Se upp: 4 trädgårdsbolag i Skåne har tagits över av kriminella

Fyra trädgårdsföretag blåser kunder och skickar räkningar på hundratusentals kronor utan att ha utfört något arbete.

Flera husägare i Skåne har drabbats av blufföretag inom trädgårdsbranschen - så även flera kommuner. Trädgårdsföretagen Bosab, Lomma Trädgård och Markentreprenad AB, Gröna Teamet Syd AB samt Mitt trädgård och fastighetsskötsel AB ägs av sex bröder och bedriver bedrägeriverksamhet. Flera av dem är sedan tidigare dömda för brott, bland annat bokföringsbrott.

SVT Special har granskat bolagen och det visar sig att de bland annat skickar ut påhittade fakturor på hundratusentals kronor till husägare som de som mest varit hemma och förstört hos, sedan hotar de med inkasso. Hos kommunerna har de visat upp falska intyg och fått dem att gå med på avtal värda flera miljoner kronor. Bland annat för att sköta parker och annat, vilket de sedan inte gjort.

I ett av bolagen, Lomma Trädgård, har den ena brodern agerat som om han var den tidigare ägaren. Han har till och med bytt till den tidigare ägarens fullständiga namn, och sedan undertecknat avtal med kommuner och andra via det nya namnet.

En av husägarna som anlitat Lomma Trädgård fick fakturor på totalt 350 000 kronor. Han har betalat, men endast fått sin trädgård uppriven, arbetet slutfördes aldrig. Fler husägare vittnar om samma sak. Vissa har fått fakturor på mer än dubbelt så mycket som det man kommit överens om. Sedan har det kommit brev med hot om stämning och annat om de inte betalar.

Hittills har ett antal kommuner i Skåne betalat ut drygt 12 miljoner kronor till företagen. Detta på avtal som i princip är en bluff. Bland annat handlar det om falska examensintyg och CV:n, dubbelfakturering, personer som uppger sig vara andra än de faktiskt är och arbeten som blir undermåligt utförda eller inte utförda alls.

Vissa kommuner har sagt upp avtalen. Andra känner inte till problematiken när SVT tar kontakt med dem.

Bröderna vill inte kommentera saken när SVT når dem.