Vad kostar det

Pris plastmatta eller våtrumstapet badrum

Jonas lägger våtrumsmatta i badrum.

Jonas lägger våtrumsmatta i badrum. Foto: Henrik Skarstedt

Vad kostar det att lägga in plastmatta eller våtrumstapet i badrummet? Vi går igenom kostnadsposterna, vad som styr priset och ger ett konkret exempel på vad det kostar.

Att byta plastmatta, även kallat våtrumstapet eller våtrumsmatta,  i badrummet är i de allra flesta fall ett relativt okomplicerat jobb, med ett par färre moment än ett badrum som ska ha ny kakel och klinker. Det kan dock uppstå situationer där priset sticker iväg. Här går vi igenom vad det kostar att renovera ett badrum med plastmatta och vad som påverkar priset.

Vi utgår från ett exempel på ett badrum på 5 kvadratmeter och väggar som mäter totalt 20 kvadratmeter - där varken gamla avloppsrör eller elkablar behöver flyttas. Dock har vi räknat med byte av en gammal golvbrunn. Underlaget är spångolv.

Prisexempel plastmatta badrum

Totalkostnad renovering av våtrum: 60 000 kr

Materialkostnad: 20 000 kr
Arbetskostnad: 40 000 kr
Kostnad med ROT-avdrag: 48 000 kr

Material

Platsmatta, typ: Tarkett Aquarelle
Väggmatta bård, typ: Tarkett Aquarelle
Bård, typ Tarkett Aquarelle
Lim
Primer flytspackel armering
Väggspackel 2 ggr

Arbetsmoment

Rivning golv och väggmatta
Avslipning
Armera
Flytspackla golv
Prima och spackla väggar 2 ggr
Montera golv- och väggmatta
Ta upp / sätta igen före och efter rörmokaren
Rörarbete
Städa bort förbrukningsmaterial samt sopor
Transport /resekostnad om totalt 5 resor

Planering, rivning och underarbete i badrum med plastmatta

Innan du påbörjar renoveringen av badrummet kommer steget att välja plastmatta. De senaste trenderna för plastmatta i badrum är att det går mot lite mer färger igen, mer åt det krämiga hållet, såsom pasteller och olika nyanser av beige. Det finns både mönstrade och omönstrade mattor, som exempelvis minner om olika stensorter. Även fondväggar börjar komma tillbaka.

Läs mer Inspiration: Badrum med plastmatta

Sedan måste den gamla plastmattan ut, vilket innebär att nästa del i projektet är rivning. Den gamla mattan rivs bort och alla skador på underlaget spacklas igen, slipas och prime:as.

– Ofta är det bara en bortrivning om man kan spara det gips som sitter. Är det för mycket skador sätter man ny gips. Ofta döljer sig mer skador än man tror i form av gipsskador, rörgenomföringar med mera, så det är viktigt att man tar hänsyn till sådana faktorer när man begär in offerter, säger Matz Fagerström, Golvcenter Interiör i Örebro AB.

I princip ska brunnen alltid bytas vid byte av tätskikt eftersom den kan vara gammal eller dåligt monterad. Brunnar utgör lite av en risk och därför är en ny brunn att föredra när du ändå byter ut resten. Rådgör med din GVK-auktoriserade golventreprenör.

Våtrumsmatta i badrum från Forbo
Grå våtrumsmatta i badrum från Forbo. Foto: Forbo

Som med alla andra renoveringar varierar priset med hur kraftigt ingrepp som behövs. Är det flera golvbrunnar som måste bytas? Är underlaget betong och måste bilas upp? Är underlaget undermåligt och måste gipsas om helt? Behöver el och/eller rör flyttas? Sådana faktorer påverkar priset uppåt.

Kan en privatperson riva och spackla själv för att spara pengar?

– Absolut, det är klart att de kan riva och spackla om de känner att de har den kunskapen. För varje timme som försvinner från kalkylen blir det en besparing. Men det är viktigt att du kommer överens om det med hantverkaren innan du sätter igång, säger Matz Fagerström.

Montera plastmattan i badrummet

När underlaget är förberett är det dags att montera plastmattan. Det är få leverantörer - de största heter Tarkett och Forbo Forshaga - och därför är utbudet inte jättestort men det finns i alla fall mattor som skiljer sig i både mönster, struktur och färgskala.

Innan du väljer bör du ha en dialog med din entreprenör. Vissa mönster bör du exempelvis vara försiktig med.

– Om du till exempel har en väggmatta med ränder på tvären och ditt hus satt sig lite så att väggen är sned så kan det se konstigt ut, säger Matz Fagerström.

Åk ut och titta på olika mattor innan du bestämmer dig, och diskutera valet med din entreprenör innan du fattar ett slutgiltigt beslut.

När mattvalet är gjort är det dags för monteringen. Både golv- och väggmattan limmas fast mot underlaget, och golvmattan viks upp tio centimeter på väggen. Det ska även vara minst ett 40-millimeters överlapp mellan golvmattan och väggmattan.

Det är viktigt att det inte finns någon läcka, att fogarna är helt täta. GVK gör stickprovskontroller där de åker ut och testar om fogarna är helt täta i badrummen som deras auktoriserade mattläggare har utfört. Branschorganisationen har utbildat kontrollanter som har detta fokus. Du kan även som konsument köpa ett sådant test genom att kontakta en kontrollant i ditt närområde. Testet heter “Särskild Kontroll av tätskiktsarbete”. Hittar kontrollanten en läcka slipper du betala för testet. Läs mer hos Gvk.

Ny inredning i badrummet

Många passar på att byta ut inredningen under renoveringen, det kan handla om allt från ett simpelt byte av en toalettstol till installation av dusch och badkar. Priset påverkas här av kvaliteten, storleken och märket på produkterna som du köper, men också hur många funktioner du vill ha.

En billig toalettstol har kanske plastanslutning för vattnet medan den dyrare har en i stål. Den billigare duschhörnan är kanske en rektangulär kabin med vanlig dusch i medan den dyrare är en förstärkt designkabin med funktioner som vattenmassage och LED-belysning.

Men dyrare behöver inte nödvändigtvis vara bättre. Lista dina behov och jämför dem mot utbudet på marknaden. Läs sedan på om produkterna som matchar dina behov, jämför dem sinsemellan och se vad andra personer som köpt produkterna har att säga om dem.

Läs mer

Hur man lägger plastmatta eller våtrumsmatta i badrum
Vad kostar det att renovera badrum? (kakel&klinker)
Bilder på badrum med plastmatta, inspiration