Möbelföretag får böta 4 miljoner kronor

Det är på hemsidan som Trademax haft vilseledande erbjudanden.

Det är på hemsidan som Trademax haft vilseledande erbjudanden. Foto: vår medlem Ramnemark.

Trademax metoder har vilselett kunderna enligt Patent- och marknadsdomstolen.

Möbelföretaget Trademax fälls av Patent- och marknadsdomstolen för att ha haft vilseledande erbjudanden till sina kunder. På hemsidan har de haft utförsäljningar av möbler ihop med påhittade rekommenderade priser som fått det att framstå som att möblerna säljs till ett mer förmånligt pris än vad de egentligen gör.

– Domstolen ser allvarligt på företagets metoder, och det anser vi är väldigt viktigt. Många konsumenter riskerar att luras av den här sortens marknadsföring där priserna ser mycket förmånligare ut än de i själva verket är, säger Kristofer Johannesson, processråd vid Konsumentombudsmannen (KO).

KO är de som stämt Trademax. Stämningen kom redan förra året, och nu kommer domen.

Domstolen beslutar att företaget inte längre får använda uttryck som exempelvis ”lagerrensning” om det inte är så att det är en tidsbegränsad utförsäljning av hela lagret till lägre priser. De får heller inte ha tidsbegränsade priser med en klocka som tickar ner om klockan sedan återställs vid kundens nästa besök på hemsidan. Skulle företaget bryta mot något av förbuden innebär det vite på en miljon kronor per punkt.

Trademax måste också betala fyra miljoner kronor i marknadsstörningsavgift.