Lugn bostadsmarknad med små prisuppgångar

Ett hus som tidigare varit till salu.

Ett hus som tidigare varit till salu. Foto: Marlén Eskilsson.

Husmarknaden har haft en positiv prisutveckling sista månaden.

Många har känt en oro inför att bostadsmarknaden ska påverkas negativt av pandemin, men än så länge ses få sådana tecken. Under mars månad hade hus en prisuppgång på 1 procent i riket som helhet och därmed en årstakt på i snitt 6 procent. Detta enligt färska siffror från Svensk Mäklarstatistik.

- Den stora förändringen på bostadsmarknaden är att utbudet har ökat. De som redan köpt eller planerat att sälja under våren har velat komma ut snabbt på marknaden. Vi kan se något färre besökare på de ordinarie visningarna men efterfrågan finns kvar och fler privata och digitala visningar genomförs. Hittills har inte slutpriserna påverkats och antal affärer som genomförs ligger på ungefär samma nivå som förra året, säger Johan Engström, vd för Fastighetsbyrån.

Bostadsrätternas prisutveckling var dock oförändrad. Där kan man även se att det sålts något färre objekt.

- Sett till mars som helhet ser vi inga stora skillnader mot 2019, drygt 14.000 bostäder såldes vilket motsvarar en nedgång på -1 procent jämfört mot 2019. Minskningen syns framför allt på bostadsrätter de senaste två veckorna. De två sista veckorna i mars såldes det -15 procent färre bostadsrätter än motsvarande veckor 2019, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Tittar vi på husprisernas utveckling i storstäderna ser vi en prisökning i Malmö, de sticker ut med en uppgång på en procent. I Stockholm och Göteborg stod priserna stilla. Årstakten för hus i Göteborg är därmed plus tre procent och hela plus sex procent i Malmö och Stockholm.

Prisstatistik hus, mars 2020

Hus 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris
Riket + 1% + 2% + 6% 3 363 000
Stor-Stockholm ± 0% + 3% + 6% 5 897 000
Stor-Göteborg ± 0% - 1% + 3% 4 725 000
Stor-Malmö + 1% + 3% + 6% 4 396 000