Risk för legionella om du sänker temperaturen i varmvattenberedaren

Satsar du på timpriser i vinter? Var då försiktig med att sänka temperaturen i varmvattenberedaren.

De höga elpriserna gör att många husägare planerar att experimentera med timpriser och styrsystem i vinter, allt för att få ner förbrukningen så mycket som möjligt vid de tider då priset är som högst. Men branschorganisationen Säker Vatten går nu ut och höjer ett varningens finger. Den som inte har en temperaturgivare som går att ställa in med ett lägstavärde riskerar att sänka temperaturen i varmvattenberedaren till en hälsofarlig nivå.

Det man oroar sig över är att det ska bli bakterietillväxt, framför allt oroar man sig över legionella.

- Det positiva är att det är relativt enkelt att göra det ogynnsamt för bakterien att växa till och spridas. Det gäller bara att se till att varmvattnet är tillräckligt varmt – 60 grader. Man ska också undvika att ha vatten stående länge i kranar eller rör, samt se till att varm- och kallvattenledningar är väl isolerade från varandra. Annars riskerar kallvattnet att bli för varmt i ledningarna, vilket ger utrymme för legionella att växa till, säger Martin Brunnkvist.

Symtomen för legionärsjuka, den sjukdom man kan få av legionella, är vanliga förkylningssymtom. Den leder lätt till lunginflammation. Dödligheten varierar mellan 5-20 procent enligt branschorganisationen.

Har man väl fått problem med bakterien i tappvattensystemet är det svårt och tidsödande att få bort den. Så planerar du att experimentera med timpriser, se till att du ändå har tillräcklig värme i varmvattenberedaren.