Många hemmafixare slarvar med säkerheten

Forummedlemmen Anders Blomkvist skadade sig på en betongvägg.

Forummedlemmen Anders Blomkvist skadade sig på en betongvägg. Foto: Privat.

Olycksrisken ökar när nödvändig skyddsutrustning saknas, ändå tar många lätt på säkerheten.

Nästan var tredje person klipper gräset i sandaler och fler än hälften använder eldriven såg eller borrmaskin utan hörselskydd eller skyddsglasögon, detta visar en undersökning som analysföretaget SIFO gjort å byggföretaget Skanskas vägnar. Drygt var femte person uppger också att de utför takarbeten utan säkerhetslina.

– Takarbeten och trädfällning är riskfyllda arbeten som inte bör utföras på egen hand om man saknar kunskapen. Många hemmafixare har en övertro på sin egen förmåga och det är inte ovanligt att de själva försöker sig på saker som skulle kräva flera personer att utföra säkert på en byggarbetsplats, säger Rikard Andersson, skyddsombud hos Skanska.

Att det slarvas med säkerheten medför en ökad risk för olyckor. Exempelvis sågar 34 procent buskar utan handskar, och skadestatistiken visar att 18 procent av de som skadar sig gör det just när de fäller träd eller sågar buskar. Ytterligare 12 procent skadar sig när de bygger uteplats eller altan. Exakt vilken typ av skador det handlar om framgår dock inte. Däremot vet vi sedan tidigare att cirka 24 000 personer skadar sig under hemmabyggen varje år.

Hemmafixa säkert i sommar – Säkra Snickarens bästa tips:

Planera – Vilken säkerhetsutrustning, verktyg och material behöver du för att utföra uppgiften? Planera och köp in allting i god tid.

Skydda dig rätt – Se till att använda nödvändig skyddsutrustning som skyddsglasögon, handskar, skyddsskor och rejäla arbetskläder.

Rätt arbetsställning – Arbeta inte med händerna över huvudet längre än ett par minuter och växla arbetsuppgifter ofta. Jobba med rak rygg och böjda ben.

Be om hjälp – Utför inte en arbetsuppgift ensam om du är osäker. Två är alltid bättre än en!

Kontrollera verktygen – Testa och kontrollera alltid verktyg innan du använder dem. Motorsågen eller gräsklipparen kan ha försämrats efter en vinter i förrådet.

Läs mer och diskutera

Forumet: Slarva inte med skydd när ni ska snickra