Redax blogg

Japansk inredning – på spaning i Kyoto

Vi tog en tur till Japan där jag bland annat spanade in japansk inredning. Här delar jag med mig av hur den japanska inredningsstilen ser ut på plats i Japan. Jag passade också på att undersöka hur vi kan fixa stilen här hemma.

På resan till Japan var vi bland annat i Kyoto och fotograferade på ett fint hotell som varit med i Elle Decor i Japan, alltså känt för sin fina inredning.

På resan till Japan var vi bland annat i Kyoto och fotograferade på ett fint hotell som varit med i Elle Decor i Japan, alltså känt för sin fina inredning. Foto: Amanda Nylander/Gustaf Eskilsson

Vad karaktäriserar stilen på japansk inredning?

Japansk inredningsstil har sin utgångspunkt i zenbuddismens lugn genom meditation och wabi-sabi, ett tankesätt där man värderar skönheten i det anspråkslösa.

sidobyggnad tempel japan
En byggnad i anslutning till ett tempel i Kyoto. På golvet ligger traditionellt japanska tatami-mattor. Foto: Amanda Nylander

Ja, japanerna är kända för att inreda enkelt och minimalistiskt med neutrala naturfärger, trä, svart och vitt. Det tar sig ofta uttryck i att man gör trädgården utanför till en del av inredningen. Det kan vara vackert utplacerade föremål som stenar eller porlande vatten där inne, eller att man har väl placerade fönster med en trädgård eller liten plantering utanför.

7 saker som karaktäriserar den japanska inredningsstilen:

  1. Naturliga material
  2. Neutrala färger
  3. Minimalism, rena linjer och enkelhet
  4. Zen - trädgårdar, vatten, stenar
  5. Shoji - skjutdörrar av trä och rispapper
  6. Rymd och tomrum
  7. Medvetet placerade föremål
atrium japan
Många rum och utrymmen på hotellet i Kyoto hade en vy mot en trädgård eller trädplantering av något slag, del i Zen. Foto: Amanda Nylander

På väldigt många hotell vi kikade in i eller bodde på fanns det olika planteringar och små trädgårdar utanför ett fönster eller bakom shojin (rispappersdörren) när du drog bort den.

shojin-sovrum-japan
Bakom shojin på bilden ovan fanns en liten plantering med växter, men jag glömde tyvärr ta bild på den. Foto: Marlén Eskilsson

I det här hotellrummet sitter en gråtonad vävtapet på väggarna. Det finns en enkel, låg sittgrupp av tyg som påminner väldigt mycket om tapeten, men i grövre textur som matchar perfekt. Bordet är av svart trä.

Man har mixat flera olika träslag i samma rum. Det sitter ett ljust trä i skjutdörrarna, ett annat träslag i golvet och ytterligare ett annat träslag i skåp och tv-möbel. Alla träslag går ton i ton eller matchar varandra, så det ger ändå ett lugnt zen-intryck.

vit nattlampa japansk
Foto: Marlén Eskilsson

Nattlampan, vit och svart i japansk stil.

lounge naturfärger japan
Foto: Amanda Nylander

På bilden ovan ser du en snygg loungedel på hotell Dusit Thani i Kyoto, med mycket rymd. Trä i taket, naturfärger på golv och väggar. Enkla sköna låga möbler, så typiskt japanskt.

tekoppar mönstrad tapet japan
Foto: Amanda Nylander

Här ser du en vägg med en fin tapet i glada färger för ovanlighetens skull. Framför har man dekorerat med ett litet bord med medvetet placerade föremål.

lobby japanska burkar
Foto: Amanda Nylander

Här ovan ovan ser du en hotellobby i lugna naturfärger, med mycket rymd och en hel del tomrum.

bambukoppar japan
Japanska bambumuggar. Foto: Gustaf Eskilsson
japanska tekannor
Tekannor i en liten japansk inredningsbutik. Foto: Gustaf Eskilsson

Japansk stil i sovrum

Den mest typiska japanska sängen är väl futonsängen, där man placerar madrassen direkt på golvet eller i en låg ram.

japansk futon säng
Foto: The futon shop

Som besökare och boendes på hotell i Japan slipper du dock de låga sängarna eftersom hotellen är inredda i internationell standard, i alla fall de vi bodde på.

hotellrum japan neutrala färger
Foto: Marlén Eskilsson

Du kommer dock långt i den japanska stilen med ett enkelt och minimalistiskt sovrum med en nattlampa i rispapper, lugna färger, naturmaterial, shoji-skjutdörrar och en liten trädgård med porlande vatten utanför.

Japansk stil i badrum

Efter att ha tillbringat 10 dagar i Japan tror jag inte det finns ett mer renligt folk än japanerna. De tycks älska att tvätta sig mer än någon annan, de har gjort det till en konst. Och det är helt klart beroendeframkallande.

japanskt badrum badrockar
Foto: Amanda Nylander

Det här badrummet hade både dusch och badkar. Kaklet som liknade trä matchades med svarta detaljer och stråtapet på toaletten. Naturmaterial i neutrala färger, “check på den”.

Den japanska renligheten når nya höjder när du kommer in på toaletten med sin washlet - toaletten som tvättar dig när du uträttat dina behov.

washlet i japan
Foto: Marlén Eskilsson

I den här japanska toaletten var det träklinker på golvet och varmgrå tygtapeter på väggarna.

vattenspegel-taket-toalett
Foto: Marlén Eskilsson

I taket över toaletten sitter en enda spotlight som lyser ner i vattnet när locket öppnas och reflekterar en vacker vattenspegel i taket, i sann zen-anda.

Fixa stilen

Vill du ha japansk stil hemma? Jag har spanat in några produkter som kan vara bra för att fixa stilen.

Beige eller grå naturtapet

brons tygtapet

De verkar gilla tygtapeter i Japan. Börja med en greige naturtapet så har du kommit en bra bit på vägen. Detta är en linnetapet i färgen brons från Bricoflor.

Träkakel i badrummet

träkakel hills ceramic

Kakel och klinker som för tankarna till trä är väldigt japanskt. Detta kommer från Hills Ceramic.

Låg säng till sovrummet

ziggy sängram sleepo

Låga sängen Ziggy från Sleepo där du kan placera en japansk futon-madrass.

Shoji - rumsavdelare

rumsavdelare rispapper

Att bygga skjutdörrar av trä och rispapper, sk shoji, är förstås det ultimata för att få till den japanska stilen. Eller så tar du en genväg och köper en färdig rumsavdelare, som denna från Litenleker.se.

Nordkisa klädskåp med tydliga japanska vibbar

nordkisa öppen garerob med skjutdörr bambu

Ikeas klädskåp Nordkisa passar perfekt i den japanska inredningen.

Rislampa pricken över i

rislampa jotex

Komplettera sedan allt med en rislamapa, pricken över i. Denna kommer från Jotex.

Vanliga frågor

Vad är japandi?

Japandi, som är en sammanslagning av “japansk” och “skandinavisk”, är en inredningsstil som kombinerar japansk stil och skandinavisk design.

Vad är wabi-sabi?

Wabi-sabi är en japansk estetik och världssyn som värderar skönheten i det ofullkomliga, förgängliga och anspråkslösa.

Vad är zen?

Zen är en inriktning inom buddismen och ordet zen betyder meditation. Inom inredning är zen en stil som karaktäriseras av enkelhet och att den skapar lugn och harmoni.

Vad är en tatami?

En tatami är en traditionell japansk matta som är tillverkad av en oböjlig träram och vävda rishalmstrån. Storleken är vanligtvis 90x180 cm, tjocklek 6 cm.