Bygga nytt hus

Bygga pepparkakshus steg för steg – proffsets bästa tips

Imponera på julgästerna med ett riktigt snyggt pepparkakshus. Konditorn Patrik Fredriksson ger alla tips du behöver för att lyckas.

Medlemmen cala218 byggde det här pepparkakshuset och vann tävling.

Medlemmen cala218 byggde det här pepparkakshuset och vann tävling. Foto: Cala218

Att bygga pepparkakshus påminner lite om ett riktigt husbygge, det är många bollar som ska hållas i luften samtidigt. Det finns som tur är en del du kan göra för att maximera chanserna till ett lyckat slutresultat. Patrik Fredriksson, vinnare av utmärkelsen Årets konditor, menar att mycket handlar om att vara metodisk. Här delar han med sig av sina bästa tips.

Ta ett steg i taget

Patrik Fredriksson
Patrik Fredriksson

- Om du börjar pilla på för många ställen på en gång rasar det lätt ihop. Mitt bästa tips är att du tar ett steg i taget, låt till exempel karamellen mellan gavel och långsida stelna ordentligt innan du börjar sätta på nästa gavel, säger han.

Börja med en enkel husritning

Ett annat knep för att lyckas är att du inte tar en allt för avancerad husritning första gången.

- Jag rekommenderar att du inte gör det för svårt första gången. Ett bra knep är att ta en pappkartong och skära ut de olika husdelarna i den, då kan du se hur det bäst ska fogas samman sedan, säger Patrik Fredriksson. 

Välj egenbakad pepparkaksdeg

Får han bestämma är det egenbakad pepparkaksdeg som gäller. Det gäller bara att ha ett bra grundrecept och att blanda ingredienserna väl så att degen blir smidig och inte för torr.

- Det är alltid trevligt med egen deg, det blir godast. Men se till så att den inte blir för torr för då spricker den när du kavlar den.

pepparkakshus
Medlemmen Useless har gjort en replika på kyrkan han håller på att renovera.

Det här behöver du för att baka pepparkakshus

Husritning (finns massor på nätet), pepparkaksdeg, socker, kristyr, pynt (exempelvis i form av godis och gelatinblad) 

Patriks 9 steg till ett lyckat pepparkakshus

  1. Baka ut degen jämnt direkt på bakplåtspappret för att undvika missformation när du sedan förflyttar delarna in i ugnen. Placera gärna en lätt fuktad handduk under pappret för att undvika att det rör sig när du kavlar.
  2. Lägg ut husritningen och skär ut husets alla delar.
  3. Grädda små delar på en plåt och stora på en så undviker du att bränna de små. Håll koll på dem i ugnen och plocka ut plåtarna allt eftersom delarna blir klara.
  4. Pynta väggar och fönster med kristyr, gelatinblad och allt annat pynt du har hittat. Du gör detta innan du sätter ihop huset för att det är enklare och minskar risken för skador på huset i ett senare skede.
  5. Ta en stor kastrull som du smälter sockret i, då minskar du risken att bränna dig. När sockret smällt till karamell (lätt gyllenbrun färg) är det dags att börja sammanfogningen.
  6. Doppa gavelns kortsida lätt i karamellen och för sedan ihop den med långsidan. Vänta tills det stelnat ordentligt innan du tar nästa del.
  7. Det är bäst att arbeta med en rinnig karamell, annars fastnar husdelarna sämre. Märker du att karamellen i kastrullen börjar bli seg och tjock kan du värma på den lite lätt igen.
  8. När huset sitter ihop och stelnat kan du spritsa och pynta taket.
  9. Förvara pepparkakshuset torrt för längsta hållbarhet.

Klicka här så hittar du ett bra recept på pepparkaksdeg, lätt att kavla ut.

Inspireras pepparkakshus i Byggahus forum

Pepparkakshus 2010
Pepparkakshus 2011
Pepparkakshus 2012
Pepparkakshus 2013
Pepparkakshus 2014
Pepparkakshus 2015
Pepparkakshus 2016
Pepparkakshus 2017
Pepparkakshus 2018
Pepparkakshus 2019
Pepparkakshus 2020
Pepparkakshus 2021
Pepparkakshus 2022
Pepparkakshus 2023