Husdrömmar

Husdrömmar: Tiny house på hjul

Det åttonde avsnittet av Husdrömmar 2021 tar oss med till Langeland i Danmark. Där bygger Andrea och Jonathan ett tiny house på hjul. Andrea studerar till arkitekt och har ritat allt i minsta detalj.

Tiny house på hjul

Foto: SVT/Alla bilder är skärmdumpar från programmet

Andrea och Daniel bor tillsammans i en lägenhet på 30 kvm i Göteborg. Men de har bestämt att de vill ”downsiza”, bo mindre för att spara på jordens resurser och inte ha bolån och vara beroende av att arbeta heltid. Därför tar de nu ett studieuppehåll för att bygga ett tiny house själva, en åretruntbostad på hjul.

Gert besöker Andrea och Jonathan

Andrea Ottander är 28 år och utbildar sig alltså till arkitekt. Hon vill gärna jobba med att rita tiny houses i framtiden. Jonathan Lystbaek Jörgensen är 27 år och studerar konst. De träffades på en resa till Iran, och sedan dess är de ett par. Efter de har byggt sitt tiny house på hjul kommer de att kunna flytta runt enkelt. Gert säger att Andrea är välkommen att flytta till Göteborg och jobba på Wingårdhs om hon vill, om det här husbygget går bra.

Fakta om huset

Storlek: 17 kvm + 6 kvm sovloft
Stomme: Trä
Grund: Specialbyggd trailer
Fasad: Furuplywood
Vikt: < 3,5 ton
Elförsörjning: On grid, dvs de vill koppla upp sig på el och vatten där de ställer huset.
Tidplan: Byggstart juni 2020, klart oktober 2020
Budget: 230 000 kr

Modell av Tiny house

Andrea har designat varje lite detalj i huset väldigt noga. Allt är minutiöst genomtänkt och planerat. De tänker att huset skulle kunna fungera för att leva i med ett barn, två skulle dock bli för trångt. Eventuellt kan de komplettera med fler tiny houses vid sidan om, t ex ett för kontor och ett litet barnrum.

Planerad inredning

Längst in till vänster kommer köket, ett arbetsrum, och matsalen till höger. Sedan en toalett med dusch och vardagsrum i andra ändan. Ovanpå det blir det ett 6 kvm sovloft.

Så funkar tiny houses

Ett tiny house kan antingen vara anslutet till elnätet eller så kan det vara off grid. Man kan ha solpaneler och vattentank och generera sin egen el och varmvatten om man vill. Men Andrea och Jonathan ska ansluta sig till el och vatten där de väljer att stanna med sitt tiny house. De väljer alltså bort off grid.

Ritningar för tiny house
Bygget börjar

Bygget börjar

I juni 2020 åker Andrea och Jonathan till Langeland i södra Danmark med sin trailer för att börja bygga på Jonathans mammas tomt.

Skruvtvingar

De första reglarna spänner de fast med skruvtvingar.

Vägning av material

De väger allt byggmaterial, varenda skruv och regel innan de bygger med den, för huset får inte väga mer än 3,5 ton så att man får flytta det med en personbil.

De bygger så att man ska kunna lyfta av huset från trailern om man vill. Man lyfter då upp det två cm, kör bort trailern och sänker sedan ner huset på marken. Till exempel vill man kanske kunna ta bara trailern till besiktning utan att ha med hela huset.

Remmar

Huset är fastspänt med remmar på trailern, visar Andrea. Dessa spänner huset neråt och inåt. Sedan har de även remmar fram och bak som står för den primära spänningen och hindrar huset från att åka av vid inbromsning. 

Gert studerar husvagnar

Om Gert skulle rita ett tiny house så skulle han börja med att studera utrymmen där man redan jobbat professionellt med att få in så mycket som möjligt på en liten yta - husvagnar. Han åker till en camping och tittar i flera husvagnar. 

Dörrarna är smala och tunna, 2-3 cm, trots att husvagnen är vinterisolerad. De små fönstren är välplacerade. Man har lyckats klämma in sittplatser för 6 personer. Förvaring uppe i takhöjd. Hörnen är rundade, så att man inte skadar sig om man slår i.

Gert i husvagn

Sängen är smalare i fotändan eftersom man inte behöver så brett utrymme där. Allt är minutiöst genomtänkt. Gert gillar det skarpt. 5 cm som man tar från sängen kan man lägga till på en garderob istället om man vill. 

Det går snabbare när de får hjälp

I början bygger de själva eftersom ingen får resa till dem på Langeland pga corona. Sedan öppnar Danmark upp så att svenskar får resa dit och då tar bygget fart.

Men efter sommaren blir det tungt och de tar semester i Sverige. De behöver vila, för det var jobbigare än de trott att bygga hus. Efter semestern prioriterar de om. Båda behöver inte bygga hela tiden, utan Jonathan får ledigt en dag i veckan för att syssla med sitt, plus att han får sluta kl 15 på dagarna om han vill. Andrea har mer energi och pysslar gärna vidare själv med det hon kan när inte han är där.

Nybyggare

Tiny housens historia

De första tiny houses kan ha varit de ’vardos’ som de brittiska romerna bodde i, men det mobila boendet tog fart efter andra världskriget. Den amerikanska krigsindustin  behövde importera mängder av arbetskraft och de behövde någonstans att bo. Mobila hem blev lösningen; större husvagnar för längre boende. 

Finanskrisen i USA på 00-talet gav små hus på hjul ett nytt uppsving, då många tvingades lämna sina högt belånade hem.

Idag tror Andrea att tiny house-rörelsen är en reaktion mot ”övermaterialismen” där alla ska bo större och ha fler och fler saker hela tiden. Vi förbrukar fler resurser än jorden har. Hur lite kan vi klara oss på? Hur kan vi göra livet på ett annat sätt?

Blå färg till huset

Oense om blå färgen

Andrea och Jonathan är oense om den blå färgen på fasaden. Andrea vill ha olika kulörer, medan Jonathan vill ha en. Gert rycker in och menar att det blir bra med bara en liten färgskiftning i de olika fälten på fasaden. Det köper de båda, så får det bli.

Presenningen skyddar mot regn

De väderskyddar bygget, inget får bli blött. Av och på med presenningen vid varje skur. 

Isoleringen skulle vara så lätt och ekologisk som möjligt. De valde en isolering som består av 80% återvunnen glasull med giftfritt organiskt bindemedel. Det ser ut att vara EcoBlanket från Knauf.

isolering

Bygget gick över tiden

Alla speciallösningar tar tid, visar det sig. I oktober när de skulle varit klara håller de på att isolera sitt tiny house. Det har varit mycket extra jobb som de inte hade räknat med. Nu satsar de på att vara så klara som möjligt till mars 2021 istället. 

Vill bo i en ekoby

När de är klara vill de parkera med sitt tiny house på en tomt med havsutsikt. Drömmen är att bo i en ekoby, omgiven av likasinnade. Vilken ort de ska bo på är inte bestämt, men kanske någonstans i Malmö/Köpenhamns-regionen. 

De besöker en fabrik för tiny houses på Jylland. Den drivs av föreningen Grobund, en ekoby på 12 hektar. Där ska de kunna parkera sina hus och odla.

Tiny house på Langeland klart och Gert ska avsyna.

Bygget klart

I mars 2021 besöker Gert Wingårdh bygget för sista gången. Huset är klart, sånär som på toalett och dusch som bara är halvfärdiga.

Elkoppling

De visar var de kan koppla in sig på elnätet, 220V växelspänning som vilket hus som helst. Jonathan visar sedan var på husets undersida de kan koppla upp sig på vattennätet.

Gert besöker tiny house

På insidan är allt klätt i plywood och Gert Wingårdh gillar det. Det ser ut som marmor, men är ett enkelt billigt material. Av någon anledning gillar alla unga arkitekter det, ”mina första tre hus var i plywood”, säger Gert. ”Men sedan nöts man ner av omgivningarna och tappar skönheten i det hela.”

Kök

De har haft en bok där de skrivit upp alla vikter de bygger in i huset. 

Beslagen i köket väger 65 gram styck. Bordet väger 3.2 kg.

Vardagsrum

Vardagsrummet är inte riktigt färdigt inrett. Entréhallen tycker Gert kanske är onödigt rymlig.

Arbetsplats

Själva är de mest nöjda med platån med arbetsplatsen och förvaring i trappan.

Bäddsoffa

Soffan är de också nöjda med. Den kan byggas om till en 120-säng, att ha när det kommer gäster.  Det går också att ta bort den helt, om  man vill få in många människor på en gång.

Färdigbyggt tiny house

Vikten ligger just nu på 3 223 kilo. Just nu har de använt precis 230 000 kr, men toaletten är ju kvar. De räknar med att överskrida budget med 10 000 kr.

Sovloft

I början av inspelningen så sa Gert att hon kunde få jobb hos honom på Wingårdhs om det här projektet föll väl ut, så är han nöjd, undrar Andrea?

Tiny house kopplas på bilen

– Jag tycker det blev jättebra, bättre än jag hade förväntat mig. Speciellt platån. Gert kopplar upp huset på dragkroken för att dra hem Andrea, Jonathan och deras tiny house till Göteborg.