Vad kostar det, Byggvaror, Renovera

Kostnad byta fönster

Det här huset utgår vi ifrån.

Det här huset utgår vi ifrån. Foto: Marlén Eskilsson

Vad kostar det att byta fönster? Vi försöker besvara frågan genom att visa ett konkret exempel och beskriva hur priserna på olika typer av fönster kan variera.

Funderar du på att byta fönster på ditt hus? Naturligtvis finns det inte ett enda svar på frågan om vad det kostar att byta fönster, för det beror på hur många fönster, hur stora fönster, hur energieffektiva de är och vilket material fönstren är tillverkade av. Dessutom är gränsen mellan fönster och dörr idag allt mer flytande och priset på snickare varierar. En del kan göra ROT-avdrag och andra inte. Eller kan du till och med göra jobbet med fönsterbytet själv?

Här försöker vi ändå besvara frågan om vad det kan kosta att byta fönster och det gör vi genom att visa ett exempel. Vi utgår från huset på bilden där det behövs nio nya fönster och två nya dörrar i äldre stil. Två av dessa fönster samt pardörren finns på baksidan av huset och syns därför inte på bilden.

Vi anlitar en snickare för att montera fönster och dörrar, isolera och återställa foder och smygar och utrusta fönster och dörrar med över- och underbleck.

Kostnad byta fönster

Totalt för att byta nio fönster och två dörrar i äldre stil: 

Totalt: 200 824 kronor

Delsummor:
Arbete: 58 854 kr (102h á 577 kr/h)
Material: 141 970 kr
Avgår ev. ROT-avdrag: 17 656,2 kr
Totalt efter ROT-avdrag: 183 167,8 kr

Snickare
Pris per timme: 577 kr
Antal timmar: 102 h
Snickarmaterial: 7 035 kr (foder, fönsterbrädor, drevremsor, salningar)

Material fönster + bleck
2 styck tvåluftfönster 2+1 9x10: 17 850 kr (8 925 styck)
6 styck tvåluftfönster 2+1 10x12: 61 680 kr (10 280 kr styck)
1 styck treluftfönster 2+1 16x12: 14 896 kr
1 styck helglasad pardörr 2+1 13x20: 21 718 kr
1 styck dörr med linjering 2+1 9x20: 13 591 kr
Snickarmaterial: 7 035 kr (foder, fönsterbrädor, drevremsor, salningar)
Över- och underbleck (från plåtslagare): 5 200 kr

Samtliga fönster i exemplet är från RM-fönster.

Planering inför fönsterbytet
Börja med att välja vilka fönster du ska ha. Läs artiklarna Välj rätt fönster och Fönster - rätt form, material och placering.

Där ser du till exempel att fönstren bör harmoniera med huset. Hur såg de ursprungliga fönstren ut? Det är oftast det utseendet man vill eftersträva. Därför är fönstren i vårt exempel traditionella träfönster i gammal stil. Längre ner i texten beskriver vi hur priserna på fönster varierar utifrån material och tillverkare.

Priset för fönstret ökar och minskar också utifrån dess u-värde. Fönstrens u-värde är det värde som anger hur bra fönstret isolerar. A-klassade fönster har till exempel ett u-värde på 0,9 eller lägre. Energimyndigheten räknar med att ⅓ av husets värme smiter ut genom tvåglasfönster utan isolerruta.

I vårt exempel har vi valt tvåglasfönster med energiglas för att de ska passa med stilen på huset. De har ett u-värde på 1,7. Lägger du på 160 kronor kvadraten får du istället argonglas i isolerrutan och hamnar då på ett u-värde på 1,2. Vill du ha lägre energivärde kan ytterligare ett energiglas monteras. 

En annan faktor som påverkar priset är mängden spröjs. Pardörren vi valt i vårt exempel har spröjs hela vägen ner.

- Tittar man tillbaka på 1800-talet var det inte glasat hela vägen ner, men idag gör många så för att få in mer ljus. Varje spröjs kostar ungefär 140 kr per ruta, vill du då ha fler rutor med spröjs blir det ett litet påslag, säger Mikael Carlsson som är VD på RM-fönster.

Slutligen är det viktigt att räkna med allt övrigt material som måste köpas in för fönsterbytet. Detta gör vanligen snickaren, men du som byter själv eller som vill göra dina inköp själv får inte glömma dessa delar. Har du trähus måste du kanske ha en smyg på utsidan, fönsterbleck är en annan sådan produkt som inte ingår med fönsterköpet. Fönsterbrädor och foder bör också tas med i kalkylen.

- Det följer inte med fönstret eftersom olika fasadtyper kräver olika material, och det kan dessutom vara olika tjocklek på väggen, säger Mikael Carlsson.

I vårt exempel innebär det innerfoder allmoge 21x90, ytterfoder 22x120, drevremsa inklädd i plast på utsidan och vanlig drev på insidan, fönsterbänkar och salningar samt över- och underbleck (från plåtslagare).

Beställ ev. tillbehör samtidigt som fönster
När du vet vilka fönster du ska ha är det dags att fundera över eventuella kringprodukter. Har du småbarn hemma kan det till exempel vara av intresse att ha barnlås på dina fönster. Markiser och solskyddsfilm är andra exempel på tillbehör, som är bra med de påverkar naturligtvis priset uppåt. 

För den med lite större plånbok finns det särskilda filmer som byggs in i fönstret eller fönster med olika funktioner, så kallat smart glas. Vissa är exempelvis självrengörande, medan andra är ljudreducerande.

- Jag rekommenderar cylinderlås för inbrottssäkerheten om du vill känna dig lite extra säker, och vädringsbeslag med barnlås om du har en övervåning, säger Mikael Carlsson.

Han säger också att de med ett lite äldre hus även bör fundera över ventilationen. Byter du otäta fönster mot nya, täta kan du få problem om du inte köper fönster med ventiler som släpper in luft.

Nedmontering av gamla fönster

Innan snickaren kan montera nya fönster och dörrar måste de gamla plockas ut. Nedmonteringen sker i etapper, antalet fönster som monteras bort ska stämma med det antal som kommer att hinna monteras upp under samma dag - detta så att det inte står öppet under natten.

Vid nedmonteringen sågar snickaren/fönsterinstallatören antingen isär fönstret och plockar ut det, eller plockar ut det helt.

Hos HNH Bygg kapar de i stort sett alltid fönstret innan de tar ut det. Men innan dess plockar de ut glaset och krossar det i en låda - det blir då enklare för dem (eller kunden om denna vill ta hand om materialet själv) att köra det till återvinningen.

Därefter kontrolleras hålet så att materialet inte är fukt- eller mögelskadat.

- Vanligen är det i underkant vi kan hitta den typen av skador, eftersom det oftast är där som vatten tränger in, säger Morgan Hammarlund, projektledare hos HNH Bygg.

Om det finns någon form av skador måste dessa repareras innan det nya fönstret monteras. Det innebär också att priset blir lite högre eftersom material ska rivas bort och ersättas med nytt.

Montering av nytt fönster

Montage av nya fönster innebär att fönstret lyfts på plats och justeras och fixeras med karmskruv. Därefter drevas det, i vårt fall, med isolerremsor runtom från utsidan, och därefter från insidan. Vissa väljer istället fogskum.

Generellt sett tar det cirka fyra timmar att montera ett fönster från början till slut. Men om hålets storlek är mindre än fönstrets krävs ingrepp i väggen. Mest tidskrävande och omfattande blir det om fönstret är högre än det gamla fönstret. Då krävs det ofta ingrepp i avväxlingarna, vilket då genast gör att priset sticker iväg.

- Idealiska förutsättningar är det om de nya fönstrena är lika stora, eller mindre, än de gamla, säger Morgan Hammarlund.

Återställa ytor och vägg

När fönstret är på plats påbörjas återställningen runtom. Här varierar priset lite beroende på om du har ett nytt eller ett gammalt hus, samt vilken typ av återställning som behöver göras.

- I äldre hus sitter ofta vindpapp, ibland ingenting. Det är enkelt att ersätta. Men i moderna hus är det byggplast och den ska vara tätad överallt. Det tar lite längre tid och kostar därför lite mer, säger Morgan Hammarlund

När plasten eller vindpappen är på plats på utsidan är det dags att återställa insidan. I vårt fall har vi valt RM-fönster och då sitter det oftast en profilfräst fönsterbänk på insidan som fodren sedan placeras på.

- RM har allmogestuk så oftast blir det så man gör. När fodren är på plats fodrar man av utsidan och sedan är det färdigt, säger Morgan Hammarlund.

På utsidan monteras också fönsterbleck.

Alla momenten upprepas sedan för varje fönster, och även för dörren, tills samtliga byten är klara. 

Priser på fönster varierar utifrån material och tillverkare

Det finns andra typer av fönster än träfönster. Här nedan listar vi prisexempel på fönster i de tre vanligaste fönstermaterialen.

Fönstret vi utgår från är ett vitmålat, öppningsbart, enluftsfönster som mäter 9x11. I PVC-listan öppnas fönstren inåt, övriga öppnas utåt.

  • Träfönster Skånska Byggvaror: Tradition, 3 979 kr (U-värde 1.2)
  • Träfönster Bygghemma: Sidohängt Fönster Nordiska Fönster Norrland 6 243 kr (U-värde 1.2)
  • Träfönster Nordiska Fönster: Norrland Plus 6 573 kr (U-värde 1.1) 
  • Aluminiumbeklätt fönster Skånska Byggvaror: Tradition Aluminium 6 379 kr (U-värde 1.2)
  • Aluminiumbeklätt fönster Bygghemma: Sidohängt Fönster Nordiska Fönster Norrland Alu 7 661 kr (U-värde 1.2)
  • Aluminiumbeklätt fönster Nordiska Fönster: Norrland Plus 7 854 kr (U-värde 1.3) 
  • PVC-fönster Bygghemma: Sidohängt Fönster Nordiska Fönster Dreh-Kipp Fjord 4 409 kr (U-värde 0.92)
  • PVC-fönster Nordiska Fönster: Fjord 4 011 kr (U-värde 1.23)
  • PVC-fönster Skånska Byggvaror: Öppningsbart Fönster DREH-KIP 2 579 kr (U-värde 1.3) 

Läs mer

Välj rätt fönster
Fönster - rätt form, material och placering
PVC-fönster – allt du behöver veta
Byta fönster - så gör du
Smart glas