Svårt för de som skiljer sig att finna bostad

Många har inte råd att byta bostad och tvingas då bor kvar tillsammans efter att de skiljt sig.

Bostadsmarknaden är svår att ta sig in på just nu. Priserna har skjutit i höjden och utbudet är relativt skralt, speciellt när det kommer till hus. Samtidigt har antalet skilsmässor ökat lite. Par som separerar har då svårt att finna en ny bostad. 

- En ny tillvaro ska byggas upp när man separerar. Bland annat ska vardagsekonomin fungera på en lön. Höga priser, kontantinsats och amorteringkrav samt långa kötider till hyresrätter bildar tillsammans en hämsko. Det förekommer att par fortsätter att bo ihop trots att förhållandet är över. Och föräldrar som väntar med att separera till dess barnen är utflugna. Jag lider med alla som inte kan ta sig vidare på grund av hur bostadsmarknaden ser ut, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB.

Under 2020 registrerade landets domstolar totalt 31 797 ansökningar om skilsmässa. Det är ingen större skillnad mot året före, endast 358 fler. September och oktober var de månader som toppade skilsmässostatistiken.

Problematiken ligger således inte i en kraftig ökning av skilsmässor, utan istället i att bostadsmarknaden skjutit i höjden på grund av pandemin och andra faktorer. En undersökning visar att man med en medellön endast har råd att köpa en trea i 8 av Sveriges 20 största kommuner. Utgår man från kvinnor och deras medellön går inte kalkylen ihop i någon av kommunerna.

Fem tips på bostadsmarknaden för den som separerar

  1. När skilsmässan är ett faktum, försök att vara mer rationell än känslomässig. Är det svårt – ta hjälp, antingen av jurist eller annan part som ni känner förtroende för.
  2. Försök att vara rättvisa mot varandra. Felaktigheter kan leda till känslan av orättvisa som du får dras med i resten av ditt liv.
  3. Separerar ni med barn, försök att se till barnens bästa. När ni väl är separerade, försök att hitta en balans mellan vem som köper vad. Det händer att barn blir kompenserade materiellt för att en eller båda föräldrarna känner skuld och skam, eller börjar tävla om barnens gunst.
  4. Skynda långsamt. Hittar du inte bostaden du vill ha försök lösa boendesituationen temporärt. Prata med dem du känner att du vill öppna dig för: det kan kanske finnas en tillfällig lösning under tiden som du letar.
  5. När du väl hittar din bostad, var snäll mot dig själv och låt färdigställandet ta tid. Ett gemensamt hem ska bli två nya. Ta en sak i taget. Nya möbler och husgeråd kan kosta mycket. Kolla in möbler och husgeråd på nätet.
  6. Sker separationen på grund av att någon i er relation träffat en annan, läs på om särkullsbarn och allt annat som rör det juridiska vid nya familjekonstellationer.