Bygga

Så bygger du bra pepparkakshus

Medlemmen Zewen vann vår tävling i pepparkakshus 2016.

Medlemmen Zewen vann vår tävling i pepparkakshus 2016. Foto: Zewen

Imponera på julgästerna med ett riktigt snyggt pepparkakshus. Konditorn Patrik Fredriksson ger alla tips du behöver för att lyckas.

Att bygga pepparkakshus påminner lite om ett riktigt husbygge, det är många bollar som ska hållas i luften samtidigt. Det finns som tur är en del du kan göra för att maximera chanserna till ett lyckat slutresultat. Patrik Fredriksson, vinnare av utmärkelsen Årets konditor 2013, menar att mycket handlar om att vara metodisk.

Patrik Fredriksson
Patrik Fredriksson

- Om du börjar pilla på för många ställen på en gång rasar det lätt ihop. Mitt bästa tips är att du tar ett steg i taget, låt till exempel karamellen mellan gavel och långsida stelna ordentligt innan du börjar sätta på nästa gavel, säger han.

Ett annat knep för att lyckas är att du inte tar en allt för avancerad husritning första gången.

- Jag rekommenderar att du inte gör det för svårt första gången. Ett bra knep är att ta en pappkartong och skära ut de olika husdelarna i den, då kan du se hur det bäst ska fogas samman sedan, säger Patrik Fredriksson. 

Får han bestämma är det egenbakad pepparkaksdeg som gäller. Det gäller bara att ha ett bra grundrecept och att blanda ingredienserna väl så att degen blir smidig och inte för torr.

- Det är alltid trevligt med egen deg, det blir godast. Men se till så att den inte blir för torr för då spricker den när du kavlar den.

pepparkakshus
Elin Blomsterberg deltog med det här papparkakshuset i förra årets tävling. 

Det här behöver du för att baka pepparkakshus

Husritning (finns massor på nätet), pepparkaksdeg, socker, kristyr, pynt (exempelvis i form av godis och gelatinblad) 

Patriks steg till ett lyckat pepparkakshus:

  1. Baka ut degen jämnt direkt på bakplåtspappret för att undvika missformation när du sedan förflyttar delarna in i ugnen. Placera gärna en lätt fuktad handduk under pappret för att undvika att det rör sig när du kavlar.
  2. Lägg ut husritningen och skär ut husets alla delar.
  3. Grädda små delar på en plåt och stora på en så undviker du att bränna de små. Håll koll på dem i ugnen och plocka ut plåtarna allt eftersom delarna blir klara.
  4. Pynta väggar och fönster med kristyr, gelatinblad och allt annat pynt du har hittat. Du gör detta innan du sätter ihop huset för att det är enklare och minskar risken för skador på huset i ett senare skede.
  5. Ta en stor kastrull som du smälter sockret i, då minskar du risken att bränna dig. När sockret smällt till karamell (lätt gyllenbrun färg) är det dags att börja sammanfogningen.
  6. Doppa gavelns kortsida lätt i karamellen och för sedan ihop den med långsidan. Vänta tills det stelnat ordentligt innan du tar nästa del.
  7. Det är bäst att arbeta med en rinnig karamell, annars fastnar husdelarna sämre. Märker du att karamellen i kastrullen börjar bli seg och tjock kan du värma på den lite lätt igen.
  8. När huset sitter ihop och stelnat kan du spritsa och pynta taket.
  9. Förvara pepparkakshuset torrt för längsta hållbarhet.

Klicka här så hittar du ett bra recept på pepparkaksdeg, lätt att kavla ut.

TÄVLING: Pepparkakshus 2017 (tävling + bilder)

Inspireras pepparkakshus i Byggahus forum

Pepparkakshus 2010
Pepparkakshus 2011
Pepparkakshus 2012
Pepparkakshus 2013
Pepparkakshus 2014
Pepparkakshus 2015
Pepparkakshus 2016