Ekonomi, Energi, Golvvärme, VVS

Anders Kjellströms system styr elförbrukningen efter timpriserna

Anders Kjellström i Mölndal.

Anders Kjellström i Mölndal.

Civilingenjören Anders Kjellström är en av de småhusägare som varit tidigt ute med att testa möjligheterna med timpriser. Han äger en stor 70-talsvilla i Mölndal som värms upp med golvvärme via en bergvärmepump, kompletterat med en ackumulatortank. För att kunna styra uppvärmningen i villans olika rum använder han ett egenbyggt system, som han kallar ”BehovsBoBoxen”. Boxen består av en liten enkortsdator (Raspberry Pi) och en sensor som mäter temperaturen i villan och som styr golvvärmen genom ett reläkort.

– Jag inhandlade komponenterna på Kjell & Company för cirka 1500 kronor. Är man lite teknisk kunnig kan man köpa ett kit och bygga ett eget styrsystem, säger han.

Redan för fyra år sedan tecknade han ett timavtal med ett elhandelsbolag i syfte att kunna styra förbrukningen utifrån elpriserna. Sedan dess har han arbetat med att automatisera systemet och kombinera det med en mjukvara som, via en ftp-server, hämtar information om timspotpriset på Nordpool.

– Idag är systemet inkopplat så att det kan styra golvvärmen i olika rum på bottenvåningen. I varje rum finns en temperaturgivare, och när elpriset är dyrt kan systemet strypa ventilerna på golvvärmen, vilket gör att bergvärmepumpen går ner i effekt.

Anders uppskattar att han, med nuvarande prisvariationer, kan spara ungefär 1000-2000 kronor per år genom att flytta sin elförbrukning till gynnsamma tidpunkter.

– Under senare tid har timspotpriset varierat mellan 30 och 60 öre per kilowattimme under dygnet. Om vintern blir kall kan prisdifferenserna bli större, vilket ökar möjligheten att spara ännu mer.

Anders arbetar nu med ett forskningsprojekt där han ska titta närmare på hur värmepumpens värmeeffekt (COP-faktor) kan optimeras i relation till styrningen. Samtidigt har han lyckats involvera ett hundratal villaägare som ska testa BehovsBoBox-prototypen.

– Elhandelsbolagen lär knappast applådera åt mina experiment. Men det här är en teknik som på sikt kommer att bli allt vanligare i framtidens småhus, fastslår han.

Läs mer
Värm huset när elpriset är lågt
Anders Kjellströms Behovsbo-projekt