Juridik

Minska riskerna när du hyr ut din bostad - checklista

Juristen tipsar om hur du hur ut bostaden på ett säkert sätt och minimerar de risker det innebär.

Har du ett sommarhus eller en lägenhet i bostaden kan du tjäna extrapengar på att hyra ut dessa, men se till att du är skyddad om något händer.

Har du ett sommarhus eller en lägenhet i bostaden kan du tjäna extrapengar på att hyra ut dessa, men se till att du är skyddad om något händer. Foto: Marlén Eskilsson

Hade du tänkt hyra ut huset eller sommarstugan på semestern? Då finns det ett par saker du bör ha i bakhuvudet.

Försäkring på plats

Det är viktigt att du har ett fullgott skydd ifall det skulle uppstå kostsamma skador, såsom vattenskador eller brand.

– Kontrollera att din hyresgäst har en hemförsäkring, eller ett motsvarande försäkringsskydd om personen normalt bor i ett annat land. I hemförsäkringen ingår ett ansvarsskydd som gäller om hyresgästen orsakar en skada, säger Peter Stark, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Skriv ett avtal

Vidare kan det vara en god idé att skriva ett avtal. Normalt slitage får du ingen ersättning för på försäkringen, men det är viktigt att du och hyresgästen är överens om hur den kan bruka dina prylar och vad som är normalt slitage.

Här kan du ladda ner Byggahus.ses egen avtalsmall för uthyrning av villa

Checklista hyra ut bostaden

✔︎ Be att få referenser på personer du planerar att hyra ut till.

✔︎ Lämna inte kvar värdefulla föremål i bostaden.

✔︎ Se till att du och gästen är försäkrade. Det finns särskilda försäkringar för uthyrning, men det är även viktigt att hyresgästen har en hemförsäkring. Allrisktillägget hjälper denna om det skulle uppstå en skada i hemmet.

✔︎ Skriv gärna ett avtal, så att ni är överens om vad som gäller för till exempel städning, slitage och andra händelser. Ladda ner en avtalsmall här

✔︎ Kontrollera vilket försäkringsskydd som ingår om du hyr ut via en förmedlare som till exempel Airbnb.

✔︎ Bor du i en hyres- eller bostadsrätt behöver du tillåtelse av din hyresvärd eller bostadsrättsföreningen innan du hyr ut din bostad.