Ljud från padelbanor irriterar husägare

Padel väcker både glädje och avsky ute i Sveriges kommuner.

Padel utomhus.

Padel utomhus. Foto: Creative Common

Padel är en sport som växt lavinartat i popularitet vilket medför att antalet banor i princip fördubblats i Sverige. I dagsläget finns cirka 3 500 banor. Men sporten väcker irritation bland husägare som bor nära banorna.

- Det är psykiskt påträngande. Från klockan 8 på morgonen till klockan 10 på kvällen, dag ut och dag in. Ibland känner jag mig gråtfärdig, säger Gun Ivarsson till Sveriges Radio.

Hon är en av de som har en fastighet i nära anslutning till en padelbana, i hennes fall är det en sommarstuga. Hon drar sig nu för att sitta i trädgården på grund av ljudnivån.

Även kommunerna märker av irritationen, och säger sig ha blivit tagna lite på sängen. Man hade inte förstått att padeln har ett mer störande ljud än många andra idrotter. Samtidigt är det många som uppskattar sporten så det är en svår avvägning.

Majoriteten av de banor som finns är dock inomhusbanor, och det är utomhusbanorna som är de som ställer till med bekymmer. Det finns även de som bygger privata banor i sina trädgårdar. Vi har tidigare skrivit om Danderyds kommun som har problem med detta.