Ekonomi

Pris plastmatta eller våtrumstapet badrum

Det finns få leverantörer av plastmattor. Tarkett och Forbo dominerar marknaden.

Det finns få leverantörer av plastmattor. Tarkett och Forbo dominerar marknaden. Foto: Forbo

Vad kostar det att lägga in plastmatta eller våtrumstapet i badrummet? Vi går igenom kostnadsposterna, vad som styr priset och ger ett konkret exempel på vad det kostar.

Att byta plastmatta, även kallat våtrumstapet eller våtrumsmatta,  i badrummet är i de allra flesta fall ett relativt okomplicerat jobb, med ett par färre moment än ett badrum som ska ha ny kakel och klinker. Det kan dock uppstå situationer där priset sticker iväg. Här går vi igenom vad det kostar att renovera ett badrum med plastmatta och vad som påverkar priset.

Vi utgår från ett exempel på ett badrum på 5 kvadratmeter där varken gamla avloppsrör eller elkablar behöver flyttas. Dock har vi räknat med byte av en gammal golvbrunn.

Prisexempel plastmatta badrum

Totalkostnad renovering av våtrum: 39 375 kr
Materialkostnad: 15 000 kr
Arbetskostnad: 26 250 kr
Kostnad med ROT-avdrag: 26 250 kr

Totalkostnaden består av följande delposter:

Rivning och underarbete: 7 500 kr
varav
Materialkostnad: 1 875 kr
Arbetskostnad: 5 625 kr

Golvbrunn i träbjälklag: 6 250 kr
varav
Materialkostnad: 1 250 kr
Arbetskostnad: 5000 kr

Demontering och återmontering av VVS: 6 875 kr
varav
Materialkostnad: 1 250 kr
Arbetskostnad: 5 625 kr

Ytskikt golv och vägg: 18 750 kr
varav
Materialkostnad: 8 750 kr
Arbetskostnad: 10 000 kr

Rivning och underarbete i badrum med plastmatta

Först måste den gamla plastmattan ut, vilket innebär att del ett i projektet är rivning. Den gamla mattan rivs bort och alla skador på underlaget spacklas igen, slipas och prime:as.

– Ofta är det bara en bortrivning om man kan spara det gips som sitter. Är det för mycket skador sätter man ny gips. Ofta döljer sig mer skador än man tror i form av gipsskador, rörgenomföringar med mera, så det är viktigt att man tar hänsyn till sådana faktorer när man begär in offerter, säger Matz Fagerström, Golvcenter Interiör i Örebro AB.

I princip ska alltid brunnen bytas vid byte av tätskikt eftersom den kan vara gammal eller dåligt monterad. Brunnar utgör lite av en risk och därför är en ny brunn att föredra när du ändå byter ut resten. Rådgör med din GVK-auktoriserade golventreprenör.

Plastmatta från Marrakech

Plastmatta som efterliknar marockanskt kakel. Foto: Tarkett

Som med alla andra renoveringar varierar priset med hur kraftigt ingrepp som behövs. Är det flera golvbrunnar som måste bytas? Är underlaget betong och måste bilas upp? Är underlaget undermåligt och måste gipsas om helt? Behöver el och/eller rör flyttas? Sådana faktorer påverkar priset uppåt.

Kan en privatperson riva och spackla själv för att spara pengar?

– Absolut, det är klart att de kan riva och spackla om de känner att de har den kunskapen. För varje timme som försvinner från kalkylen blir det en besparing. Men det är viktigt att du kommer överens om det med hantverkaren innan du sätter igång, säger Matz Fagerström.

Montera plastmattan i badrummet

När underlaget är förberett är det dags att montera plastmattan. Det är få leverantörer och därför är utbudet inte jättestort men det finns i alla fall mattor som skiljer sig i både mönster, struktur och färgskala.

Innan du väljer bör du ha en dialog med din entreprenör. Vissa mönster bör du exempelvis vara försiktig med.

– Om du till exempel har en väggmatta med ränder på tvären och ditt hus satt sig lite så att väggen är sned så kan det se konstigt ut, säger Matz Fagerström.

Åk ut och titta på olika mattor innan du bestämmer dig, och diskutera valet med din entreprenör innan du fattar ett slutgiltigt beslut.

När mattvalet är gjort är det dags för monteringen. Både golv- och väggmattan limmas fast mot underlaget, och golvmattan viks upp tio centimeter på väggen. Det ska även vara ett 40-millimeters överlapp mellan golvmattan och väggmattan.

Det är viktigt att det inte finns någon läcka, att fogarna är helt täta. GVK gör stickprovskontroller, där de åker ut och testar om fogarna är helt täta i badrummen som deras auktoriserade mattläggare har utfört. Du kan som konsument köpa ett sådant test för 820 kr + moms per timma. Hittar man en läcka slipper du betala för testet. Läs mer hos Gvk.

Ny inredning i badrummet

Många passar på att byta ut inredningen under renoveringen, det kan handla om allt från ett simpelt byte av en toalettstol till installation av dusch och badkar. Priset påverkas här av kvaliteten, storleken och märket på produkterna som du köper, men också hur många funktioner du vill ha.

En billig toalettstol har kanske plastanslutning för vattnet medan den dyrare har en i stål. Den billigare duschhörnan är kanske en rektangulär kabin med vanlig dusch i medan den dyrare är en förstärkt designkabin med funktioner som vattenmassage och LED-belysning.

Men dyrare behöver inte nödvändigtvis vara bättre. Lista dina behov och jämför dem mot utbudet på marknaden. Läs sedan på om produkterna som matchar dina behov, jämför dem sinsemellan och se vad andra personer som köpt produkterna har att säga om dem.

Läs mer
Vad kostar det att renovera badrum? (kakel&klinker)
Bilder på badrum med plastmatta, inspiration