Test Myggfångaren Mosquito Magnet
Har du tröttnat på myggbett? På vissa håll i landet har myggorna varit en riktig plåga. Elina Blom har satt myggfällan Mosquito Magnet Patriot på prov.
I år har det varit en regnig sommar och på många håll i landet ett riktigt jobbigt myggår. Att sitta ute på skuggad plats under dagtid har till och med gett myggbett genom såväl tjocktröjor som jeans. Mosquito Magnet Defender är myggmaskinen som lovar råda bot på detta. Den fungerar på så sätt att ämnet octenol blandas med uppvärmd koldioxid (via gasol) vilket lurar mygg och knott att tro att maskinen är ett levande ting. När de närmar sig maskinen så sugs de in i den via ett slags vacuumteknik, för att därefter torka ut och dö i en nätpåse. Det som krävs för att du ska få detta att fungera, förutom själva maskinen, är octenoltabletter, gasoltub och ström.
Inkoppling
Paketet levereras utan gasol, så det behöver du köpa till. I mitt paket låg det med octenoltabletter men du bör även kolla upp om detta ingår hos den återförsäljare som du väljer och annars beställa med ett paket sådana. I övrigt krävs inga fler kompletteringar.
Myggfällan är lätt att montera, det tar cirka 5-10 minuter så har du fått ordning på alla detaljer. Därefter är det dags att välja rätt läge, för detta moment medföljer en cd-skiva så att du verkligen ska kunna få ut max av din maskin. Maskinen låter en del så du bör inte placera den allt för nära din uteplats, ett par meter bort är att rekommendera och det rekommenderar även tillverkaren då myggorna ju dras till fällan.
Det tar i vilket fall som helst inte mer än 15-20 minuter att få allt på plats och dig själv tillbaka i huset. Sedan är det bara att vänta på att fällan ska värma upp, vilket tar cirka 20 minuter, sedan är den igång och jobbar. Om ett par dagar är det dags att kontrollera insektspåsen.
Effekten
Den fungerar, det är ingen tvekan om saken. Efter bara några dagar tömmer jag filtret på mygg och knott, det är inte fullt men det är en hel del som samlats där.
Omkring två veckor efter att jag monterade maskinen är antalet mygg på min uteplats avsevärt färre. Jag kan sitta ute på dagtid, även i skuggan, utan att irriteras av myggen.
Efter cirka tre veckor kan jag även sitta ute kvällstid. Jag får fortfarande myggbett på kvällarna men inte fler än att jag kan räkna dem på en hand.
Hade jag haft den här myggfällan ståendes nere vid parkeringen redan i våras hade jag definitivt haft en mycket trevligare försommar
Att byta octanoltablett går smidigt och efter någon månad är det dags att byta gasol. Då bör du även rengöra den så att munstycket inte klibbar igen av gasen.
Prisbilden
Med en täckningsyta på 4 000 kvadratmeter lockar verkligen Patriot till köp, speciellt om du bor i ett problemområde. De som inte kunnat sitta ute ens på dagtid under sommarhalvåret tycker förmodligen att en myggfälla för 7 000 kronor som faktiskt fungerar är värd pengarna. Men du bör även räkna in alla kringkostnader.
Gasolen tog slut på ungefär en månad och en ny flaska kostar runt 500-lappen. Då ska du även ha en rengöringspatron för att munstycket inte ska klibba igen. Dessutom bör octenoltabletten bytas ut var tredje vecka och dessa kostar omkring 150 kronor styck. Startar du din Patriot i april och kör den ett par månader har du således, förutom själva investeringskostnaden, ytterligare en kostnad på runt 3 500 kronor att ta hänsyn till. Lägg till elförbrukningen på det så är du uppe i en ganska stor summa pengar.
Huruvida maskinen är värd så mycket är subjektivt. I mitt fall är den absolut det för jag inte kunnat sitta ute alls den här sommaren annars, men det är upp till dig att avgöra hur stora myggproblem du har och om investeringen då är värd det. Fungerar gör den dock absolut.
Betyg: 7/10
Specifikationer
Cirkapris: 7000 kr och uppåt
Täckningsyta: 4 000 kvadratmeter
El: 230V
Säkerhet: Tål regn och vind
Byggahus forum om Mosquito Magnet
Flera personer rapporterar i Byggahus forum att de haft problem med att myggen även samlas i maskinen och att den då gått sönder efter en säsong och fått lämnas in på lagning, men att detta hade kunnat undvikas om höljet lossats och man rengjort den någon gång i månaden. Vi har inte haft möjlighet att skruva isär och undersöka detta och vet därför inte hur stora dessa problem egentligen är.
Läs också: Mosquito Magnet. Är ni nöjda?
5 myggfällor i olika prisklasser
Här listar vi fem andra myggfällor i olika prisklasser. Dessa myggfällor har vi dock inte testat och vi vet därför inte hur effektiva de är.
SkeeterVac 5100
Info: Myggfri.nu
Pris: 7 000 kronor
Täckningsyta: 5 000 kvadratmeter
Sladdlös, gasoldriven myggfångare med två fångstmetoder: dels klisterpapper och dels en vacuumfläkt som suger in myggorna.
Insektsdödare Halley 221
Info: Granngarden.se
Pris: 2250 kronor
Täckningsyta: 200 kvadratmeter
Dödar insekter med hjälp av ett strömförande galler, de lockas dit av lysrören. Den hängs med fördel upp på väggen. Tål regn och vind.
Thermacell
Info: Jula.se
Pris: 350 kronor
Täckningsyta: 20 kvadratmeter
Stoppa i en gaspatron och en matta med myggmedel så ska denna enhet hålla myggorna borta i närområdet där du sitter. Den har tolv timmars drifttid.
Predator Dynamic
Info: Myggfri.nu
Pris: 8 000 kronor
Täckningsyta: 5 000 kvadratmeter
Även denna myggfälla är en utrotande variant, precis som Defender, men denna behöver inte el vilket gör dig lite friare i placering. Du kan även justera den i höjdled.
Mosquito XL
Info: Skadedjursbekampning.nu
Pris: 2 000 kronor
Täckningsyta: 400 kvadratmeter
Fungerar på så sätt att den lockar till sig insekter som sugs in i en vacuumfläkt, men den lockar inte med lockmedel utan med färger och värme.
Kommentarer
37