Renovera

Fem intressanta skruvdragare i olika prisklasser

Per-Henrik Lundblom har sonderat marknaden för att hitta fem intressanta batteridrivna skruvdragare i olika prisklasser. Hans val föll på Biltema CD 18, AEG BS 18, Makita DDF 483, Festool C 18 och Festool DRC 18/4.

En skruvdragare med mycket högt maxvarvtal.

En skruvdragare med mycket högt maxvarvtal. Foto: Mattias Puide

Inför skrivandet av den här artikeln har jag sonderat marknaden efter intressanta batteridrivna skruvdragare. En inte helt enkel uppgift visade det sig, bara i den lokala byggladan hittade jag ett trettiotal olika modeller! Det är inte bara de stora tillverkarna som bjuder på ett brett sortiment. Även de större lågpriskedjorna såsom Biltema och Jula säljer skruvdragare under sina egna varumärken.

Bland alla dessa maskiner har jag valt ut fem stycken som jag tycker representerar ett prissegment eller utmärker sig något sätt. Givetvis finns det otroligt många fler intressanta skruvdragare, skriv gärna en kommentar med vilken du tycker borde ha lyfts fram.

De fem maskinerna presenteras i stigande prisordning och det är inte tänkt att de ska jämföras med varandra vad gäller pris jämfört med prestanda.

Biltema CD 18

Biltema skruvdragare
Om Biltema CD 18 används för mer än sporadiskt borrande och skruvande kommer den snabbt bli utsliten. Foto: Biltema

Skruvdragaren från Biltema får representera lågpriskedjornas mellanprissegment med en prislapp på runt 700 kr. Liknande skruvdragare återfinns hos Jula, Clas Ohlson med fler.

Skruvdragaren levereras med endast ett batteri med låg kapacitet i stället för två, något som är väntat i detta prissegment. Tyvärr kostar ett extra batteri så mycket som 350 kr.

Maskinen ligger bra i handen och känns inte mer plastig än vissa dyrare maskiner. Tyvärr presterar den, precis som en del andra maskiner i prissegmentet, mindre bra när det kommer till styrka och kvalitet. I Råd & Röns skruvdragartest 2018 konstateras det att maskinen slits ut inom ramen för normalt användande. 

I praktiken betyder detta att om skruvdragaren används för mer än sporadiskt borrande och skruvande kommer den snabbt bli utsliten. Jag tycker att man borde kunna förvänta sig lite mer för pengarna. Maskinen är dock inte nödvändigtvis ett dåligt köp utan kan vara ett prisvärt alternativ för en sällananvändare.

AEG BS 18

Skruvdragare AEG
AEG BS 18 får representera prissegmentet runt 2000-3000 kr. Foto: Per-Henrik Lundblom

Denna skruvdragare är tänkt att representera prissegmentet runt 2000-3000 kr. Här hittar du många vettiga skruvdragare med bra specifikationer och tillbehör. Att valet föll på AEG BS 18 beror på att den visade sig prestera bra i Råd & Röns senaste test av skruvdragare.

För två tusenlappar får du en kompakt skruvdragare med borstlös motorteknik, två stycken Li-Ion-batterier på 2,0 Ah samt förvaringsväska. Kittet med 2,0 Ah-batterierna heter BS 18 CBL. Batterikapaciteten är något låg för hårt kontinuerligt användande men inte lägre än konkurrenterna i prissegmentet. Enligt specifikation tar en laddning runt 40 minuter.

Jag tycker att denna maskin inger kvalitetskänsla. Motorkroppen är kompakt och den borstlösa motorn ger fördelar såsom bra vridmoment vid lågt varvtal. Prismässigt kommer du lite billigare undan med denna modell än motsvarande maskin från exempelvis Dewalt eller Bosch.

Makita DDF 48

Makita skruvdragare
Fördelen med en lite mindre maskin och batteri är att vikten är låg. Foto: Per-Henrik Lundblom

De flesta tillverkare säljer skruvdragare i ett lite mindre format. Ofta handlar det då om maskiner med lägre batterispänning och därmed viss begränsning i prestanda. Makita har som ett alternativ tagit fram en serie de kallar Sub-Compact som är små och smidiga 18 V-maskiner för de som inte behöver en fullstor och kraftfull maskin. Denna serie ger möjligt att bygga vidare på maskinparken med andra större 18 V-maskiner från Makita.

Skruvdragarna och de andra batterimaskinerna i serien är precis som namnet antyder mer kompakta men ändå med specifikationer som matchar många större skruvdragare. DDF 483 har borstlös motor och levereras med två batterier med en kapacitet på 2,0 Ah. Detta är en maskin jag misstänker fyller många husägares alla skruvdragarbehov.

Fördelen med en lite mindre maskin och batteri är att vikten är låg. Mellan DDF 483 och AEG:n ovan skiljer det flera hundra gram, något som tydligt märks när man arbetar med maskinerna en längre stund. Prismässigt kostar Makitan med två 2,0 Ah-batteri runt 2500 kr.

Festool C 18

Festool skruvdragare
Det annorlunda greppet gör det möjligt att hålla handen i en nästan rak linje mot skruven. Foto: Per-Henrik Lundblom

Många anser att den tyska tillverkaren Festools maskiner är på tok för dyra för hemmaanvändare. Personligen delar jag inte den uppfattningen och vill även peka på att Festool står för en hel del innovativa lösningar för skruvdragare. Två exempel är chucksystemet FastFix och verktygsfästet Centrotec, ett annat är skruvdragare med "D-format" handgrepp.

Skruvdragaren C 18 är den senaste, och största, varianten av maskin med detta annorlunda handgrepp. C 18 har precis som föregångarna borstlös motor, något Festool var väldigt tidigt på marknaden med.

Det är svårt att i text förklara fördelen med handtagsutformningen. Till en början kan maskinen kännas felbalanserad i handen. Allt eftersom inser du troligtvis att utformningen gör det möjligt att hålla maskinen på andra sätt än en skruvdragare med klassiskt "T-grepp". Utöver greppet kommer skruvdragaren med det tidigare nämnda chucksystemet och verktygsfästet.

Detta är en dyr maskin som i första hand riktar sig mot yrkeshantverkare. Jag tycker dock maskinen gör sig väldigt bra vid husrenovering och finsnickeri.

Festool DRC 18/4

Festool skruvdragare
Skruvdragaren utmärker sig med ett mycket högt maxvarvtal på 3800 varv/min. Foto: Mattias Puide

Som sista skruvdragare har jag valt ut Festool DRC 18/4. Syftet är inte att exponera en enskild tillverkare extra mycket utan att fokusera på maskiner med intressanta funktioner. DRC 18/4 är en vidareutveckling av de lite kraftfullare skruvdragare som för några år sedan såldes under varumärket Protool.

Skruvdragaren utmärker sig med ett mycket högt maxvarvtal på 3800 varv/min. Detta är möjligt eftersom maskinen har fyra mekaniska växlar. Det höga varvtalet är mycket användbart vid exempelvis borrning i trä. Med fyra växlar kan den lägsta ha en låg utväxling med högt vridmoment som resultat. Kombinerat med en borstlös motor är detta verkligen en maskin med bottenstyrka.

Precis som till C 18 finns det tillbehör i form av vinkelchuck samt verktygsfästet Centrotec.

Skruvdragaren levereras med två högkapacitetsbatterier på 5,2 Ah, vilket gör att maskinen blir tung även om maskinkroppen är förhållandevis kort och smidig. Precis som Festool C 18 kostar denna skruvdragare en rejäl slant men för priset får du en riktig arbetshäst.

Slutsats

Då de fem skruvdragarna inte är testade mot varandra finns det ingen vinnare. Vilken maskin du föredrar beror väldigt mycket på vilka behov du har. En husägare som renoverar och bygger trädäck klarar sig väldigt långt med någon av maskinerna från AEG eller Makita. Därtill finns det många andra maskiner liknande AEG:n från exempelvis Bosch, Dewalt, Makita, Hitachi etc.