Padelbanor i privata trädgårdar rör upp känslor

Så här kan en kommersiell padelbana se ut.

Så här kan en kommersiell padelbana se ut. Foto: Creative Common

Populära sporten padel har lett till osämja bland grannar när banor byggs i privata trädgårdar.

Padel har på kort tid gått från att vara en sport för en begränsad skara utövare till att få ett kraftigt uppsving bland gemene man. Detta har lett till att det byggs padelbanor som aldrig förr, till och med i privata trädgårdar. Men det är inte alla grannar som vill bo bredvid en padelbana.

I bland annat Danderyd har byggnadsnämnden planerat tillsyn på två tomter där man byggt padelbanor utan bygglov. 

– Det här är nytt för oss och rättsläget är något oklart. Det finns ett stort sug efter den här typen av banor. Och även om jag tycker att padel verkar jättetrevligt att spela så har jag full förståelse för grannar som är oroliga för ljud. Vi behöver veta vad man får och inte får göra här, säger byggnadsnämndens ordförande Claës Breitholtz till tidningen Mitti.

Ytterligare en privat padelbana är under luppen i samma kommun. Grannarna oroar sig över att den kommer att användas kommersiellt och att det kommer att leda till mer trafik i området samt till ljud- och ljusstörningar. Tomtägaren säger själv att han bara tänkt använda den för egen del och att de uppgifter som sprids om hans bana bara är lögner.

Att padelbanor kan kräva bygglov beror på att det krävs höga skärmar. När skärmarna når över en viss höjd, vanligen en meter, kräver de bygglov. Därför kan delar av en padelbana, även om den byggs på privat mark, vara bygglovspliktig.