Var försiktig med vem du lånar ut nyckeln till

Se upp med vem du lånar ut nyckeln till.

Se upp med vem du lånar ut nyckeln till.

Din hemförsäkring täcker inte stöld och skadegörelse av de som du lämnat ut nyckeln eller släppt in i huset, något att tänka på när du anlitar exempelvis hantverkare.

Eftersom hantverkare arbetar samma tider som de flesta av oss innebär det att många lämnar ut sin hemnyckel till dem för att slippa stanna hemma, eller för att hantverkaren själv tycker att det är smidigast. Men gör du det riskerar du också trubbel om hantverkaren visar sig vara den oärliga typen.

- Hemförsäkringen gäller bara om personen olovligen tagit sig in hos dig. Det innebär att om hantverkaren skulle stjäla eller orsaka skadegörelse så ersätts inte detta på hemförsäkringen om du lämnat ut nyckeln, säger Peter Ek, gruppchef hos Folksam.

En av de som råkat ut för stöld är vår medlem Thomasx. Han berättar att han lämnade ut sin hemnyckel och blev i samband med det av med sin dyra dyklampa.

- Jag anlitade ett stort plåtslageri i Göteborg för att lägga om mitt tak. Det mesta fungerade ganska bra, men arbetet drog ut på tiden och det närmade sig årsskiftet så jag låg på dem om att de skulle bli klara på grund av ROT-avdraget och det uppstod lite sura miner. Vid ett tillfälle upptäckte jag att min dyrbara dyklampa hade försvunnit. Jag hade själv använt den kvällen innan i samband med renoveringsarbete och visste var jag hade ställt den. De enda som varit på plats var plåtslagarna. De förnekade att de hade tagit lampan, men det var rätt uppenbart, säger Thomasx.

Men det är inte bara när du lämnat ut nyckeln som det kan uppstå problem. Även när du släppt in hantverkaren personligen slutar hemförsäkringen att gälla.

“Har gärningsmannen tagit sig in med nyckel gäller försäkringen endast om han obehörigen innehade nyckeln. Har han blivit insläppt gäller försäkringen endast om han använt tvång eller hot för att komma in.”

Finns andra försäkringar
Hemförsäkringen gäller alltså inte. Men Peter Ek förklarar att den här typen av plötsliga och oförutsedda händelser däremot kan täckas in om du tecknat en allriskförsäkring.

- Allrisk och drulle är sådana försäkringar som skulle kunna vara aktuella i den här situationen, men det beror lite på vad som hänt. Man får ta det från fall till fall, säger han.

Känner du dig osäker på de hantverkare du anlitar är annars alternativet att du stannar hemma medan hantverkarna är där, eller att du plockar undan värdesaker och låser in dem.