Badrum, Ekonomi

Kostnad renovera badrum

Är du sugen på att byta ut badrummet? Här går vi igenom alla de utgifter du behöver ta med i beräkningen och kollar vad det egentligen kostar att renovera ett badrum.

Badrumsbilder från våra medlemmar Milea Andersson, wrang, rudhan och KDJ.

Badrumsbilder från våra medlemmar Milea Andersson, wrang, rudhan och KDJ.

Att renovera badrummet är ett komplext projekt som består av många olika delar där förutsättningarna kan variera. Men vi har gett oss på den till synes omöjliga uppgiften att ta reda på vad det kostar att bygga eller renovera ett badrum.

Vi utgår från ett kaklat och klinkat badrum där den befintliga konstruktionen är reglad vägg med skiva, samt träbjälklag med spånskiva. 

Tänk på att priserna varierar från stad till stad samt beroende på hur erfaren hantverkare du har. Vi har här tagit hänsyn till Skatteverkets snittpris för hantverkare och har även hämtat prisuppgifter från hantverkare inom respektive område som ligger nära Skatteverkets pristabell, för att du ska få ett hum om vad din totalkostnad för att renovera badrummet kan komma att landa på.

Om vi börjar bakifrån, så kom vi fram till de här kostnaderna för vårt tänkta badrum: 

Pris renovera badrum

Total kostnad för 10 kvadratmeter kaklat badrum med standardplattor, dusch och badkar:

148 900 kr exklusive ROT-avdrag

Delsummor:

  • Arbete: 65 400 kr
  • Material: 50 000 kr
  • Inredning: 33 500 kr
  • Summa: 148 900 kr

Avgår ev. ROT: -32 700 kr

Total kostnad efter ROT-avdrag: 116 200 kr

Snickare

Cirkapris per timme: 450 kronor
Arbetskostnad för 10 kvm: 18 000 kronor (uppskattad tid: 40 h)
Materialkostnad standardvaror 10 kvm: 8 000 kronor
Totalkostnad 10 kvm: 26 000 kronor
Avgår ev. ROT: -9 000 kr

Elektriker

Arbetskostnad för 10 kvm enligt elektriker: 8 400 kronor (uppskattad tid: 2 dagar)
Materialkostnad standardvaror 10 kvm enligt elektriker: 9 500 kronor
Totalkostnad 10 kvm: 17 900 kronor
Avgår ev ROT: -4 200 kronor

Plattsättare

Cirkapris per timme: 450 kronor
Arbetskostnad för 10 kvm: 30 000 kronor (uppskattad tid: 60-70 h)
Materialkostnad utifrån det kakel vi valt: 30 000 kronor (kakel/klinker 300:-/kvm)
Totalkostnad 10 kvm: 60 000 kronor
Avgår ev ROT: -15 000 kronor

Rörmokare

Arbetskostnad för 10 kvm enligt rörmokare: Synliga rör 6 000 kronor, dolda rör 9 000 kronor (uppskattad tid: 1-2 dagar)
Materialkostnad standardvaror 10 kvm enligt rörmokare: 2 500 kronor
Totalkostnad 10 kvm: 8 500-11 500 kronor (beroende på om du vill ha synliga eller dolda rör)
Avgår ev ROT: -3 000-4 500 kronor

Inredning

Prylar till badrummet kan kosta hur mycket som helst, men här har vi valt att plocka ihop ett paket av "normala" produkter av god kvalitet för att få en komplett illustration av vad det kan kosta att bygga ett badrum. Det här ingår i vår prisuppskattning på vad inredning till ett helkaklat badrum på 10 kvadratmeter med dusch och badkar kan kosta: 

WC Gustavsberg Nordic, 2995 kr
Kommod God morgon Odensvik Ikea, 4095 kr
Handfat Odensvik Ikea, 1100 kr
Tvättställsblandare Garda FM Mattson, 1395 kr
Badkar på tassar Camargua Zante, 6600 kr
Anna duschvägg av glas Bauhaus, 2245 kr
2 lampetter Lincoln Sanova, 1430 kr
Taklampa Dakota, 921 kr
Takdusch Kvadrat 200 från Duschbyggarna med termostat Termo, 6990+1995=8985 kr
Badkarsblandare Mora Rexx, 3745 kr
Avrundning: - 11 kr
Totalt: 33 500 kr 

Börja med att riva

Det du renoveringen av badrummet med är att riva ner den gamla konstruktionen och sätta upp nya gipsskivor och våtrumsskivor, vilket är ett krav när du ska kakla och klinka. Våtrumsskivor ska sitta i zon 1 (våtrumsdelen) och en meter ut från denna, med andra ord den del där du har exempelvis badkar eller dusch. I zon 2 räcker det med gipsskivor.

Är rivning och montering av gipsskivor inget du vill göra själv kommer nu första kostnaden i form av en snickare. Genomsnittskostnaden för ett badrum på omkring 10 kvadratmeter ligger på cirka 26 000 kronor inklusive moms, då har vi räknat in snickare som både river, monterar och sköter avfallshanteringen.  Dessutom har vi räknat med montering av ny golvspånskiva samt övriga delar som skruv och reglar. Själva arbetskostnaden hamnar på omkring 18 000 kronor. 

Priset varierar utifrån hur mycket tid som snickaren måste lägga ner. Saknar rummet fönster går det relativt fort att sätta upp gipsskivor och annat men ju fler vinklar, vrår och fönster desto längre tid tar jobbet.

Före monteringen av gipsskivorna bör du tänka igenom el- och rör-dragning. Var vill du ha dina lampor? Och var kommer din kommod och din duschblandare placeras? Eftersom du ändå måste riva en del innan kan du lika gärna se över elen på samma gång och då eventuellt ta dit en elektriker som hjälper dig få allt på rätt plats, samt montera värmegolv och handdukstork om du vill ha sådant. Denna kommer då dit efter det att snickaren rivit men före det att denne monterar gips. Elektrikern ska även komma tillbaka när badrummet är klart för att montera lampor och andra el-don. Räkna med två dagars arbete för el-installationen, då har vi räknat med dragning av ledningar, montering av golvvärme och handdukstork samt installation av lampor och liknande. Sammanlagt hamnar du då på cirka 8 400 kronor i arbetskostnad inklusive moms. Om du räknar på att värmegolvet kostar 5 000 kronor, jordfelsbrytaren 1 000 kronor, ledningarna 500 kronor och handdukstorken 3 000 kronor är du då uppe i 17 900 kronor.

Det som påverkar priset upp och ned, förutom de produkter du köper, är bland annat om du drar ledningarna genom väggarna eller om du kan dra dem på vinden (då blir det billigare eftersom det går fortare och det estetiska inte är lika viktigt), hur långt det är till centralen och om du kan använda den redan existerande belysningsgruppen till handdukstorken och belysningen.

Rördragning

Inne i badrummet ska det gå rör mellan olika badrumsdelar så som exempelvis badkaret och kommoden, detta för att du ska kunna få vatten till alla de delar där det behövs. Har du inte personlig erfarenhet av rörbockning och annat bör du ta hjälp med den här delen av en professionell rörmokare, just för att undvika vattenskador som inte täcks av försäkringen i framtiden.

Ska du ha dolda rör måste rörmokaren komma till ditt hem två gånger vilket gör att kostnaden ökar i och med att tiden gör det. Rörmokaren drar då rören efter det att snickaren rivit ner det gamla, och kommer tillbaka och gör kompletteringar när allt är på plats. Synliga rör går lite fortare att få på plats, vid optimala förutsättningar slipper rörmokaren komma tillbaka en dag till. Så normalt sett kan man säga att det tar 1-2 dagar för en erfaren rörmokare att få klart ett 10 kvadratmeter stort badrum, då har vi räknat in rör, kopplingar och klammer. Sammanlagt kan du räkna med en kostnad mellan 8 500-11 500 kronor inklusive moms, materialet är då inräknat. Priset (och tiden) ökar och minskar utifrån faktorer så som lättåtkomlighet, vad du har för typ av avlopp, om det ska kopplas på det gamla och om det ska vara dolda eller synliga rör.

Välja utseende

Det kakel och den klinkers du väljer kommer vara avgörande för hur folk uppfattar ditt badrum. Tänk igenom plattvalet noga innan du bestämmer dig. Åk till en butik som säljer kakel och testa olika alternativ, du kan även få med dig bitar hem så att du kan testa i själva rummet.

Olika slags kakel kostar också olika mycket att lägga, inte bara för att själva kaklet är dyrare utan för att det tar längre tid att exempelvis lägga pyttesmå eller jättestora plattor jämfört med vad det tar att kakla med standardplattor. Det finns också kakelplattor i alla möjliga prisklasser. Har du dyr smak kan du åka på så mycket som 6 000 kronor per kvadratmeter, men ett standardkakel har ett pris på cirka 300 kronor per kvadratmeter vilket vi räknat med i den här artikeln.

Ett badrum på 10 kvadratmeter tar cirka 60-70 timmar för plattsättaren att göra iordning, det är omkring 30 000 kronor i arbetskostnad inklusive moms. I arbetet ingår bland annat spackling av fall på golv, tätmembran på golv och vägg, uppsättning av kakel och klinker, fogning samt silikon. Materialkostnad tillkommer och sammanlagt kan du då räkna med cirka 30 000 kronor i materialkostnad om du valt kakel och klinkers som kostar 300 kronor per kvadratmeter, hälften av denna kostnad består av andra material så som flytspackel, tätskikt, fix och fog.

Hur mycket bör jag spara ihop?

Sista kostnaden i utgiftsprotokollet är inredningen, dvs sanitetsvaror så som toalett, handfat, duschblandare, badkar och vitvaror som tvättmaskin och torktumlare. Skriv upp det du är intresserad av och kolla upp aktuella priser. Här i vårt exempel har vi valt att ha golvvärme, men ingen radiator eller handdukstork. Tänk efter hur du själv vill ha det.

Sammanlagt är du med vårt exempel nu uppe i 148 900 kronor för ett helkaklat badrum med dusch och badkar. Dock kommer du kunna dra av ROT om du inte redan utnyttjat det i år och ROT-avdraget ligger i det här fallet på 32 700 kronor, vilket gör att slutkostnaden blir 116 200 kr.

Företag du anlitar ska vara behöriga
Kolla upp så de har försäkringar, innehar F-skattsedel samt godkänd behörighet.

Våtrumsintyg
När jobbet är klart ska du se till att du får ett intyg att badrummet är gjort enligt branschreglerna.

Dokumentera
Be om att få dokumentation så att du har fotografier på varje moment. Det är bra även när du säljer huset om det uppstår problem, då har du bevis på hur det ser ut bakom. Är du inte hemma, lägg en kamera där och be dem ta kort. Det är inget du kan kräva men tar du upp det vid prisförhandling lär det bli enklare att få igenom. Och vägrar de fotografera kan du ju fundera över varför. Ett skriftligt avtal är en god idé.

ROT
All arbetskostnad, även för rörmokare, snickare och el-installatör, går det att utnyttja ROT-avdraget på. Det innebär att du betalar halva hantverkarnas arbetskostnad medan Skatteverket betalar den andra halva. Årligen kan du göra avdrag på upp till 50 000 kronor. Men tänk på att detta alltså bara gäller arbetskostnaden, du måste betala materialet som används själv. Summan ROT-avdrag du kan få är även beroende av hur mycket skatt du betalar in under året.
Klicka här för att läsa mer om ROT