Renovera

Hemmafixare skadar sig när fokus brister

Var fjärde person skadar sig och många oroar sig för skador. Men ändå vill vi fixa själva.

De vanligaste orsakerna till att hemmafixare skadar sig är bristande fokus och felaktig arbetsställning enligt en stor undersökning som Skanska genomfört. Resultatet från Säkerhetsbarometern visar att var fjärde svensk skadat sig vid hemmafix, och 37 procent uppger bristande fokus på uppgiften som huvudorsak. 

– Precis som med andra tidskrävande uppgifter är det svårt att hålla sig helt alert under ett omfattande hemmafix. Därför är det extra viktigt att man använder sig av rätt skyddsutrustning och planerar arbetet i förväg för att undvika att man skadar sig vid eventuellt slarv. Glöm inte heller att variera arbetsuppgifterna och ta regelbundna pauser. Man ska verkligen inte underskatta vikten av att ta en fika mellan varven, säger Rikard Andersson, skyddsombud hos Skanska.

23 procent säger istället att en felaktig arbetsställning ligger bakom.

Men trots att det förekommer många skador, och hela 18 procent uppger att de är oroliga för att skada sig, så är det endast 4 procent som tänker låta ett företag sköta uppgiften nästa gång.

– Det är ändå skönt att se att så pass få avskräcks från att utföra renoveringar på grund av skaderisken. Det är viktigt att komma ihåg att de allra flesta allvarliga olyckor enkelt kan undvikas genom rätt utrustning och planering, säger Rikard Andersson.

Rikards tips för att undvika skador i sommar:

  • Planera bygget – i god tid innan du sätter igång. Se över vilken säkerhetsutrustning och material du behöver för uppgiften
  • Skydda dig – skyddsglasögon, handskar, skyddsskor och rejäla arbetskläder är ovärderligt för att undvika skador
  • Lär dig verktygen – läs på noga om hur du använder verktygen och fråga en expert om du är osäker
  • Arbeta i rätt ställning – växla arbetsuppgift ofta, arbeta inte med händerna över huvudet längre än ett par minuter och jobba med rak rygg och böjda ben