Snickeriproffset håller kurser i handöverfräs, vertikalfräs, säkerhet och limfog

Snickeriproffset håller kurser i handöverfräs, vertikalfräs, säkerhet och limfog

Foto: Daniel Norrstam

Vill du bli en skickligare snickare så kan du passa på att ta en av vår moderator Daniel_N:s kurser i snickeri som han kommer att hålla under november månad.

Daniel_N som är moderator i delforum Verktyg och Möbelsnickeri jobbar som möbelsnickare till vardags och han är en väldigt skicklig sådan.

Vill du också bli en skickligare möbelsnickare? Då kan du ta en av Daniels kurser som han ska hålla under hösten i sin egen verkstad utanför Lund.

Fräsning med handöverfräs 2-3 november

Här startar han från grunden och går igenom - teoretiskt och praktiskt - handöverfräsen, frässtål, säkert användande, frästekniker, tillbehör och jiggar. Han kommer också att gå igenom varvtal, matning, fräsdjup etc. Kopierfräsning med kullager och kopieringar ingår också.

Vertikalfräsning 9-10 november

Kursen börjar helt från grunden och går igenom säkerhet, typer av kuttrar/stål, metoder, tappfräsning, mallfräsning med kullager och ring, matarverk, teori kring mot/medmatning, teori kring matningshastigheter, varvtal, skärdjup etc. 

För- och nackdelar med vertikalfräs kontra fräsbord. Ambitionen är att ge en grund för arbete med vertikalfräsen där särskilt fokus är på säkerhet som såklart är absolut viktigast att lära sig. Kursen blir en blandning av att se på, diskutera och köra själv. 

Säkerhet för snickerimaskiner 16-17 november

Kursen börjar från grunden och passar både dig som hobbysnickare eller yrkesverksam. Förutom att man demonstrerar och går igenom maskinerna ska alla i lugn och ro köra alla maskiner och få feedback och tips på sin teknik.

Ambitionen är inte i första hand att lära ut snickeri utan just att kunna använda maskinerna säkert. 

Förutom säkerhet inom snickeri i allmänhet så ingår följande maskiner: rikthyvel, planhyvel, bandsåg, justersåg, bordssåg, kap/gersåg, pelarborr, handöverfräs i bord, sticksåg, sänksåg, spånsug samt frågor kring damm.

Tillverka en egen limfog från grunden 23-24 november

Kursen börjar helt från grunden och teori varvas med praktik. Man börjar med att välja lämpliga plank. Välj rätt avseende fuktkvot, årsringar, kärnvirke, ådring, med hänsyn tagen till sprickor och kvistar. Välja rätt lim och rätt bearbetningsmetoder. Man sågar och hyvlar och limmar. Deltagarna ser hur Daniel gör och sedan är det deltagarnas tur. 

Pris och anmälan

En kurs kostar 4 200 kr inkl. moms per person. 

Du anmäler dig till Daniel på info@sliparebackensfinsnickeri.se eller telefon 046-253797.