Adnan Adde Hodhod anmäler Fuskbyggarna till Granskningsnämnden

Adnan Adde Hodhod anmäler tv-programmet Fuskbyggarna till Granskningsnämnden.

Adnan Adde Hodhod anmäler tv-programmet Fuskbyggarna till Granskningsnämnden. Foto: Skärmdump från programmet

Programmet Fuskbyggarna har blivit anmält till både polis och Granskningsnämnden. Vi har talat med mannen bakom anmälan.

I programmet Fuskbyggarna hänger TV4 ut fuskbyggare. Men en av de som anklagas för att ha fuskbyggt ett badrum och sedan försökt undvika tv-teamet har nu valt att anmäla programmet till Granskningsnämnden samt till polisen för förtal. 

I tredje avsnittet säsongen 2019 “Adnan Adde Hodhod fuskbygger Rörvikshus” river TV4 upp ett badrum hos Ronny och Malin på Tjörn och menar att det inte byggts fackmässigt. Adnan Adde Hodhod som är ansvarig för arbetet säger dock att de ljuger och får saker att framstå som att det är fel när det inte egentligen är det.

Rörvikshus byggt av Adnan
Adnan hade byggt ihop ett Rörvikshus åt Ronny och Malin.

– Jag har anmält både programledare Anders och produktionen till Granskningsnämnden och till polisen för förtal och spridning av falsk information om mig och mitt arbete, säger han.

Som bevis för sin sak visar han upp kvitton och bilder. Ett kvitto på inköp av bland annat Bostiks tätskiktssystem och andra rörinstallationsdelar, samt bilder som visar att det Anders kallar för vindduk har spår av det namn som står på tätskiktssystemet som Adnan inhandlat.

Tätskikt i badrum
I glipan skymtas det som Adnan menar är slutet på Pro, som står på Bostiks Pro-system.

– Man ser i klippet att det står Pro på duken precis som det gör på Bostiks Pro-system. Vidare säger besiktningsmannen i programmet att det är en föråldrad duk och påstår att man måste rolla på ett tätskikt, men det strider helt mot Bostiks bruksanvisning, säger Adnan Adde Hodhod.

Han nämner även att den rörmanschett man i programmet påstår saknas visst har funnits där, men att produktionen ska ha rivit bort den. Adnan visar bilder på det han menar är rester av den, och säger sedan att även anklagelsen om att röret skulle ha varit kapat jäms med golvet är felaktig.

– Även detta kan man ju se i programmet inte stämmer. Det finns minst 2 cm för manschett.

Rörmanschett
Det blåa menar Adnan är rester från den blå manschetten som Fuskbyggarna säger saknas.

Att de besiktningsanmärkningar som ändå fanns i badrummet inte åtgärdades säger han är för att den som köpte hans bolag aldrig uppfyllde sitt åtagande att avsluta pågående kundarbeten. Han sålde via en mäklare och att kundarbetena skulle avslutas uppger Adnan var en del av kontraktet. Dock menar han att kunden hade utestående betalningar vilket gjorde att de valde att pausa arbetet med badrummet.

– Jag har gjort en hemsida där jag bemöter alla anklagelser som riktas mot mig i programmet, där jag publicerat bilder och kvitton som visar att jag har rätt i sak, säger Adnan och fortsätter:

– Jag har försökt att kommunicera med både TV4 och besiktningsmannen, men ingen svarar mig. Det framstår i programmet som att jag försökt hålla mig undan, men första gången jag hörde ifrån dem var när de stod i min trädgård och överraskade mig. Förmodligen var det ett grepp för att få bättre TV. Men de ger sig på mig som person istället för företaget som har ansvar för att fullfölja. Jag skulle inte ha kunnat åtgärda något ens om jag velat för jag har inte laglig rätt eftersom jag inte äger företaget.

Han hoppas nu att Granskningsnämnden ska ge honom upprättelse.

I sitt svar till oss säger TV4 att de anlitat oberoende experter och känner sig lugna i att detta är tillräckligt för att de ska klara en granskning.

- Vår bedömning av det innehåll vi sänder ut görs fortlöpande under produktion och ses över igen innan publicering. Vi har i programmet använt oss av flera av oss och varandra oberoende experter inom området och vi håller deras kunskap och erfarenhet för tillräckligt god för att våga luta oss mot deras samlade bedömning. Om Adnan vill ha en prövning av innehållet i det aktuella programmet rekommenderar vi att han vänder sig till ett oberoende, granskande organ, som han verkar ha gjort, säger Johan Anrell, TV4.

Vi kommer att följa upp både polisanmälan och Granskningsnämnden för att se vem som får rätt i sak.