Värme för uteplatsen

En kamin som ger både värme och möjlighet att grilla. Foto: Balkongshoppen
Med en värmekälla till hands kan du förlänga säsongen på altanen, terrassen eller ute vid trädgårdsbordet. Här får du en sammanställning av alternativen du har för att värma en öppen uteplats.
Förutsättningarna för att hålla varmt kring en öppen uteplats är av naturliga skäl mer begränsade än om du har tillgång till ett inbyggt uterum. Ändå finns det numera ett rätt stort utbud av värmeaggregat som är avsedda för utomhusbruk i trädgården, på den öppna altanen, terrassen eller på balkongen. De vanligaste alternativen för att värma uteplatsen är infravärmare och gasolvärmare, men i vissa sammanhang kan det vara enklare med en portabel värmefläkt, eller mer tilltalande med en vedeldad utespis.
Tänk på det här när du ska välja värme för uteplatsen:
* Placering. Uteplatsens läge avgör vilka värmealternativ som är mest lämpliga och hur de ska placeras. En uteplats som skyddas av vägg/tak och har tillgång till el ger flexibla förutsättningar för montering. Står uteplatsen fritt i trädgården är det enklast med en portabel värmekälla som kan placeras på mark eller bord, eller eventuellt en platsbyggd eldstad.
* Dimensionering. Värmekällan dimensioneras efter hur stor yta du behöver värma upp, i kombination med vilka vind- och klimatförhållanden som råder. Tänk på att en oskyddad uteplats ofta kräver en betydligt högre värmeeffekt per kvadratmeter, jämfört med en skyddad plats.
* Design. En snygg värmekälla kan göra uteplatsen mer attraktiv, även om designen ofta kostar en extra slant. I utbudet kan du hitta såväl iögonfallande som diskreta modeller, samt sådana som enbart fyller en praktisk funktion.
* Pris. Du kan hitta billiga värmeaggregat för någon hundralapp och betydligt dyrare alternativ, uppemot 10 000 kronor. En annan viktig faktor är driftskostnaden. Ta gärna en titt på produktens effekt och elförbrukning, alternativt bränsleförbrukning (gasol, fotogen eller ved).
* Säkerhet. Värmestrålning från aggregaten kan medföra en ökad brandrisk, liksom hanteringen av bränsle. Se till att följa tillverkarens anvisningar för säkerhetsavstånd vid montering och placering. Var även noga med elsäkerheten i utemiljö (glöm ej jordfelsbrytare). Produkterna bör vara CE-märkta, men kan även ha en S-märkning som garanterar att de testats och uppfyller höga krav på säkerhet.
De alternativa värmekällorna till uteplatsen är:
- Infravärmare
- Gasolvärmare
- Eldstäder
- Värmefläktar

Infravärmare
Allmänt: En infravärmare värmer upp ytor och föremål på uteplatsen, men däremot inte luften. Värmestrålningen ger en komfortabel känsla även när lufttemperaturen är låg och bidrar även med ljus, som kan vara starkt eller diskret beroende på utformning och teknologi. Det finns idag ett stort utbud av modeller, från 500 till 2000 watt, som kan monteras på vägg, i tak, i vajer eller på stativ. Vill du slippa monteringen kan du välja en bords- eller golvmodell. Tänk dock på att räckvidden och värmefördelningen kan bli rätt ojämn med denna lösning. För vindutsatta uteplatser väljer man ofta infravärme med halogen (IH) eller värmare med karbonrör, som har högre intensitet än traditionella infravärmare. När det gäller användarvänlighet underlättar det om värmaren har en termostat för reglering av värmestrålningen och en stickpropp så att den kan anslutas direkt till vägguttaget. Enstaka modeller kräver dock fast montering som bör utföras av en elektriker.
Placering: Värmarna ska placeras så att de innesluter det område som behöver värmas upp. För att fördela värmen över en sittgrupp behöver du i regel använda två eller fler moduler. Monterar du värmarna på hög höjd (2,5 meter och uppåt) krävs det lite högre effekt och mer fokuserad spridning. För lägre höjd bör du välja värmestrålare med lägre effekt och bred spridning.
Prisnivå: Standardinfra (1000 W): 300-1500 kr. Halogeninfra (1500 W): 1500-2500 kr. Karboninfra (1000-2000 W): 1500-3000 kr. Driftkostnaden för en värmare på 1000 W är 1 kWh per timme, drygt en krona med nuvarande elpriser.
Fördelar: Stort produktutbud, ljudlös och effektiv värmekälla för en relativt låg driftskostnad.
Nackdelar: Kräver elanslutning, ljuset från värmaren kan upplevas störande.
Tänk på! Fukttåligheten skiljer sig mellan olika modeller. I utsatt miljö bör du välja en väderbeständig modell, märkt med en droppsymbol eller med en hög IP-klass. Titta också på produktens ljussken för att bedöma om det känns behagligt.
Exempel på varumärken: Silverline, Alf Heating, Frico, Heatlight, Gelia, UFO.

Gasolvärmare
Allmänt: En gasolvärmare värmer upp den omgivande luften, vilket kan upplevas som mer behagligt och naturligt än infravärme. Effekten mätt i kilowattimmar är generellt hög. Värmeförlusterna kan dock bli rätt stora på en oskyddad uteplats och det är svårt att rikta värmestrålningen optimalt, särskilt om du har en traditionell ”pelarmodell” med högt placerat brännaraggregat. De mindre bordsmodellerna, eller en gasolkamin, kan i detta fall vara ett bra alternativ. Det finns också pyramidformade varianter för en lite högre prislapp. Gasolvärmarna går att reglera beroende hur stort utrymme du vill värma upp. Till värmaren ingår gasolflaskor, som behöver fyllas på efter viss användningstid.
Placering: De vanligaste typerna av gasolvärmare för hemmabruk är portabla och kräver ingen montering, vilket är smidigt om du har din uteplats i trädgården. En del modeller är försedda med hjul för att underlätta förflyttning. Placerar du gasolvärmaren under ett tak eller nära en markis är det viktigt att du tar reda på vilka säkerhetsavstånd som gäller till brännbara material.
Prisnivå: Stor prisvariation beroende på modell. Bordsmodeller (4 kW): 1000-2000 kr. Gasolkaminer (2-4 kWh): 700-2000 kr. Golvmodeller i olika design (7-15 kW): 2000-10 000 kr. Bränsleförbrukningen beror på hur hög effekt aggregatet har: se produktfakta för respektive modell.
Fördelar: Kräver ingen elanslutning. Mysigt sken. Relativt låg driftskostnad.
Nackdelar: Ineffektivt när det blåser. Otympligare att hantera än infravärmare och något dyrare i inköp. Gasol är brandfarligt och inte så miljövänligt.
Tänk på! Gasoldrivna värmare bör inte användas i täta och oventilerade uterum, då förbränningen kräver mycket syre.
Alternativ! Fotogenvärmare kan vara ett fullgott och billigt alternativ till en mindre gasolvärmare. Det finns ett antal modeller i handeln, kring 1000 kr.
Exempel på varumärken: Landmann, Heatflame, Primagaz, Superglow

Eldstäder
Allmänt: Eldstäder och spisar för utomhusbruk är en växande nischprodukt inom trädgårdssektorn. Idag kan du välja mellan många typer av eldstäder, alltifrån eldkorgar och eldfat till gjutjärnskaminer, keramikugnar och tipin. Eldstäderna är möjliga att förflytta i trädgården och ett flertal modeller kan användas för grillning med antingen ved eller kol. Ett annat alternativ är att mura en platsbyggd eldstad, men det är naturligtvis ett mer arbetskrävande och kostsamt projekt. Som värmekälla fungerar eldstäderna inte helt optimalt, då det är svårt att rikta strålningsvärmen dit du vill ha den. Istället är det möjligheterna till matlagning och stämningsskapande som är det främsta köpargumentet.
Prisnivå: Stor prisvariation beroende på utförandel. Eldfat/eldkorgar 300-1500 kr. Utomhuskaminer/ugnar: 1000-6000 kr.
Fördelar: Hög mysfaktor, en prydnad i trädgården. Billigt i drift om du har egen ved.
Nackdelar: Inte så funktionellt, svårt att styra uppvärmningen. Rök – och risk för grannosämja.
Tänk på! Eldstäderna bör placeras på ett brandsäkert underlag och aldrig under tak. Kaminer och ugnar kan ha olika vädertålighet, beroende på vilket material de tillverkats i.
Alternativ! För en skyddad uteplats kan en skorstensfri etanolkamin vara ett mysigt alternativ, även om den inte genererar så mycket värme. Det finns enstaka modeller avsedda för altaner och balkonger.
Exempel på varumärken: Se t ex produkter på gardenflames.se, eldstad.nu och bauhaus.se.

Värmefläkt
Allmänt: En eldriven varmluftsfläkt är en praktisk lösning för att värma upp luften kring uteplatsen. Bäst passar den på en någorlunda skyddad plats, där inte värmen försvinner omedelbart. Effektnivån på en standardvärmefläkt ligger mellan 1 och 2 kW. Värmefläkten placeras på marken/golvet och bör ha en termostat som gör det enkelt att reglera uppvärmningen efter behov. Produktutbudet är stort och även utformningen varierar, från standardmässiga ”lådor” med koncentrerat värmeutblås till rundformade modeller med bredare värmespridning.
Prisnivå: 2 kW: 500-2000 kr. Driftkostnaden avgörs av fläktens effekt. 1000 W är 1 kWh per timme, drygt en krona med nuvarande elpriser.
Fördelar: Relativ billig i inköp, lätthanterlig och enkel att flytta efter behov.
Nackdelar: Kräver tillgång till el, föga attraktiv, fläktljudet kan upplevas störande, hög driftskostnad jämfört med infravärmare.
Tänk på! Ljudnivå varierar mycket mellan olika modeller. Kontrollera att värmefläkten kan användas i fuktig miljö (IP-klass).
Exempel på varumärken: Det finns åtskilliga produktnamn, enklast är söka på ”värmefläkt utomhus”.
2 kommentarer