Tilläggsisolera vinden - gör det själv

Spar energi och pengar med bättre isolering på vinden. Det är en av de enklare och billigaste energibesparande åtgärder du kan göra på ditt hus. Du kan göra det själv eller anlita en entreprenör.

Tilläggsisolering med lösull.

Tilläggsisolering med lösull. Foto: Medlemmen Arresthlm

Tilläggsisolering av vinden hör till det mest effektiva och prisvärda man kan göra för att minska sina energikostnader och få bättre värmekomfort. Det enklaste sättet är att anlita en entreprenör som utför tilläggsisolering. Det näst enklaste är att tilläggsisolera själv. Det är inte särskilt svårt, men rätt dammigt och ibland lite bökigt om vinden är trång.

Lösull är i regel att föredra eftersom den lättare fyller ut vinklar och skrymslen.

En tilläggsisolering innebär att befintlig isolering kompletteras med ny. Om det är möjligt vill man gärna ha sammanlagd isolertjocklek på 50 cm. Gammal sågspånsisolering kan gott ligga kvar om den är torr och fräsch. Den nya isoleringen sprutas eller läggs ut som lösull eller mattor/skivor. Lösull är i regel att föredra eftersom den lättare fyller ut vinklar och skrymslen.

Läs också: Vad kostar det att tilläggsisolera vinden? 

När du tilläggsisolerar vinden blir utrymmet samtidigt kallare och det kan medföra fuktproblem.

Inspektionsbrygga
Bygg en inspektionsbrygga innan du börjar med själva isoleringen. Foto: Medlemmen Kane

Förberedelse

Även om man tar in en entreprenör så är det en del förberedelser som man tjänar på att göra själv.

  • Innan tilläggsisoleringen bör vinden inspekteras så att allt är torrt och inga fuktskador finns. Fota gärna yttertakets insida så att du kan jämföra med de bilderna vid dina årliga inspektioner. Är du osäker och känner att du inte kan avgöra vad som är normalt och vad som är fuktskador kan det vara värt pengarna att anlita en professionell besiktningsman för att få ett bra grepp om vindens skick.
  • En kallvind är ingen lämplig förvaringsplats. Rensa vinden från allt som inte är isolering.
  • Bygg en inspektionsbrygga för att komma åt att inspektera vindsutrymmet utan att trampa i isoleringen. Bryggan läggs lämpligen mitt i vinden och byggs av reglar och kraftiga brädor som går att krypa eller gå på.
  • Om du har en vindslucka inifrån huset bygger du en sarg för att hålla isoleringen på plats. Isoleringssargen bör vara 10-15 cm högre än vad isoleringslagret.
  • Kontrollera även att vindsluckan är tät så att inte fuktig inneluft sipprar in på vinden. Täta luckan med tätningslist.
  • Vindsluckor är sällan ordentligt isolerade. Det går att lösa genom att tillverka ett isolerat löst lock som vilar på isoleringssargens överkant. Locket lyfter man åt sidan vid den årliga vindsinspektionen.

Isolera själv

När förberedelserna är klara är det dags att isolera.

Det går att hyra maskiner som river och blåser lösull. Använd skyddskläder och andningsmask eftersom det är ett dammigt jobb.

Du kan också köpa balar med lösull och lägga upp och sprida ut manuellt på vinden. Det ger inte riktigt lika bra resultat som att blåsa upp ullen, men det fungerar hyggligt och man kan komplettera med ytterligare några cm i tjocklek.

Välja isolermaterial

Valet av isolermaterial är lite av en tvistefråga. Mineralull är sedan 1960-talet det dominerande materialet. En nackdel med mineralull (glasull, stenull) är att den inte kan buffra fukt i ångform. Det kan leda till att fukt samlas i mineralullen och kyls av mot bärande träkonstruktioner och blir vatten som kan orsaka skada.

Lösull tilläggsisolering
Tilläggsisolering med lösull. Foto: medlemmen Arresthlm

Idag finns ett flertal isoleringsmaterial som är hydroskopiska, dvs de kan buffra fukt och sedan avge fukt när temperaturen stiger. Dessa kan bättre hantera en fuktig miljö. Till de hydroskopiska isoleringsmaterialen hör cellulosabaserad isolering, dvs råvaran är trä eller returpapper. Även isolering av lin, hampa och fårull har hydroskopiska egenskaper.

Isolena fårullsisolering
Fårullsisolering från Isolena. Foto: Fårullsbutiken

Att isolera med hydroskopiska material har fördelen att man minskar risken för fuktskador. Det går också att lägga dessa material direkt mot yttertaket utan luftspalt vilket ger ytterligare några cm isolering. De naturbaserade hydroskopiska isolermaterialen går utmärkt att lägga även ovanpå befintlig mineralull.

Anlita en firma

Välj ett företag som är ”certifierat lösull” om du anlitar en entreprenör. Jämför pris, kvalitet och trovärdighet när du väljer entreprenör. Ta in offerter från flera företag och försök också att få referenser. Kanske har någon granne i området anlitat någon och kan dela med sig av sina erfarenheter?

Årlig inspektion av vinden

  • Besiktiga vinden minst en gång om året.
  • Kontrollera att isoleringen ligger jämnt.
  • Leta efter missfärgningar på yttertakets insida och andra byggnadsdelar. Fota gärna misstänkta mörka fläckar och jämför året efter.