helt lugn med det.

Läs mer

Bygga pepparkakshus
Pepparkakshus 2021 - visa ditt pepparkakshus och tävla om en adventsljusstake luciatåg