Produkt­recensioner, Tester

Test skruvdragare 12 V - vilken är bäst?

Skruvdragare på 12 volt är det perfekta verktyget för altanbygget och lättare jobb i hemmet. Till skillnad från 18 voltsskruvdragare ligger fokuset hos de här maskinerna på precision och hanterbarhet, snarare än rå kraft.

Vi har testat 6 olika 12 voltsskruvdragare, jämfört dem med varandra och utsett en vinnare.

Som vanligt tävlar vi ut skruvdragarna från testet bland våra medlemmar i forumet.

Varför ha en 12 V skruvdragare?

Varför ska man ens ha en 12 V skruvdragare? Varför inte bara ha en större 18 voltsmaskin? Jo, för att totalvikten och storleken på maskinen är mindre.

Skruvar ner 10 skruvar
12 volts-maskiner är lättare. Man blir därmed inte lika trött. Foto: Ludvig Eskilsson

Om du till exempel ligger på marken i en krypgrund och ska dra flertalet skruvar ovan huvudhöjd är det viktigt att ha en lätt maskin med bra viktbalans. Annars blir du snabbt trött och får kramp i både arm och axel. Samma sak gäller när du bygger altan, det är många skruvar som ska dras och då är maskinens vikt av stor betydelse för att kroppen ska orka med jobbet.

Skruvdragarnas djup
Hikoki har grundast djup medan Einhell är stor och därmed klumpig. Foto: Ludvig Eskilsson

En mindre maskin är också att föredra när det kommer till dess storlek, dvs bredd, höjd och djup. En 12 voltsmaskin är i regel mycket mindre än en 18 voltsmaskin, vilket sparar plats i verktygslådan och gör att du kan komma åt och skruva i trånga utrymmen.

För att sammanfatta är 12 voltsskruvdragaren bra för arbeten där vikt, storlek och smidighet spelar större roll är styrka/kraft. Om man samtidigt kan få en kraftfull maskin är det bara ett plus.

Testade 12 V skruvdragare

Ryobi R12DD-220S

Ryobi skruvdragare

Pris: 1 679 kr hos Motorservicelagan.se

+ Kraftfull för sin storlek
+ Skönt handtag
+ Liten och smidig

- Dålig precision, varvar högt snabbt vilket gör att maskinen “rycker” lite i början

Makita DF333DWAE (Bästa köp)

Makita skruvdragare

+ Kraftfull för sin storlek
+ Bra ergonomi
+ Kvalitetskänsla

- Lite stor och klumpig jämfört med t.ex. Hikoki DS 12DD
- Tyngre än vissa andra 12 V skruvdragare

Hikoki DS 12DD (Bäst i test)

Hikoki skruvdragare

+ Enormt kraftfull för sin storlek
+ Minst djupa maskinen i testet på 150 mm, smidig i trånga utrymmen
+ Mycket bra viktbalans och ergonomi
+ Kvalitetskänsla

- Högljudd
- Tyngre än vissa andra 12 V skruvdragare

Festool TXS 2,6-set

Festool skruvdragare

+ Bäst precision
+ Lätt och hanterbar maskin
+ Många bra tillbehör (vinkelchuck, vanlig borrchuck)

- Inte kraftfull nog att klara av alla moment man kan förvänta sig
- Inte lika snabb som de andra (pga dålig kraft)

Einhell TE-CD 12/1 Li

Einhell skruvdragare

+ Mycket för pengarna
+ Kraftfull nog att klara av tyngre jobb

- Känns lite plastig (dock fortfarande robust)
- Klumpig och stor
- Tyngre än vissa andra 12 V skruvdragare

Bosch GSR 12V-15

Bosch skruvdragare
Obs: på bilden finns ett 4 Ah-batteri i laddaren men den länkade modellen skickas med 2 st 2 Ah-batterier.

+ Liten och smidig
+ Känns robust
+ Ganska kraftfull

- Inte lika bra uthållighet/batterikapacitet som de andra
- Inte lika snabb som vissa andra maskiner i testet

Observera: Det finns självklart fler jämförbara skruvdragare från t.ex. DeWalt, Skil, Hitachi, Hilti, Biltema och Jula. Det här är enbart en jämförelse mellan de 6 testade skruvdragarna. Om du redan har flertalet maskiner och batterier från någon annan tillverkare kan det vara ett bättre alternativ att fortsätta på det spåret.

Hur vi testade skruvdragarna

Testerna utfördes av redaktionen på Byggahus.se i hemmiljö. Testerna utfördes med olika typer av skruv och borr på konstruktionsvirke av gran. Träet hade kvistar som vi gjorde vårt bästa att undvika för att ge alla skruvdragare samma förutsättningar. Skruvdragarna var fulladdade inför varje nytt test.

Uthållighet

Vi började med att testa vilken av skruvdragarna som har bäst uthållighet, det vill säga vilken som klarade av mest arbete på en laddning.

Vi skruvade ner och drog upp stora skruvar tills batteriet tog slut. Foto: Gustaf Eskilsson
Vi skruvade ner och drog upp stora skruvar tills batteriet tog slut. Foto: Gustaf Eskilsson

Detta gjorde vi genom att skruva ned och upp ett antal 6x100 mm-träskruvar (väldigt stora), tills maskinerna inte klarade av att skruva ned dem längre. Alla maskiner var ställda i 1:a växeln med skruvdragaren i borrläge. Det var ingen av maskinerna som kunde skruva ned skruven utan att vara i borrläge.

Uthållighet på skruvdragare
Antal stora skruvar de olika skuvdragarna kunde skruva ned och upp under en laddning. Högt antal skruvar = bra. Foto: Ludvig Eskilsson

Vinnaren av uthållighetstestet var Hikoki DS 12DD, vilket inte var helt oväntat. Hikoki var den enda maskinen med ett 4 Ah stort batteri (de flesta använder 2 Ah-batterier). Man kan argumentera för att den hade en orättvis fördel, men maskinen levereras med ett 4 Ah-batteri och den extra vikten detta medför tas med i andra delbetyg. Utöver Hikoki hade även Makita och Ryobi exceptionell uthållighet och kunde skruva ned och upp många stora skruvar på en laddning.

Styrka

För av avgöra vilken av maskinerna som var mest kraftfull tog vi fram en 20 mm stor kvistborr. Maskinerna sattes i första växeln på borrläge. Vi borrade tre hål genom två reglar i gran, tog tiden för varje hål och räknade ut den genomsnittliga tiden det tog för skruvdragaren att borra ett hål.

Kvistborr i granvirke
Vi borrade 20 mm stora hål med en kvistborr och tog tiden. Foto: Ludvig Eskilsson

Även här var vinnaren Hikoki DS 12DD med en genomsnittlig tid på 11,7 sekunder. På andra plats har vi Makita med en genomsnittlig tid på 15 sekunder (ca. 28% längre tid än Hikoki).

Skruvdragarnas styrka
Genomsnittlig tid (sekunder) att borra ett 20 mm hål. Kort tid = bra. Foto: Ludvig Eskilsson

Alla skruvdragare förutom Festool TXS klarade av testet utan att stanna under borrningen. Den var helt enkelt inte kraftfull nog.

Hastighet

Vi ville sedan avgöra vilken av skruvdragarna som var snabbast på att dra en skruv. Hastighet är till exempel intressant när man ska bygga altan och måste dra väldigt många skruvar. Då sparar man tid på att ha en snabb och effektiv skruvdragare.

Hastighet att skruva ner skruv
Vi skruvade ned 10 skruvar i 2:a växeln för att se vilken som var snabbast. Foto: Gustaf Eskilsson

Hastigheten testades genom att placera 10 st 5x70 mm träskruv i en regel av gran. Skruvdragarna var inställda på 2:a växeln där de varvar högre men inte klarar av lika mycket motstånd. Vi tog sedan tiden på hur lång tid det tog att skruva ner alla 10 skruvar. Om vi “klantade till det” och tappade grepp mellan ett skruvbyte, började vi om från början.

Hastighet att skruva ner skruv
Tiden det tog (sekunder) för skruvdragarna att skruva 10 skruv. Festool-maskinen behövde vara i 1:a växeln. Kort tid = bra. Graf: Ludvig Eskilsson

Återigen kom Hikoki på första plats med en totaltid på 32 sekunder. Ryobi-skruvdragaren var också riktigt snabb med en totaltid på 34 sekunder. Den enda maskinen som inte klarade av att skruva in skruven i 2:a växeln var Festool. Vi behövde sätta den i första växeln för att den skulle klara av detta (vilket förklarar den långa tiden på 68 sekunder).

Ergonomi och användarvänlighet

Sedan gick vi över till ett lite mer subjektivt test, nämligen ergonomi och användarvänlighet. Här klämde och kände vi på maskinerna, kände på deras viktfördelning, utvärderade hur lätt det är att byta batteri och försökte rangordna dem utifrån vilken som kändes bäst.

Ergonomi hos skruvdragare
Vi tog vikt, storlek, känsla och byggkvalitet i beaktande. Foto: Ludvig Eskilsson

Bosch och Ryobi har en lite annorlunda batteridesign än de andra maskinerna då deras batterier sitter “inuti handtaget”. Detta gör att de sparar plats på höjden. Vi skulle dock vilja påstå att maskinens höjd inte spelar lika stor roll som dess djup, eftersom det är djupet som avgör om man kommer in och kan skruva i trånga utrymmen.

Hikoki och Makita är vinnare när det kommer till handtag/grepp. Deras grepp är i gummi och de är sköna att hålla i. Makitan upplevs dock större och mer otymplig än Hikokin. Ännu värre är Einhell TE-CD 12/1 Li som är den största maskinen till djupmått.

Höjd på skruvdragare
Bosch och Ryobi är lägst tack vare att de har batterierna i handtaget. Foto: Ludvig Eskilsson

Festool-maskinen är lätt och behändig. Att byta mellan borrchuck, bitschuck och vinkelchuck är väldigt enkelt. Den förtjänar ett högt betyg när det kommer till ergonomi.

Precision

Under våra föregående tester fick vi känna på skruvdragarna en hel del. Vi lade då märke till två utstickare när det kommer till precision, nämligen Festool och Ryobi.

Med Festool-skruvdragaren kunde man vara extremt noggrann med sina varvtal. Det var också väldigt enkelt att få den att snurra långsamt. Detta är bra om man fäster med mindre skruv och vill vara exakt med sin skruvning, utan att ge för mycket kraft och tappa greppet.

Ryobi-maskinen var på andra sidan av spektrumet. Det var svårt att få den att skruva långsamt och när man tryckte ner avtryckaren gav den mycket vridmoment på en gång, vilket ledde till att maskinen vred sig runt sig egen axel och därmed var mindre stabil.

Resultat och tabellöversikt

Skruvdragarna i det här testet var bra på olika sätt. Vi har försökt redovisa testresultaten så noggrant som möjligt så att du ska kunna välja utefter vad du tycker är viktigt. Enligt oss finns det dock en vinnare bland de här 6 skruvdragarna som är smidig med bra ergonomi utan att snåla på kraftfullheten.

Alla 6 skruvdragare från testet
Skruvdragare Hikoki DS 12DD Makita DF333DWAE Ryobi R12DD-220S Bosch GSR 12V-15 Festool TXS 2,6-set Einhell TE-CD 12/1 Li
Momentinställningar 22 st 20 st 22 st 21 st 12 st 20 st
Max vidmoment (Nm) 38 Nm 30 Nm 30 Nm 30 Nm 16 Nm 30 Nm
Varvtal obelastad (1:a växeln) 0 - 440 varv/min 0 - 45 varv/min 0 - 400 varv/min 0 - 400 varv/min 0 - 430 varv/min 0 - 400 varv/min
Varvtal obelastad (2:a växeln) 0 - 1700 varv/min 0 - 1700 varv/min 0 - 1500 varv/min 0 - 1300 varv/min 0 - 1300 varv/min 0 - 1400 varv/min
Antal växlar 2 växlar 2 växlar 2 växlar 2 växlar 2 växlar 2 växlar
LED-belysning Ja Ja Ja Ja Ja Ja
             
Batteri och tillbehör            
Batterier (medföljande) 2 st 4 Ah-batterier 2 st 2 Ah-batterier 2 st 2 Ah-batterier 2 st 2 Ah-batterier 2 st 2,6 Ah-batterier 2 st 2 Ah-batterier
Andra tillbehör (medföljande) Bärväska i hårdplast, laddare Bärväska i hårdplast, laddare Tygväska, laddare Tygväska, laddare Snabbchuck, vinkelchuck, bitshållare, väska i hådplast, laddare Bits, laddare
Laddtid 60 min 70 min 40 min 60 min 45 min 45 min
             
Mått            
Ljudnivå (en arms avstånd) 84,6 dB 81,7 dB 76,8 dB 77,5 dB 73,9 dB 74,6 dB
Djup 150 mm 180 mm 170 mm 170 mm 160 mm 190 mm
Höjd 220 mm 215 mm 180 mm 180 mm 190 mm 210 mm
Vikt 1,12 kg 1,11 kg 1,03 kg 0,97 kg 0,97 kg 1,13 kg
             
Pris testad skruvdragare (inkl. tillbehör)            
Pris skruvdragare (vid publicering) 2 424 kr 1 307 kr 1 679 kr 1 202 kr 3 784 kr 896 kr
Pris skruvdragare (just nu) 3 115 kr 2 197 kr - 1 590 kr 3 744 kr 950 kr
             
Pris batteri            
Pris extra batteri (vid publicering) 495 kr 395 kr - 499 kr 831 kr 387 kr
Pris extra batteri (just nu) - - - 590 kr - -
             
Betyg            
Uthållighet (1-10) 10 9 9 6 8 7
Styrka (1-10) 10 9 9 8 4 7
Hastighet (1-10) 10 8 10 6 4 7
Ergonomi (1-10) 9 7 8 8 10 6
Precision (1-10) 9 9 6 8 10 7
Totalbetyg: 9,6 (Vinnare) 8,4 (Bästa köp) 8,4 7,2 7,2 6,8

Vinnaren av Byggahus.se 12 V skruvdragartest blir Hikoki DS 12DD. Det är en väldigt kraftfull maskin för sin storlek som klarade av alla utmaningar vi gav den. Utöver detta har den ett väldigt skönt handtag med bra grepp, bra viktbalans i övre och undre delen av maskinen och ett grunt djup på endast 150 mm, vilket gör att man kommer åt att skruva på trånga ställen.

Bäst i test Hikoki
Testvinnaren är Hikoki DS 12DD som är smidig, ergonomisk och kraftfull för sin storlek! Foto: Ludvig Eskilsson

De enda invändningarna vi har mot den här maskinen är att den är ganska högljudd och cirka 10% tyngre än några av konkurrenterna. Vi tycker dock att fördelarna väger upp för nackdelarna och att den här maskinen förtjänar sin titel Bäst i test.

På andra plats har vi Makita DF333DWAE. En mycket robust och kraftfull maskin som även den klarade av alla utmaningar vi gav den (dock inte riktigt lika bra som Hikoki).

Makita är bästa köpet
Makita får titeln för bästa köp tack vare att den är kraftfull och robust till ett bra pris. Foto: Ludvig Eskilsson

Med nästan halva priset av testvinnaren Hikoki och med jämförbar prestanda ger vi Makita DF333DWAE utmärkelsen Bästa köp.

Alla skruvdragare från testet tävlas ut här i forumet.