Badrum, Fukt, Miljö & hälsa, Ventilation

Förebygg mögel i ditt badrum

Mögel på silikon i duschen.

Mögel på silikon i duschen. Foto: Marlén Eskilsson

Så får du bort mögel som satt sig i silikonfogarna och tips på åtgärder som förebygger att möglet kommer tillbaka i framtiden.

Har du fått svarta prickar på silikonfogen i badrummet eller köket? Risken är stor att det är mögel. Antimögelmedlet i silikon håller endast i ett par år och i ett fuktigt badrum (eller kök) riskerar du sedan få angrepp av mögel om du inte är noggran med att torka torrt.

För att bli av med möglet räcker det ibland med rengöringsmedel. Många börjar testa med klorin som ju även har en blekande effekt, och fungerar inte det kan du testa med ett antimögelmedel (Boracol). Men för att rengöringen ska fungera förutsätter det att möglet inte hunnit sätta sig på djupet. Det kan också vara bra att vara medveten om att detta ofta bara är en lösning som fungerar tillfälligt, på sikt kommer möglet vanligen tillbaka igen.

Om det inte räcker med att rengöra måste du skära bort fogen och foga om. Gör i så fall först en ordentlig undersökning av badrummet/köket och se om det är fler områden som är utsatta. Är det bara fogen i ett visst område skär du helt enkelt bort den - men var försiktig så att du inte skadar tätskiktet - och ersätter med ny fog.

Känner du dig osäker kan du anlita en entreprenör som tar på sig arbetet och därmed även ansvaret för att det går rätt till och blir bra gjort.

Förebyggande åtgärder mot mögel på silikon

Mögel trivs i fuktiga miljöer. För att problemen ska minska i framtiden bör du se till att rummet har god ventilation så att fukten inte stannar kvar. Trots att det är ett badrum med våtrumsgolv och väggar bör fukten inte överstiga 60 procent. Når fuktighetsnivån 80 procent är risken överhängande att du drabbas av mögel.

Exempel på åtgärder för att minska risken för mögel: 

  • Förbättra ventilationen vid behov.
  • Ett värmegolv bidrar till att rummet torkar upp fortare, ska du renovera kan ett värmegolv både höja värdet på badrummet och förbättra dess funktion.
  • Torka rent silikonfogen med jämna mellanrum så att hudflagor, tvålrester mm inte ligger kvar och utgör grogrund för möglet.
  • Se till att silikonfogar som utsätts för vatten inte blir stående i vattnet.