Smart hem

Plejd - vad är grejen?

Martin Bakkman tänker installera en Plejd krondimmer.

Martin Bakkman tänker installera en Plejd krondimmer. Foto: Martin Bakkman 1

Plejd är ett system för hemautomation, med stort fokus på permanent installation istället för på externa pluggar och liknande. De har allt från brytare och drivdon till reläer. Vi tar en titt på systemets för- och nackdelar, förklarar hur det fungerar och vad som skiljer det från konkurrenterna. Och inte minst, förklarar varför det är så populärt bland elektrikerna.

Plejd är ett företag som säljer smarta brytare, drivdon och reläer. Låter du exempelvis installera en av deras vriddimmers, kan du sedan antingen dimma via dimmern på väggen eller via en app i telefonen. Det du styr i ditt Plejdsystem är i grunden alltså på/av/dimmer för dina lampor och eventuellt även dina uttag.

Du kan även skapa scenarion, så att det exempelvis tänds upp när solen går ner (astrour), eller att en enda knapp släcker hela huset.

Systemet är väldigt populärt hos många elektriker - trots att det idag finns ett gäng konkurrenter på marknaden.

Därför är Plejd populärt bland elektrikerna

En klar anledning till att många elektriker väljer Plejd är förstås att det är ett svenskt företag med svensk support som var tidigt ute med att sälja till just installationsbranschen. Man utvecklade ett bra förhållande och blev välkända.

En annan anledning är att man prismässigt varit duktiga på att matcha mot den “dumma” versionen av samma produkttyp utan att elektrikern förlorar sin del av kakan. Målsättningen har varit att den smarta dimmern/drivdonet/reläet ska kunna ligga väldigt nära i pris med standardutrustning, så att valet faller på den smarta utrustningen.

Läs mer: Det smarta hemmet - vad får jag koppla själv?

Man byggde även systemet så att det blev skalbart, och så att elektrikern (eller husägaren själv) skulle kunna programmera det via en app i telefonen. Vem som helst skulle kunna programmera och använda Plejd. Där någonstans lyckades man så ett frö till framgång.

– Ambitionsnivån och din tekniska kompetens blir vägledande när du ska välja ditt smarta hem-system. Hur mycket tid vill du lägga ner själv, hur avancerat ska systemet vara. Plejd är lite av ett instegssystem för dig med lite enklare behov, som bara vill att det ska fungera, säger Erik Freiholtz, en riktig entusiast inom smarta hem och som tidigare drev smarta hem-butiken M.nu.

Plejd
Leif i Skåne installerade Plejd dimmer och brytare för att hålla koll på solens upp- och nedgång på sin ort och ändå kunna tända och släcka vad han vill med valfri knapp i huset eller på mobilen/paddan. Foto: Leif i Skåne

Vad är Plejd och hur fungerar det?

Eftersom många elektriker pushar för Plejd tänkte vi i den här artikeln reda ut vad det egentligen är för något. Som tidigare nämnts är det ett system för hemautomation som gör att du kan styra belysningen via en app i telefonen (eller via brytarna som vanligt).

Det är här som detta system - och ett par andra såsom Sunricher, Nexa, Telldus och Fibaro - skiljer sig från de andra som många pratar om (till exempel Philips Hue och Ikea Trådfri). I alla fall när det kommer till belysningsdelen.

System såsom Philips Hue och Ikea Trådfri är, enkelt förklarat, lampor du installerar i armaturer, och sedan styr du lampan via en app i telefonen eller via trådlösa knappar och/eller fjärrkontroller. Men trycker du på standardbrytaren på väggen, och bryter strömmen, så slutar appstyrningen att fungera. Har du alltså släckt din Philips Hue-lampa på den vanliga brytaren, kan du sedan inte tända den igen i appen innan du tryckt på brytaren en gång till. Detta gör systemet lite mer krångligt och komplicerat än ett system där du ständigt har alla val att tillgå.

Å andra sidan är det väldigt billigt och enkelt att komma igång med Philips Hue, Ikea Trådfri och dess motsvarigheter - i alla fall jämfört med att ta hem en elektriker till ett redan färdigt elsystem och be denna att byta ut befintliga fungerande dimmers och drivdon. För i dessa system måste du ha hem en elektriker som byter delar bakom knapparna.

Plejd dimmer installerad
Medlemmen hankimanki behövde hjälp från forumet med att installera sin Plejd dimmer. Foto: hankimanki

Till Hue kan man för övrigt även köpa till utomhusbelysning, synkbrygga för TV och trådlösa brytare som inte bryter strömmen till lampan när du trycker på knappen. Förutsatt att dina gäster och familjemedlemmar använder dessa brytare, istället för de vanliga, så fungerar systemet utan avbrott. Det är lite mer mångsidigt än det billigare alternativet Ikea Trådfri.

Plejd, Sunricher, Fibaro och liknande system installeras som sagt bakom knappen istället. De skapar på så vis styrning som inte påverkas av huruvida du tryckt på brytaren eller ej. Du kan inte ändra färg på lampor, men du kan styra på, av och du kan även dimma - beroende på vad du installerar för typ av produkt. Denna typ av system är, med tanke på att de ska installeras av elektriker, ofta mer vanliga vid nyinstallationer eller större renoveringar.

Plejd - som är ett av de mest populära av dessa - är ett meshat bluetooth-system. Varje enhet pratar med de andra enheterna runt sig. Du har således inte en fast punkt vars signal ska täcka hela ditt hem, utan flera små punkter som alla kan kommunicera med varandra.

Dock har Plejd valt att inte använda Bluetooths officiella Mesh-standard. Man har istället utvecklat en egen bluetooth mesh. Enligt dem själva är det för att få full kontroll över vad man kan erbjuda och vilka löften man kan ge.

Plejd-systemet är skalbart, så husägaren inte behöver installera ett fullstort system direkt - det går att bygga ut med tiden. Ska du renovera vardagsrummet och byta ut dina dimmers där kan du exempelvis installera Plejds dimmers och lämna resten av huset med vanliga dimmers.

Initialt krävs heller ingen gateway, den är ett tillval du kan göra i ett senare steg för att få till wifi-delen med distansstyrning och koppling till andra system såsom exempelvis Google Home och Alexa. Utan gateway sker styrningen via sedvanlig app och via knappar när du befinner dig i hemmet.

– Plejd är lite så att det är väldigt låg instegströskel, både för elektrikern och husägaren. Elektrikern kopplar in produkterna och överlåter sedan kontot åt husägaren. Det är väldigt smidigt och driftsäkert men samtidigt ett ganska enkelt system som passar lite enklare behov. Du är låst till den funktionalitet som just Plejd erbjuder, säger Erik Freiholtz.

Plejd installerad vid elcentralen
Leif i Skåne har Plejd i elcentralen som fixar allt utebelysning inkl. poolen. Foto: Leif i Skåne

Vad skiljer Plejd från konkurrenterna?

Det finns förstås konkurrenter till Plejd. Shelly är ett alternativ. Deras grejer är populära bland hemmafixare, och ett billigt alternativ till Plejd. Dock är det mer ovanligt att elektriker har koll på märket. Fördelen med Shelly, utöver priset, är att varje produkt har wifi inbyggt så du behöver inte köpa till en gateway för styrningen. Sedan är det inte ett svenskt företag med svensk support, och det är som sagt inte lika vanligt att elektriker har koll på det. Plejd har också ett större sortiment av dimmers.

Sedan har vi redan nämnda Sunricher, Nexa, Telldus och Fibaro - de är exempel på varumärken som passar den som har lite större krav på sitt smarta hem - mer än att kunna styra belysningen. Du kanske vill lägga till sensorer för att övervaka eventuella läckage under vitvaror, eller mäta temperatur i verktygsboden.

– Hur teknikintresserad är du? Vill du bara styra belysning räcker Plejd eller Shelly gott. Vill du styra mer än belysning, kanske övervaka energiförbrukning, styra värme och lägga till fler avancerade funktioner och sensorer då är det produkter som kör Z-Wave eller Zigbee ihop med en styrenhet för dem som gäller, säger Erik Freiholtz.

Medan Plejd kör blåtand, har exempelvis Sunricher satsat på både Zigbee och Z-Wave och Fibaro på endast Z-wave. De gör i praktiken alltså samma sak, men använder sig i grunden av olika protokoll för att kommunicera. Vi går inte in på skillnaderna mellan protokollen i den här artikeln eftersom det blir för avancerat, men vi kan kort konstatera att du vanligen väljer ett protokoll och håller dig till produkter med stöd för det. Så har du Sunrichers Zigbeeprodukter bör du hålla dig till dessa i så stor utsträckning som möjligt för att få ett stabilt och bra meshnätverk.

– Frångår du det tankesättet gör du det medvetet och har förmodligen en bra anledning till det. Men för de allra flesta är det en bra grundregel att köra en typ av protokoll för alla produkter, säger Erik Freiholtz.

Medan Plejd fungerar utan att du köper till en styrenhet (pga blåtand), så kräver de andra produkterna en styrenhet för att kunna koppla upp sig mot nätet så att du kan styra dem från telefonen. Vilken styrenhet du väljer beror också lite på vilka funktioner du vill ha och hur teknikintresserad du är. Den populära styrenheten Homey Atom fungerar dock med både Zigbee och Z-Wave.

Koppling av Plejd
Micke8605 ger ett förslag på koppling av Plejd. Foto: Micke8605

– När du ska välja kan du börja med att fundera över vilken funktionalitet du vill ha i ditt hem nu, och vad du eventuellt vill ha för funktionalitet i framtiden. Sedan kan du titta på vilka produkter det finns i produktutbudet hos de olika tillverkarna som motsvarar dina behov och vilken styrenhet som passar den tillverkare du har valt, säger Erik.

Eftersom alla dessa system normalt sett installeras av elektriker är man ibland utlämnad till att välja det system som ens lokala elektriker är insatt i och kan tänka sig att installera, eller så får man hitta en elektriker som installerar det system man vill ha.

Du har även KNX som ett alternativ vid nyinstallation. Men KNX är komplext, dyrt och tänkt för avancerade behov. Det är inte byggt för att vem som helst ska kunna programmera det. Det har mer fokus på större fastighetsautomationer, även om den dedikerade hemmapularen också kan hantera det och få ut mer funktionalitet än ur de enklare systemen ovan. Ska du dock bara styra belysningen och eventuellt höja/sänka värmen i gäststugan duger de enklare systemen gott. Speciellt om du inte är så tekniskt intresserad.

Läs mer

Det smarta hemmet - vad får jag koppla själv?
Diskutera i forumet: Plejd eller inte