Kommer allt fler sätt att skaffa robotgräsklippare

Husqvarna börjar med både robotleasing och begagnade robotar med två års garanti för privatpersoner.

Så här ser grannboxen ut.

Så här ser grannboxen ut. Foto: Husqvarna

Husqvarna har det senaste året arbetat på att hitta fler sätt för privatpersoner att kunna börja använda robotgräsklippare, men också så kallad cirkulär ekonomi. På årets pressevent presenterade de dels en leasingtjänst för robotgräsklippare där service och installation ingår, dels en delningstjänst där man kan gå ihop med sina grannar och få hem en så kallad grannbox med el- och batteridrivna prylar som alla kan använda.

I boxen ingår både själva förrådet och verktygen i det - allt från grensax och motorsåg till skyddskläder och stövlar. Märkena är Gardena och Husqvarna. Grannarna går ihop och beroende på hur många man är, och vilka produkter som finns i boxen, så påverkas priset. Som lägst kan man få ner det till 99 kronor i månaden per hushåll, och det är upp till 25 hushåll som kan ingå.

- Det här är ett av flera cirkulära experiment där vi försöker öka nyttjande-graden av verktyg och samtidigt lösa den förvaringsproblematik som är vardag för många i storstadsområden. Det ska också bli intressant att lära oss om delande kan ha en positiv social effekt, säger Margaretha Finnstedt, Director Husqvarna Innovation Lab.

På utsidan sitter ett digitalt lås som hushållen kan öppna genom att boka verktyg via en digital kalender. Boxen behöver dock stå på en plats där den kan anslutas till el så att det går att ladda maskinerna. 

Ytterligare en nyhet är att man nu avser renovera begagnade modeller som lämnas in och sälja dessa med två års garanti - som ett led i återbruksandan. Dessa robotgräsklippare kommer att ingå i en satsning som kallas för Second Life, och priserna på dem uppges hamna på ungefär hälften mot nypris. Det kommer initialt bara att finnas hos utvalda återförsäljare, men målet är att fler och fler ska kunna erbjuda detta.