Byggprogram 2019: Delta i bygg-TV

Bild från TV-programmet "Fuskbyggarna", dock inte de personer vi talat med i artikeln.

Bild från TV-programmet "Fuskbyggarna", dock inte de personer vi talat med i artikeln. Foto: Skärmdump

I "Fuskbyggarna" får den som deltar byggfelen åtgärdade och i "Det sitter i väggarna" får man hjälp med att gräva fram husets historia. Vi pratade med en familj som deltagit i ett byggprogram och listar aktuella program att söka till just nu.

Just nu pågår TV-programmet Husdrömmar för fullt på SVT, och ansökan till årets version av Fuskbyggarna har nyss slagit upp dörrarna. Just Fuskbyggarna är ett program som Kalle och Ingrid ser lite extra fram emot att se eftersom de deltagit i det i en tidigare säsong själva.

– De var väldigt professionella, både hantverkarna och produktionsteamet hade ett bra bemötande och jobbet de gjorde blev kanon. Nu trivs vi äntligen hemma igen, säger de när vi frågar hur det var att delta i programmet.

Däremot är de inte nöjda med hur husbyggare behandlas i Sverige och det skydd man har om något går snett.

– Jag tycker att rättsskyddet för byggherrar i Sverige är alldeles för dåligt. Trots att vi gjorde allt rätt med avtal, inga förskottsbetalningar och tog referenser på byggaren så blev det pannkaka ändå, säger Kalle.

De ansökte till Fuskbyggarna efter att ha sett en reklam på TV4. Efter otaliga intervjuer med researchteam och producent kom TV-teamet äntligen på besök. Tyvärr kan de inte berätta om detta då de skrivit under avtal om att inte ge några intervjuer. Däremot säger de följande:

– Vi är så glada över att vi sökte och otroligt tacksamma för all hjälp vi har fått, säger Ingrid.
Skulle ni rekommendera andra att söka?
– Absolut, säger Kalle.

Så går det till

Kalle och Ingrid heter egentligen något annat. De har inte velat berätta något utöver det som anges ovan på grund av att de skrivit under ett avtal med TV4 om att inte ge några intervjuer vare sig under inspelning eller efter denna.

Däremot vet vi sedan tidigare, genom vad människor skrivit i vårt forum, att det inte utgår någon ersättning för att vara med i programmet och att det heller inte kostar något. Istället är det företag och hantverkare som sponsrar med sin tid och material mot att de får synas i TV.

Det är programledarna som har sista ordet, tillsammans med producenten, om huruvida de är intresserade av att ta sig an ett projekt. Detta beslut fattas efter rigorösa intervjuer med de potentiella deltagarna. Alla kvitton, fakturor och avtal granskas för att säkerställa att det inte pågår något fuffens.

Själva ombyggnadsarbetet är sedan ungefär som att ha vilken hantverkare hemma som helst. Hantverkarteamet kommer och genomför arbetet, och med jämna mellanrum hälsar TV-teamet på och kommenterar arbetet. Här har många medlemmar i forumet pekat ut kunskapsbrister. Bland annat efter att programledarna i ett program sagt att en luftvärmepump, på grund av sin placering i källaren, kommer att blåsa ut mögelsporer med luften. I ett annat program gällde det en kommentar om vikten av att använda sig av våtrumsgips. Det är därmed lite oklart hur informationen som programledarna levererar faktagranskas före sändning.

Programledarna konfronterar också fuskbyggaren. Därefter får man se det färdiga bygget.

TV-kanalernas egna byggprogram 2019

Husdrömmar
Josefin på bilden var med i programmet Husdrömmar.

Husdrömmar

TV-kanal: SVT 1

Sänds: Just nu, programmet hade premiär 15 januari i SVT1 kl 20.00. Men ansökan är även öppen inför nästa säsong.

Ett program där arkitekt Gert Wingårdh och programledare Anne Lundberg följer ett husbygge per avsnitt från start till mål. Tanken är att det ska spegla den känslomässiga resan - hur det är att bygga sitt drömhus. Fokus ligger mer på människorna än på husbygget, men man får också arkitektens synvinkel längs vägen.

Ansökan är öppen i skrivande stund och du hittar den här: 

https://sverigestelevision.wufoo.com/forms/m1nvmmty1r8dxor/

Sommar med Ernst
Ernst Kirchsteiger renoverar ett nytt projekt varje sommar.

Sommar med Ernst

TV-kanal: TV4

Sänds: Juli 2019

Varje sommar tar Ernst Kirchsteiger på sig ett renoveringsprojekt som du kan följa i TV-rutan. Förra sommaren var det en gammal kvarn som renoverades. Vad det blir i år återstår att se, men det har varit tal om en gård på Österlen eller på annan plats i Sverige. Under programmet bygger Ernst och de andra hantverkarna även en del möbler och andra mindre byggprojekt, samt lagar mat. Har du tips på en passande gård kan du mejla produktionen på: sommarmedernst@tv4.se.

Det sitter i väggarna
I programmet Det sitter i väggarna avslöjas husets historia.

Det sitter i väggarna

TV-kanal: SVT

Sänds: Ingen uppgift

Ett program där du får lära dig mer om ditt hus. Har det alltid sett ut som det gör idag? Vilka har bott där förr och vilken var deras historia? Historikern Christopher O´Regan och byggnadsantikvarien Erika Åberg gräver fram massor av spännande information så att du får lära dig mer om gamla hus.

Ansökan är öppen i skrivande stund och du hittar den här: https://sverigestelevision.wufoo.com/forms/s7dc9gj062s9il/

Samlingssidan för att se alla program som SVT söker personer till hittar du här: https://www.svt.se/omoss/kontakt/medverka-i-svt/

Fuskbyggarna
En scen ur "Fuskbyggarna" på TV4.

Fuskbyggarna

TV-kanal: TV4

Sänds: Ingen uppgift

I Fuskbyggarna hjälper Anders Öfvergård (eller Arga Snickaren som han kallas) och Josephine Freje privatpersoner som blivit lurade av hantverkare. De renoverar fuskbygget så att det blir som nytt igen, och konfronterar bedragarna.

Ansökan är öppen i skrivande stund och du hittar den här: https://www.tv4.se/fuskbyggarna

Läs mer: https://www.byggahus.se/bloggar/inlagg/finansiella-upplaegget-i-fuskbyggarna-inside-information.4084/
https://www.byggahus.se/forum/threads/fuskbyggarna-idag-luftvaermepumpen.302094/page-2
https://www.byggahus.se/forum/threads/stora-traden-om-tv4-fuskbyggarna-2017.302520/#post-2794917

Nytt tv-program (hemligt)

TV-kanal: TV4

Sänds: Ingen uppgift

Ska du bygga ett fantastiskt hus? I så fall vill TV4 veta mer om ditt husprojekt. Du ansöker till: Fmswe-casting@fremantle.com