Homestyling - gör bostaden fin innan försäljning

Homestyling innebär i de flesta fall innebär det att en inredare rensar upp och möblerar om ett hem inför en försäljning. Det kan också betyda att hela möblemanget plockas bort och ersätts av ett nytt för några timmar. Men det kostar en del och frågan är om man verkligen kan räkna med att få tillbaka sina satsade pengar.

– Vi svenskar är över lag väldigt intresserade av inredning och många är också duktiga, säger inredaren Erica Franzén. Men ska man sälja sin bostad är det generellt sett klokt att åtminstone satsa några tusenlappar på en konsultation.

– Homestaging handlar om att skapa en scen för att förbättra försäljningen. Om du går ut på krogen för att träffa nya människor sätter du ju inte på dig mysbyxorna.
Erica Franzén driver ett inredningsföretag som sedan i höstas nästan uteslutande sysslar med homestaging. Den lilla inredningsbutiken som hon och hennes två kolleger drev parallellt med inredningsjobben är stängd på grund av alla nya uppdrag vid bostadsförsäljningar.

– I september exploderade det och nu hinner vi inte med att driva butiken också. Vi står just i begrepp att anställa tre personer och till nästa höst räknar vi med att behöva ytterligare förstärkning.

Det finns två grundlägen inom homestyling. I de ena fallet använder inredarna de möbler och prylar som redan finns i bostaden. Då handlar det mest om att städa bort allt som är för personligt och sånt som ger ett stökigt intryck.

I det andra fallet kommer en flyttfirma och bär bort hela det befintliga möblemanget och ställer in ett nytt, som inredningsfirman valt ut. Antingen har de möbler själva eller så lånar de från olika inredningsbutiker.

– Det handlar om att skapa en luftig miljö som känns generell, säger Erika Franzén. I en neutral miljö är det lättare att identifiera sig.

– Det är också viktigt att tänka på målgruppen, vilken typ av familj som kan vara intresserad av det här huset.

Att homestaging skulle komma på bred front är ännu för tidigt att säga något om. Det är framförallt i storstäderna som det förekommer och inte ens där kan man säga att det är vanligt.

– Det finns ett värde i att möblera en lägenhet om det är en nyproduktion eller om bostaden står tom, säger Peter Strenger som är mäklare i Danderyd norr om Stockholm. Man får helt enkelt en bättre uppfattning av bostaden om den är inredd.

Peter Strenger tror att homestyling kommer att öka, om än inte explosionsartat.

– Visst stöter jag på kunder som är nyfikna men när de hör att det kostar 30 000 är det inte lika intressant länge.

– Det här är i sin linda, men inredningsintresset bidrar naturligtvis till att det kommer att öka.

Laila Nordberg som är mäklare i Göteborg tycker att homestaging är att luras lite.

– För mig är det inte relevant och jag tycker att det hela är lite överdrivet. Kunden får lägga ner en massa pengar på något som man faktiskt inte vet ger ett högre försäljningspris, säger hon. De köpare vi har i dag vet vad de vill ha och de kan marknaden.

– Det finns mäklare här i Göteborg som erbjuder det men jag ser det mer som ett sätt att locka kunder.

Erika Franzéns inredningsfirma samarbetar med ett par mäklarkontor i Stockholm och liknande samarbeten finns även i Malmö och Göteborg. Peter Eriksén, mäklare i Stockholm, är en av beställarna. Han erbjuder alla sina kunder en timmes fri konsultation av en inredare.

– Jag kan verkligen rekommendera det här, det fungerar mycket bra, säger han. Med hjälp av homestaging får man en ganska ordinär bostad att se hemtrevlig och mysig ut. Och kan vi då få ut 100 000 mer så är det ju absolut värt 20-30 000.

Men Peter Eriksén tror inte att det här är något för småstäder eller landsbygd. Kostnaden är för hög.
– Jag kommer från Örnsköldsvik där man får en villa för en halv miljon. Med sådana prislägen är det naturligtvis inte lönsamt att lägga pengar på inredningen. I de fallen får man aldrig tillbaka pengarna.

En konsultation av en inredare tar två-tre timmar och kostar mellan 2 500 och 5 000 kr, då ingår också en åtgärdslista.
Kostnaden för en hel homestaging varierar beroende på om det befintliga möblemanget ska vara kvar eller bytas ut. Antal rum spelar också roll. 20-30 000 är inte ovanligt, men det kan både bli billigare och dyrare.

Har man inte lust att lägga ner pengar på att anlita en inredare finns det en hel del man kan göra själv. Inredningsarkitekt Christel Månsson ger rådet att städa undan allt som gör att rummet ser överlastat och stökigt ut.

– Det allra viktigaste är att få bort alla prylar, de flesta har alldeles för mycket grejer framme som stör intrycket, säger hon. Rensa upp ordentligt och samla ihop det som man tycker kan ligga framme, en hög med böcker och tidningar till exempel.

Ett bra tips är också att plocka bort allt som är för personligt. En neutral miljö är att föredra. Försök också att skapa vackra blickfång.

– Färska blommor ger alltid ett trevligt intryck, gärna i kombination med levande ljus och något som gör att det luktar gott, säger Christel Månsson. Det är små medel men de är mycket viktiga för helhetsintrycket.