Minska riskerna när du hyr ut din bostad

Har du ett sommarhus eller en lägenhet i bostaden kan du tjäna extrapengar på att hyra ut dessa, men se till att du är skyddad om något händer.

Har du ett sommarhus eller en lägenhet i bostaden kan du tjäna extrapengar på att hyra ut dessa, men se till att du är skyddad om något händer. Foto: Marlén Eskilsson

Konsumenternas Försäkringsbyrå tipsar om hur du skyddar dig om du ska hyra ut din bostad i sommar.

Marknaden för hus är kokhet och många planerar semester i Sverige i år. Men det finns ett par saker du bör ha i bakhuvudet om du tänker hyra eller hyra ut.

Enligt stiftelsen Konsumenternas, som är en oberoende organisation utan vinstintresse, så är det viktigt att man har ett fullgott skydd ifall det skulle uppstå kostsamma skador. Exempelvis vattenskador eller brand.

- Kontrollera att din hyresgäst har en hemförsäkring, eller ett motsvarande försäkringsskydd om personen normalt bor i ett annat land. I hemförsäkringen ingår ett ansvarsskydd som gäller om hyresgästen orsakar en skada, säger Peter Stark, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Vidare kan det vara en god idé att skriva ett avtal. Normalt slitage får du ingen ersättning för på försäkringen, men det är viktigt att du och hyresgästen är överens om hur den kan bruka dina prylar och vad som är normalt slitage.

Att tänka på

  • Lämna inte kvar värdefulla föremål i bostaden.
  • Se till att du och gästen är försäkrade. Det finns särskilda försäkringar för uthyrning, men det är även viktigt att hyresgästen har en hemförsäkring. Allrisktillägget hjälper denna om det skulle uppstå en skada i hemmet.
  • Skriv gärna ett avtal, så att ni är överens om vad som gäller för till exempel städning, slitage och andra händelser. Mallar finns bland annat hos Villaägarna.
  • Kontrollera vilket försäkringsskydd som ingår om du hyr ut via en förmedlare som till exempel Airbnb.
  • Bor du i en hyres- eller bostadsrätt behöver du tillåtelse av din hyresvärd eller bostadsrättsföreningen innan du hyr ut din bostad.