Värme

Bygg sommarens moderna trädgårdsdusch

Duscha i det fria, men bakom en mur.

Duscha i det fria, men bakom en mur. Foto: David Tsay

De där riktigt svettiga högtrycksdagarna när solen gassar från en klarblå himmel är det skönt att svalka sig med en dusch i trädgården. Och då spelar det nästan ingen roll om vattnet är iskallt. Vill du kunna duscha ute även om luften inte är tropiskt varm så går också det att ordna.

Den enklaste uteduschen är väl trädgårdsslangen med ett sådant duschmunstycke som man använder för skonsam vattning av blommor. Hänger man upp den i äppelträdet har man duschhållare också. Nackdelen är att man bara har kallvatten. Det går för all del att låta slangen ligga framme i solen, men då får man hett vatten först och därefter en kalldusch. Det känns kanske lite onödigt primitivt.

Enklaste uteduschen
Enklaste duschen är en trädgårdsslang med ett duschmunstycke. Foto: peter_sweden

Modern utedusch med varmvatten

Det finns flera sätt att ordna utedusch med både varmt och kallt vatten. Den första och kanske enklaste är att ansluta duschen till badrummets duschblandare. Om badrummet ligger så till att uteduschen kan placeras utanför kan du skruva av duschslangen i badrummet och skruva på en halvtums snabbkoppling för trädgårdsslangar. Dra slangen genom fönstret och koppla till din utedusch. Du får reglera vattnet inne i badrummet så under själva duschen får du stå ut med den temperatur du redan valt. Efter duschen får du inte glömma att koppla loss slangen igen.

Du kan också koppla duschen från trädgårdsslangens vattenutkastare på huset. Där finns bara kallvatten. Sätt en grenkoppling på trädgårdsslangen och gör en lång slinga som får ligga i solen. Det är varmvattnet. Den andra slangen är kallvattnet och leds direkt till duschen. Koppla slangarna till varmt respektive kallt på en duschblandare och reglera temperaturen bekvämt med blandaren. 

Älskar du tanken på solvärmt, men vill slippa meka och montera så finns en del färdiga modeller av uteduschar som värms av solen. Dessa brukar bara behöva anslutas till trädgårdsslangen.

En tredje lite mer permanent lösning är att låta en röris installera ytterligare en vattenutkastare på huset, men koppla den till varmvattnet. Nu har du både kallt och varmt vatten ute och kan leda en slang från varje till din utedusch. Glöm bara inte att stänga av vattenutkastarnas ventiler efter duschen. Slangarna kan lossa från sina fästen och då får du en onödig vattenförbrukning.

Utedusch på Gotland
Utedusch vid ett sommarhus på Gotland. Foto: Fastighetsbyrån

Gräv ner slangen till uteduschen

Vill du inte ha slangar ringlande över gräsmattan går det att köpa svart plastslang för vatten och gräva ner. Den tål frysning om du låter ändarna vara öppna vintertid. Låt ändarna sticka upp invid vattenutkastarna och intill trädgårdsduschen. Det finns kopplingar för slangen så du kan skruva på snabbkoppling för trädgårdsslang. Gör sedan fyra övergångskopplingar mellan den svarta markslangen och utkastarna respektive duschblandaren. Det blir två slangsnuttar i var ände. Ta in dessa över vintern.

Stenlagd utedusch
Utedusch i anslutning till ett spa vid stenbelagd uteplats. Foto: Himlafoto

Val av blandare till uteduschen

En rekommendation är att inte använda vare sig ettgreppsblandare eller termostatblandare utomhus eftersom dessa är känsliga för frysning. En ”gammaldags” blandare med vridkranar är tåligare och kan lämnas ute på vintern om man bara kopplar ifrån vattenslangarna och öppnar vridventilerna. Gör gärna det en tid innan det blir frysgrader så att restvatten hinner torka ut inne i blandaren.

Förse blandaren med snabbkopplingar för trädgårdsslang så är det lätt att ansluta slangarna.

Utedusch
Montera en golvbrunn om du placerar duschen vid en husvägg. Foto: Bjurfors/Värmdö

Var ska uteduschen stå?

En utedusch kan byggas så att den är flyttbar, men oftast blir det ändå så att den får sin plats och där står den. I de flesta fall står en diskret placering där man kommer undan grannarnas nyfikna blickar högt på listan. Men man vill gärna ha en vacker och gärna också solig plats där man verkligen kan njuta av tvagningen utomhus. 

Utedusch av stockar/grenar
Fin utedusch av stockar/grenar. Foto: apieceofrainbow.com

På många villatomter finns helt enkelt ingen avskild vrå och då blir det till att hägna in. Ett par skärmväggar kan ge en mer privat sfär. Utformningen kan göras precis så avancerad som ens hantverkskunnande tillåter. Färdiga trädgårdsskärmar finns att köpa och kan förankras med jordankare som slås ner i marken. Eller så bygger man en enkel stomme och spänner upp segelduk, bambujalusier eller vad man vill ha för att få en mysig och intim känsla. En tät häck kan också fungera som vägg. För den som inte är alltför blyg kan det vara en liten poäng att inte göra skärmväggarna alltför höga. Då går det att njuta av trädgårdens blomprakt från duschen så det verkligen känns att man är ute i det fria.

Utedusch på trädäck
Medlemmen peddap har byggt en utedusch vid trädäcket. Foto: Peddap

Dusch på däck

Vill du ha duschen på trädäcket går det också bra. Tänk bara på att marken under behöver vara ordentligt dränerad och det är viktigt att vattnet inte söker sig mot husgrunden. Beroende på hur ogenerat läge man har eller behöver så kan man komplettera med skärmväggar. Det räcker faktiskt med en spaljékonstruktion om den inte är alltför gles. Är du osäker på hur tät spaljén behöver vara så skruva ihop en provspaljé och provtitta från lite håll. Oftast syns på lite avstånd bara diffust att någon befinner sig bakom skärmen. Med klätterväxter på spaljén är du garanterat skyddad för tjuvtittare.

Placera aldrig duschen mot husets yttervägg. Det är att be om fuktproblem i väggen. Då är det bättre att ställa duschen några meter ifrån huset och ha husväggen som den torra delen uteduschrummet. Inred gärna med spegel och några krokar på väggen att hänga kläder och handduk på.

Utedusch på trätrall
Fritt placerad utedusch på trätrall, vid en villa i Lysekil. Foto: Fastighetsbyrån

Under fötterna vid uteduschen

Golvet under duschen kan bestå av sten eller trätrall eller en blandning. Sten är tåligt, men blir lätt kallt mot bara fötter. Trätrall är varmare att gå på och fungerar bra som golv när man klär sig igen.

Duschar man mycket på samma plats och marken inte är genomsläpplig kan det bli sankt under duschen. Det är särskilt illa om duschen står nära huset. Gräv en rejäl grop och gör en stenkista. När du grävt kan du testa om marken är tillräckligt genomsläpplig genom att hälla ett par hinkar vatten i gropen och se om det rinner undan tillräckligt snabbt. Lägg geotextil i hålet och fyll med stenar och grus. Det översta lagret grus kan vara lite vackrare runda stenar som är mjuka att gå på och fina att se på.

Om det rinner undan dåligt kan du gräva ett smalt dike med lutning från duschplatsen och lägga ner en dräneringsslang som leder bort vattnet. Klä in den i geotextil och fyll runtom med grus.

Utedusch i Skanör
Utedusch vid en villa i Skanör. Foto: Bjurfors

Bygg en tjusig dusch

Med koll på alla tekniska förutsättningar är det dags att fokusera på det roliga – trädgårdsduschens utformning.

Det går lätt att bygga själva duschen och samtidigt få en mjuk trätrall att stå på. Skruva ihop en ram av 45x70 mm eller 45x95 mm regel. Sätt gärna en regel mitt på också så inte trallbräderna sviktar. Skruva på trallbrädor som golv.

För att få ett stativ kan du fästa en eller två reglar 45x45 mm eller 45x70 mm stående från trallens stomme innan du fäster golvbrädorna. Stativet går att utforma efter tycke och smak och kan förses med tvålhylla och hållare för duschen. Det finns färdiga, billiga duschset att köpa som innehåller en handdusch, duschslang och stång med höj- och sänkbar duschhållare som är perfekta att fästa på stativet.

Ta ut svängarna när du utformar din dusch. Kanske ska brädorna placeras diagonalt på bottenplattan? Eller så gör du en rund botten. Här finns inga regler så länge det blir stadigt och bekvämt att stå på. Stativet kan också varieras efter eget tycke. Flera stående reglar kan förbindas upptill med några tvärslåar. En liten ”platta” av trallbrädor mitt på fungerar att fästa blandaren på.