Tiny House - att bygga och bo i ett riktigt litet hus

Hur är det egentligen att bygga och bo i ett Tiny House? Marita Brännvall och hennes man borde veta. De bor sedan snart två år tillbaka i ett Tiny House i Höörs kommun.

Tiny House i skånska Höör.

Tiny House i skånska Höör. Foto: Marita Brännvall

Tiny House-rörelsen tog fart på 1990-talet i USA. När den ekonomiska bankkrisen kom på 2000-talet och många fick lämna sina hem, var ett Tiny House ett alternativ för att bo mindre, enklare och billigare. En definition på ett Tiny House brukar vara att det är max 37 kvadratmeter. Det finns uppgifter om de som bor så litet som på 7 kvm.

Idag kan Tiny House-rörelsen beskrivas som en global förändringsrörelse när det gäller livsstil, som ger perspektiv på klimat, konsumtion, ekonomi och boende. Att bo i ett mindre hus ger en mindre ekologisk påverkan på naturen, och att bo litet kan också vara ett sätt att konsumera mindre och samla på sig färre saker. Det lilla boendet gör det möjligt att bo billigt, vilket i sin tur kan bidra till minskad stress och ekonomisk oro.

Ett par som vet hur det är att bygga och bo i ett Tiny House är Marita Brännvall och hennes man.

Kök i Tiny House
Fullt utrustat kök får plats i Tiny House.

Hur är det egentligen att bo i ett Tiny House?

– Fantastiskt! Det bästa vi båda gjort när det kommer till boende. Vi har snart bott i huset i två år och fortfarande kan vi titta oss runt i huset och tänka: ”Det är så vackert, vi älskar att bo här”. Vi har fått precis det vi drömde om när vi började tänka på hus.

Hur stort är ert lilla hus?

– Golvytan på vårt hus är 32 kvm, men den ”riktiga” boytan är 16 kvm. Resten räknas som biyta, eftersom takhöjden på dessa ytor är lägre än 1,9 meter, säger Marita Brännvall.

Olika takhöjd i Tiny House
Huset har lägre takhöjd i kontoret och TV-rummet.

Hur kom ni fram till att ni ville bo i ett Tiny House?

– Först och främst hade vi tröttnat på att bo i lägenhet. Vi ville ha den lugn och ro som ett hus kan ge, och vi ville kunna kliva ut i en egen trädgård, säger Marita, och fortsätter: 

– Vi bodde just då i Landskrona i en bostadsrätt på 46 kvm och kände att vi inte alls nyttjade alla ytor.

Hon berättar att de tidigare bott i en lägenhet på 26 kvadratmeter. De stördes inte av den lilla ytan, men tyckte att den hade kunnat nyttjas på ett bättre vis. Hon intresserade sig för Compact Living och hade hört talas om Tiny House. De klurade på hur de kunde bo litet, men samtidigt nyttja alla ytor.

– Att slippa hamna i ”ekorrhjulet” var ett mål för oss. Vi ville inte jobba dygnet runt för att klara ekonomin. Vi ville kunna resa och göra saker också, inte bara betala av höga lån resten av livet. Min dröm har alltid varit att skriva skönlitterärt och jobba med text som egen företagare, säger hon.

Hur gick byggprocessen till? 

För att få in offerter lade de ut en ansökan på Internet och därefter träffade de ett par snickare. När de genast fick en bra känsla för en av dem, bestämde de sig för att jobba med honom.

– Jag ritade och skapade designen. Därefter byggde snickaren skalet till huset, och designade och byggde underredet på hjul. Han gjorde också våtrum, loft, trappor och diverse annat. Vi gjorde en del själva, som att lägga golv, måla, kakla, sätta upp kök, trappräcke och isolera och sätta lister runt alla fönster.

Diskbänk i Tiny House
Färgglatt kakel vid diskbänken.

När Marita Brännvall och hennes man påbörjade bygget hade de ingen tomt. De hoppades på att få hyra plats hos någon. Men en bit in i bygget hittade de en billig tomt där det fanns en stuga med kommunalt vatten och avlopp, samt el. 

– Vi blev genast förälskade i tomten och såg att vårt Tiny House kunde stå på denna tomt. Vi köpte tomten, sålde vår lägenhet och flyttade in i stugan på tomten medan vi fortsatte att bygga på vårt Tiny House. Från inledande planering tills att huset var färdigt tog det två år. Planen var att det skulle ta max 1,5 år, men vår snickare blev tyvärr sjuk, så det drog ut på tiden, säger Marita.

Vilken typ av tillstånd fick ni söka vid bygget, exempelvis bygglov eller bygganmälan?

– Vi ansökte om bygglov och bygganmälan, eftersom vi ville att huset skulle stå på en fast plats på vår tomt, säger hon.

Bygglovet kostade bara cirka tretusen kronor, eftersom kommunen räknade huset som ett Attefallshus. De ritade själva planritning till bygglovshandlingarna.

Matplats
Matplats med utsikt.

Var det enkelt att ta reda på hur reglerna ser ut kring ett Tiny House bygge?

– Ja. Bygglov krävs om man ska stå länge på samma plats. Huset får inte vara högre än 4,5 meter och inte bredare än 2,6 meter. Detta för att man ska kunna dra det på en väg utan följdfordon, säger Marita Brännvall.

Måste huset stå på någon särskild plats, eller kan/får ni flytta runt det?

– Vi har fått beviljat bygglov och har därmed placerat det på vår tomt, säger Marita Brännvall. Huset sitter på plats med hjälp av stålbalkar som svetsats fast, och dessa står i sin tur på plintar. Men däcken finns kvar om vi någon gång skulle vilja svetsa loss och flytta på huset.

Vad kostade det att bygga ett Tiny House och vad kostar det att bo i ett?

– Vi har landat på ca. 550.000 kronor. Det kan tyckas dyrt för ett sådant litet boende. Men man får tänka på att vår plan var att bo här i många, många år och året runt även när det blir riktigt kallt, säger Marita.

Deras hus har en stomme av trä och innerväggarna är spånskivor. Isoleringen är cellplast (XPS och EPS), och taket är av papp. De har valt den bästa isoleringen, treglasrutor från Kronfönster med energiruta, större badrum är vad som är vanligt i ett Tiny House, takfönster från Velux, ett ordentligt kök, en Panasonic luft-luftvärmepump som värmekälla, extra stor varmvattenberedare på 300 liter, miljövänliga färger både på ut- och insida. 

I priset räknar de också in all eldragning, vatten och avlopp, bygglov och flytt av huset med traktor (som de inte kunde göra på egen hand eftersom huset väger så mycket att det inte får dras med bil). 

– Kostnaden hade kunnat bli högre om vi inte gjort en del saker själva, och lägre om vi hade gjort allt på egen hand. Vårt Tiny House är också ett av de större på den svenska marknaden. Ska man bara bo i huset delar av året, måste det inte kosta fullt så mycket. Det viktiga är att i inledningsstadiet fundera på hur just ditt hus ska användas, säger Marita Brännvall.

Smart förvaring
Smarta förvaringslösningar är ett måste i Tiny House.

Har ni vatten, avlopp och el inkopplat, eller hur gör ni med dessa bitar?

– Vi har kommunalt vatten och avlopp, samt el.

Vad är det bästa med att bo i ett Tiny House?

Marita Brännvall beskriver mysfaktorn i huset som hög. De älskar den öppna planlösningen, ljusinsläppet och takhöjden i köket, som är på nästan fyra meter, och stjärnhimlen över badkaret. Hon tycker det är underbart att bo på så liten yta utan att det känns trångt.

– Vi behöver inte handla en massa extra möbler för att fylla ut rummen. Eller en massa prydnader. Det ryms inte så mycket, så det gäller att vara noggrann med sina val. Man sparar en del pengar eftersom man inte kan köpa på sig en massa ”onödiga” prylar.

Hon beskriver det också som skönt att rensa bland sina saker, ge bor och sälja, när man flyttar in i något litet. Att sluta spara på saker man ändå aldrig kommer att använda.

Boendet är också billigt. De använder cirka 2500 kWh/år och då har de +20 grader inne dagtid och cirka 16-17 grader nattetid.
– Om vi vill flytta huset till annan tomt i framtiden, så finns den möjligheten.

Vad är det sämsta med att bo i ett Tiny House?

Det är på gott och ont som förvaringen är minimal, enligt Marita Brännvall. Det går inte att samla på sig saker. Det kan också vara svårt att bjuda hem många samtidigt på vintern, på grund av ett litet matbord. På sommaren är det enklare att vara ute.

Marita Brännvall berättar också att det kommer bli tufft att byta ut soffan i framtiden, eftersom den är inbyggd och placerad exakt på centimetern. Och att bädda sängen på loftet är en utmaning.
– Vi har gett upp det, att krypa runt och bädda är inte ergonomiskt.

Vad tycker du att man ska tänka på om man funderar på att bygga och bo i ett Tiny House?

– Inledningsvis är det bra att fundera över vilka ytor (rum) man vill ha. När vi började fundera på att flytta in i ett Tiny House, tänkte vi ”Vilka ytor kan vi inte vara utan?” och ”Hur stor måste varje yta vara?” Sedan klurade vi på vilka minimikrav vi hade på takhöjd i varje rum, säger Marita Brännvall.

De kom fram till att i sovrummet och tv-rummet står man inte så mycket, så där har de en takhöjd på 1,65 meter. I arbetsrummet där de mest sitter, har de en takhöjd på 1,7 meter. I badrummet har de 2 meter högt, för att kunna stå och duscha. 

– Jag ville absolut ha badkar, säger Marita Brännvall. Vill man det, måste det planeras in i ytan. Samt hur stor varmvattenberedare som krävs för detta. 

Badrum
Stort badrum med badkar, stjärnhimmel och tvättmaskin.

Marita Brännvall tipsar även om att man ska ge planering och byggtid minst ett år. Gärna mer. Att man ska beräkna alla saker som kan gå fel och se till att ha någonstans att bo under tiden bygget pågår. Vidare är det bra att fundera igenom om huset ska stå på fast plats. Om det finns vatten och avlopp där. Annars måste man ha ex. förbränningstoalett.

Vidare behöver man tänka på om man behöver avskildhet i huset. 

– Vårt hus är byggt med öppen planlösning, utom en dörr till toaletten. Vill man ha mer avskildhet är det viktigt att tänka på att sätta fler dörrar. Dragdörrar tar minst plats, säger Marita.

Bästa möjliga isolering i väggar är viktigt, eftersom man vill ha så mycket yta som möjligt inomhus. 

– Vårt hus är 2,6 meter brett, inomhus 2,2 meter. Vi har alltså cirka 20 cm isolering i väggarna. Denna består av XPS och EPS, som är den isolering som ger mest på minst yta.

För att minska på känslan av trångboddhet har Marita Brännvall ett bra tips. 

– Ljusinsläpp och möjlighet att öppna fönster är jätteviktigt. Man vill inte känna att det är mörkt inomhus, detta bidrar till en känsla av trångboddhet. Vi har varit noga med att ha mycket fönster, totalt 14 stycken, samt ett takfönster.

Takfönster för extra ljusinsläpp
Ett takfönster som styrs elektriskt ger extra ljusinsläpp, här över köksdelen.

Hälften av fönstren är öppningsbara för att få in luft under sommartid, även takfönstret, som styrs elektriskt eftersom det sitter så högt upp. Ljusinsläppet bidrar till att de kan spara en del el också, eftersom de inte måste ha en massa lampor tända för att få ljus.

Marita Brännvall berättar också att man måste planera lösningar väldigt noggrant, ibland in på centimetern. Exempelvis har de planerat så att de precis kan öppna diskmaskinsluckan utan att den vidrör kökssofforna. De har också beräknat extra höjd i ”Spinningrummet”, för att de ska kunna stå upp och spinna. 

– Vi har placerat köket enligt den gyllene triangeln, så att en person kan diska medan en annan står och lagar mat.

– Diskmaskin rekommenderar jag verkligen. Ytorna är oftast mindre i ett Tiny House-kök, och det ser lätt stökigt ut om man inte får bort disken. Lagar man mycket mat hemma, så är en stor kyl och frys att föredra, säger Marita Brännvall.

Tvättmaskin
Hoover tvättmaskin i badrummet.

För att tvätta kläder har de kombinerad tvättmaskin/tumlare. Sommartid hänger de ut sina kläder på tork. På vintern hänger de tvätt över badkaret och använder luftavfuktare.

Marita Brännvall berättar också att vikten på huset är noga om man vill dra huset med bil och semestra i Sverige eller Europa. Då måste vikten på huset understiga 3,5 ton. Annars får man inte dra det med bil. 

– Vi visste redan när vi började bygga att vi inte ville flytta runt på vårt hus. Därför har vi inte varit jättenoga med vikten. Vi beräknar att vårt hus väger 5,5 ton. För att förflytta huset från bygglokalen till vår tomt, tog vi hjälp av en transportfirma som flyttade huset, säger Marita Brännvall.

Marita Brännvall avslutar med att säga att alla människor som kan tänka sig att bo på liten yta, borde bygga ett Tiny House.

– Vi visste inget om hur vi skulle gå till väga när vi startade. Vi bara hoppade rakt ut i okändheten och bestämde oss för att det fick bära eller brista. Och vi lärde oss massvis längs vägen. Vi hade aldrig lagt golv, kaklat eller satt upp kök. Men vi lärde oss när det var dags. Vi vill detta så mycket att vi inte såg några hinder som oöverkomliga. Om man har en dröm, ska man våga ta steget och uppfylla den, säger hon.