Badrum

Hur lång tid tar en badrumsrenovering?

Medlemmen RB har nyligen renoverat sitt badrum.

Medlemmen RB har nyligen renoverat sitt badrum. Foto: RB

Hur lång tid tar det att bygga eller renovera ett badrum? Och vad är det som påverkar hur lång tid det tar? Här går vi igenom arbetsgången när du bygger badrum utifrån tidsaspekten.

Att renovera badrummet med kakel och klinker brukar gå på fyra veckor, men det kan också ta två till tre månader. Ska tidsåtgången för badrumsrenoveringen landa på omkring fyra veckor handlar det mycket om god planering, att ha inplanerade hantverkare som håller tiden och att du väljer rätt produkter. Men det finns många faktorer som kan påverka. 

Så går det till att renovera badrummet

Under en badrumsrenovering är det flera yrkesgrupper som kommer att arbeta i ditt badrum, vanligen var för sig. Du behöver snickare, elektriker, rörmokare, plattsättare och en målare till din hjälp om du inte bygger badrummet själv förstås.

Tidsåtgången för olika moment i badrumsbygget brukar se ut så här:

 • Planeringsmöte, 2-3 h
 • Byggstartsmöte, 2 h
 • Stänga av vatten och el, ev plocka bort element om det finns, 1 h
 • Hemtransport av material, tid beror på var produkterna kommer ifrån men vanligen 1-3 veckor
 • Riva väggar och golv, bila bort avloppsbrunn plocka bort all inredning, 1,5-3 dagar
 • Återställa väggar och golv. Förbereda för nischer och vägghängd WC, 2-3 dagar
 • Lägga tätskikt och spackla fall, 2-3 dagar
 • Montera golvvärme, ingår i tiden för att spackla fall ovan
 • Dra vatten och el, 1-2 dagar
 • Kakla och lägga klinkers eller annan vägg och golvbeklädnad för våtrum, 3-4 dagar
 • Montera inredning, 1-2 dagar
 • Funktionstesta alla produkter, 1 h
 • Slutkontroll, 1-2 h

Badrumsrenoveringen börjar med att vatten och el stängs av, sedan rivs badrummet. Därefter börjar snickaren uppbyggnaden av väggar och golv. Under det här momentet kommer även rörmokare och elektriker för att se över rördragning, avlopp, el med mera. När det är klart är det plattsättarens tur, denne spacklar och sätter tätskikt. Efter detta kommer rörmokare och elektriker tillbaka och drar klart rör och el. Vissa företag och privatpersoner väljer att låta en besiktningsman kontrollera tätskikt, el och rör innan arbetet fortskrider. 

När ovan moment i badrumsbygget är färdiga är det dags för plattsättaren att sätta upp kakel och klinkers. Slutligen fogas ytorna. Plattsättaren eller målaren ser till att skarvar och hörn silikonas, samt målar tak, lister mm. Elektriker och rörmokare kommer tillbaka var för sig för att sätta upp blandare, dusch, uttag, lampor och strömbrytare, medan snickaren monterar och placerar inredningen samt sätter upp trösklar, foder mm. 

En sista slutkontroll (ibland besiktning) görs tillsammans med dig för att säkerställa att badrummet är korrekt utfört och att allt ser ut som det ska. 

Som du ser är det många moment där varje yrkesgrupp måste få sin tid i badrummet. Därför är arbetet också mycket tidskänsligt, det räcker att en inte håller sig till tidsplanen för att din planering ska raseras.

Badrum
Nyrenoverat badrum med kakel på halva väggen. Foto: Marlén Eskilsson

Börja med att planera badrummet

Ska du renovera badrummet på kort tid är planeringsstadiet avgörande. Först måste du fundera igenom vad det är som behöver göras. Utöver att rör och golvbrunnar ska bytas vill du kanske även flytta på saker? Det innebär ofta lite mer jobb och därmed större kostnad. Har du exempelvis betonggolv behöver man bila upp det för att flytta avlopp och liknande. Men å andra sidan är det nu du ska göra det om det någon gång ska göras. Fundera också på om elen behöver dras om. 

Räkna med att det tar 1-3 månader från det att du börjar planera badrumsrenoveringen tills dess att arbetet sätter igång.

Checklista när du planerar badrum:

 • Vilka funktioner vill du ha i badrummet? Badkar, dusch, handdukstork, dubbla handfat, skåp, hyllor mm.
 • Vilken stil vill du att badrummet går i: Ska det vara mörkt, ljust eller färgglatt? Vill du ha mosaik eller större kakel/klinkers? Vilken typ av skåpluckor ska du ha? Vill du ha en regnskogsdusch eller ett sittbadkar? Det finns många frågor att ställa sig när det kommer till stil och inredning. Se till att du vet vad du vill ha redan från början.
 • Hur vill du ha belysningen?
 • Var vill du ha eluttag?
 • Ska du ha golvvärme? Handdukstork?
 • Vill du ha golvstående eller vägghängd toalett?
 • Hur ska inredningen placeras i badrummet?
 • Innebär ovanstående att du behöver flytta avlopp, golvbrunnar och annat mot var de befinner sig nu?

Räkna med att det tar 1-3 månader från det att du börjar planera badrumsrenoveringen, tills dess att själva arbetet sätter igång. Dels ska du hinna rita upp badrummet, fundera igenom dina val, hitta rätt inredning och sedan beställa den. Dels ska du invänta leveransen. 

- Ta god tid på dig. Fundera igenom hur det ska se ut, vilka funktioner som ska finnas där och hur många kommer att vara där samtidigt. Leta gärna efter inspirerande bilder och reportage, säger Jan Lindh, vd för Dåderman Kök och Badrum.

Du bör ha planerat badrummet in i minsta detalj. En sådan enkel sak som exempelvis eluttag påverkas av storleken på de möbler du väljer. Vet du inte när hantverkarna kommer vilka badrumsmöbler du ska ha och därmed var eluttagen ska sitta, riskerar du att behöva flytta på eluttagen längre fram eller tänka om. Och det gäller såklart inte bara eluttag utan alla fasta installationer. Så att ha allt från speglar till toalett inplanerade gör arbetet smidigare och håller nere kostnaderna i långa loppet.

Fördel om alla delar till badrummet finns på plats vid start

Tänk också på att planera in själva leveransen av varorna. Vissa åker förstås till byggvaruhuset och köper inredningen själva. Då går det fort. Men många beställer idag via nätet och får varorna hemlevererade. Det tar lite längre tid men är å andra sidan mindre fysiskt krävande. Det är inte ovanligt att en sådan leverans tar mellan 2-3 veckor beroende på vilken butik du köper ifrån. Har du tur dröjer det dock bara 1 vecka.

Det är bra om inredningen redan har levererats innan renoveringen sätter igång. Det innebär viss platsbrist i ditt hem men också en rad fördelar. Ska du exempelvis ha en handdukstork eller ett överskåp med belysning kan elektrikern mäta och se exakt var elen bör komma ut ur väggen. Likaså får du en möjlighet att placera ut möblerna och “testa” din ritning i verkligheten. Dessutom finns det alltid risk för att något inte kommer med i leveransen eller är sönder när det anländer, då måste du kanske skjuta på renoveringen. Men har den då redan startat står du utan badrum medan du väntar på en ny produkt. Så för att vara på den säkra sidan att det inte uppstår dötid i din renovering som gör att du står utan badrum längre än nödvändigt är det bra om du redan har all inredning på plats och har kontrollerat så att allt är med och stämmer med din beställning.

Specialbeställer du inredning eller kakel/klinkers tar ofta leveransen längre tid. Vill badrumsleverantören skicka allt i en enda leverans måste du ta hänsyn till den produkt som tar längst tid. Skickas det däremot i delleveranser behöver kanske inte specialbeställningen påverka renoveringstiden nämnvärt - men det beror förstås på vilken typ av produkt det är som du specialbeställt. Är det bara ett högskåp gör det kanske inget om det dröjer eftersom du kan ställa in det själv i efterhand. Är det däremot kaklet är det desto viktigare att du väntar in det. 

Riva gamla badrummet

Att riva det gamla badrummet tar vanligen 1-2 dagar. Vill du spara lite pengar kan du göra den här delen själv medan du väntar på leveransen av ditt nya badrum. Du slipper kostnaden för rivningen men även bortforslingskostnaden. Om ett företag river och tippar ditt skräp får du betala både arbetstimmar, maskiner/fordon och deponikostnad. Gör du det själv kostar det dig bara tid och bränsle. 

Jan Lindh rekommenderar dock inte rivning själv.

- Besparingen blir sällan särskilt stor och oftast är riva något helt annat för ett företag som bygger badrum jämfört med vad en konsument uppfattar som riva.

Samtala därför gärna med din badrumsentreprenör innan du sätter igång så att du vet vad som ska göras, om det innebär en besparing för dig och bästa tillvägagångssätt.

Läs också: Riva badrum, generella råd och tips mm

Badrum
Medlemmen Isac90 har nyligen renoverat sitt badrum själv. Foto: Isac90

Badrumsbygget börjar

Själva uppbyggandet av det nya badrummet tar ett par veckor. Ett lite mindre badrum på omkring 4-5 kvadratmeter kan gå så snabbt som två veckor förutsatt att all inredning finns på plats och arbetet är välplanerat. Omkring tre till fem veckor är bland det vanligaste, men upp emot tio veckor är inte ovanligt.  Allt handlar om planering och hur arbetet flyter på.

Saker som kan göra att badrumsrenoveringen tar längre tid under byggskedet är t ex:

 • Om man upptäcker en fuktskada som måste åtgärdas
 • Om materialleveranser är försenade
 • Du som har beställt badrumsrenoveringen ändrar dig och vill göra på annat sätt
 • Hantverkare får förhinder

– Det finns mycket som kan hända, men några av de vanligaste är nog att familjen inte är överens om hur badrummet ska se ut, att det blir ändringar som påverkar arbetet, rördragningar som inte följer de regelverk som gäller idag, att det har varit okunniga hantverkare på plats och byggt tidigare badrum och de problem som det kan medföra, innerstadsproblem med leveranser, parkering och bortforsling av restmaterial, att kunderna har önskemål som är svåra att uppfylla på grund av byggtekniska orsaker, bärande väggar som kunden vill riva till exempel, ventilationssystem som finns i våtrumszon 1 eller felaktig ventilation överlag på grund av okunniga tidigare installatörer, säger Jan Lindh.

Det man också måste ta hänsyn till är att varje yrkesgrupp ska ha sin tid i badrummet - ofta var för sig. Exempelvis kanske rörmokaren är där ena dagen och snickaren nästa. Om en hantverkare av någon anledning får förhinder kan det då innebära att hela projektet försenas.

Det är också torktider att ta hänsyn till. Målarfärg, tätskikt, fogning och silikon har alla sin egen unika torktid. Medan det torkar bör - och många gånger ska - rummet inte beträdas. 

Tiderna ovan gäller ett standardbadrum på omkring 5 kvadratmeter, från rivning till redo att tas i bruk. Ett större badrum kan ta någon till ett par dagar extra beroende på storlek, helt enkelt eftersom det är större ytor och därmed mer arbete. Komplicerad plattsättning, exempelvis särskilda former och mycket mosaik, kan också förlänga arbetstiden.

- Med en entreprenör som erbjuder ett heltäckande serviceprojekt undviker man de flesta förseningar och får redan från början en bra bild över hur lång tid projektet kommer att ta. De företagen har också förseningsviten inskrivna i sina avtal, säger Jan Lindh.

Diskussioner om tid för att bygga badrum

Abbedabbe: “Vi brukar fixa ett badrum från rivning till färdigt på mellan 3-4 veckor, givetvis beroende på storlek och plattsättningskonstruktion. Dock måste det tilläggas att det ibland tillkommer jobb man inte räknade med från början.”

Forumtråd: Hur lång tid tar det?

Bravia: “Riva befintligt badrum, gipsväggar Sätta upp nya väggar Lägga golvvärme Kakla ca 25m2 vägg + 7m2 golv Installera vask, duschvägg, badkar, handdukstork, wc Byta nuv. bastudörr mot en i glas. Någon som vågar sig på en gissning?”

Mickemax: “Samma jobb tog hemma hos oss ca tre veckor.”

Lingström: “Mellan 14-16 arbetsdagar om inget oväntat dyker upp. Räcker med att någon ur yrkesgrupperna är sjuka 1 dag så släpar jobbet, eller att strömmatningen till badrummet inte är tillräcklig så att man får mata fram ny osv osv.”

Forumtråd: Rimlig tidsåtgång för badrumsrenovering 

Vatoskid: “Skall renovera ett badrum på 9m2. Badrummet är rektangulärt utan några svåra hörn eller dylikt. Har tänkt göra allt förarbete själv. Det jag tänker anlita hantverkare till är flyt-/fallspackling, läggning av klinker och montering av kakel. Har inte valt kakel och klinker än men har inte tänk mig några avancerade mönster. Enfärgade väggar och golv tror jag det blir. Storlek på plattorna blir väl typ 20x40. Hur lång tid kan man förvänta sig att detta tar för en hantverkare?”

Jonatan79: “3 veckor kanske, beror på om du ska gjuta in golvvärme också.”

Forumtråd: Badrumsrenovering

Läs mer 

Kostnad att bygga nytt badrum 
Renovera badrummet steg för steg
Vår badrumsrenovering 2014