Ekonomi, Köpa & sälja hus

Mäklararvode - vad kostar en mäklare?

Här berättar fem mäklare från olika håll i landet hur de beräknar sina arvoden och vad vad dessa ligger på i genomsnitt just nu. Har lågkonjunkturen påverkat mäklarnas arvoden?

Huspriserna är högre än någonsin och mäklarna har fullt upp. Här ett hus till salu i Kullabygden.

Huspriserna är högre än någonsin och mäklarna har fullt upp. Här ett hus till salu i Kullabygden. Foto: Valvet

De mäklare vi pratar med berättar att arvodet inte har förändrats under lågkonjunkturen, även om utbudet av fastigheter till salu totalt sett är lägre just nu. Procentsatserna och grundpriserna är desamma som för ett par år sedan, liksom bostadspriserna. 

– Varken procentsatsen eller bostadspriserna har ändrat sig så mycket sedan 2021. Mäklarbranschen har på det sättet inte kompenserat  sig för den höga inflationen de senaste åren, säger Johan Nordenfelt på Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Olika sätt att bestämma mäklararvodet

Mäklararvodet bestäms oftast på ett av följande sätt:

  • % av köpeskillingen med stege (vanligast)
  • fast pris
  • % utan stege

Att ta betalt i form av en procentsats av köpeskillingen visar sig också vara den mest lönsamma modellen för att bestämma mäklararvodet. Booli och Hittamäklare genomförde en undersökning som visade att de mäklare som säljer med stege oftare säljer bostaden till ett högre pris än vad den är värderad till. Deras analys är att stegen ger incitament till att lägga ner lite extra krut på affären eftersom de då får en högre procent på stegen.

Andra modeller för prissättning av mäklararvodet är fast pris, eller procentsats utan stege.

Stege med rörlig procentsats i olika steg ger oftast högre slutpris

Förr fanns det en prislista beroende på objekttyp som gällde för i princip alla mäklare i branschen. Idag är prissättningen friare och en trend är just den rörliga procentsatsen i olika steg, där högre slutpris innebär en högre procent för mäklaren. Det kan till exempel handla om 2 procent på ett visst belopp, men sedan 8 procent på den summa som överstiger det beloppet. Istället för exempelvis 3-4 procent på hela beloppet oavsett slutpris. 

Läs också om Värdera hus - så resonerar värderingsmannen.

Mäklararvode i genomsnitt just nu

Det genomsnittliga arvodet i storstäderna uppges av mäklarna vi pratar med hamna på runt 75 000 kronor. Utanför storstaden är arvodet lägre.

Det genomsnittliga arvodet i storstäderna uppges av mäklarna vi pratar med hamna på runt 75 000 kronor. Utanför storstaden är arvodet lägre.

– Priserna på landsbygden är relativt låga och höga arvoden fungerar inte, kunden behöver veta vad det kostar från start och därför kör jag på fast pris, säger Veronica Westlund, VD Land & Fjäll AB och Reg. Fastighetsmäklare. Hennes totala arvode brukar landa på 40 000 kronor.

Booli och Hittamäklare har även undersökt medianarvodet i olika kommuner samt i hela Sverige. I slutet av förra året låg medianarvodet på 53 300 kronor för riket som helhet. 

Det skiljer sig dock beroende på var i landet mäklaren verkar, vilken typ av bostad det är som säljs samt vilket mäklarföretag man valt. I Danderyd ligger exempelvis medianarvodet på 139 500 kronor.

Dyraste kommunerna att sälja hus i:

Kommun

Arvode (hus median)

Danderyd

139 500 kr

Lidingö

111 000 kr

Nacka

99 400 kr

Vellinge

96 400 kr

Lomma

94 400 kr

Det är du tillsammans med din mäklare som kommer överens om arvodet för förmedlingsuppdraget och vilken modell som passar ditt objekt.

Glöm inte att arvodet sedan är avdragsgillt i dekarationen, vilket du kan läsa mer om längre ner i den här artikeln.

Fem mäklare om vilket arvode de tar ut just nu

Vi har alltså gjort en enkät där vi frågade fem mäklare tre olika frågor rörande deras prissättning. Frågorna var:

  1. Vilka olika principer för prissättning har ni?
  2. Vad brukar arvodet hamna på i en genomsnittlig affär?
  3. Vi har lågkonjunktur och höga boräntor just  nu. Har detta påverkat er prissättning?

Svensk fastighetsförmedling

Eddy Löjdkvist, Franchisetagare, Fastighetsmäklare Södermalm & Hammarby Sjöstad

1) Det är olika på olika kontor. På vårt kontor använder vi oss av prislistor som bygger på en procentuell skala på mellan 1-2,8 procent av försäljningspriset.

2) Vi har genomsnittliga provisioner och brukar ligga på runt 70 000 kr + moms i en genomsnittlig affär.

3) Vår prissättning har inte påverkats eller förändrats utan vi använder prislistan som innan. Det som har hänt är att priserna och efterfrågan på villor, fritidshus och större bostadsrätter har ökat. I Stockholms innerstad är kvadratmeterpriset för 4 rok högre än för 1 rok idag och det har vi inte sett tidigare.

Land & Fjäll Fastighetsförmedling

Veronica Westlund, VD Land & Fjäll AB och Reg. Fastighetsmäklare.

1) Arvodet är uppdelat i storleksordning beroende på objekt, ett grundarvode som täckningsbidrag innan och under försäljning och ett slutarvode.

2) Jag har ett grundarvode på 8 000 kr och 32 000 kr i slutarvode. Slutarvodet betalas inte om objektet inte blir sålt.

3) Jag jobbar mycket med fritidshus och landsbygd och märker ett stort ökat intresse men har inte ändrat min prissättning på grund av det då mitt jobb fortfarande är detsamma.

Carlsson Ring

Erik Myrsten, Fastighetsmäklare

1)  Vi brukar ha en provision på mellan 2,5-5 procent av den blivande köpeskillingen som är angiven från början. Vi tar också bara betalt om objektet blir sålt.

2) Det är svårt att säga då vi har så extremt olika objekt och vi lämnar offerter i varje enskilt fall. 

3) Det finns statistik som visar att priserna ska ha ökat jämfört med före pandemin och intresset för ett ställe på landet är stort. När vi lämnar våra offerter med vår provision är det korrelerat till vad vi tror att slutpriset kommer bli så att det ska hamna på rimliga nivåer. Så vår modell påverkas hela tiden i linje med prisutvecklingen.

Erik Olsson Fastighetsförmedling

Johan Nordenfelt, Informationschef

1) Vår grundmodell är en prislista med en fallande procentsats i ett intervall från cirka 1-3,5 procent beroende på bostadens värde. Som komplement kan kund och mäklaren komma överens om en arvodestrappa med en låg fast ersättning och en högre rörlig del på försäljningspriset över en viss brytpunkt.

2) I Stockholm har vi ett snitt på drygt 80 000 kr och i övriga landet något lägre beroende på att bostadspriserna är lägre.  

3) På grund av pandemin har många kunnat styra om sin konsumtion och både kan och vill spendera mer på bostaden. Mäklarbranschen har haft ovanligt höga intäkter under pandemin på grund av att det aldrig tidigare sålts så mycket bostäder still så höga bostadspriser, men det är ingenting som har ändrat arvodesmodell.

Bjurfors

Ola Lundqvist, Ägare och VD Bjurfors Sverige

1) Vi arbetar med både en fast modell och en rörlig procentsats i olika steg beroende på hur modellen ser ut. Principen hos oss är att mäklaren i diskussion med uppdragsgivaren kommer fram till det upplägg som passar.

2) Det skiljer sig från region till region och beror på objektens slutpriser.

3) På grund av pandemin får vi ett generellt högre arvode men inte på grund av att vi ändrat vår prissättning. Oftast har man en rörlig del och det innebär att arvodet blir större om objektet säljs dyrare.

Mäklararvode avdragsgillt

När du säljer bostaden betalar du mäklararvodet. När du sedan redovisar försäljningen i deklarationen får du göra avdrag för arvodet. 

Har du fått t ex fått 3 miljoner kr för ditt hus och betalat 75 000 kr i mäklararvode, blir det 2 925 000 kr i försäljningspris som du får skatta för.

– Det är en kostnad du har på samma sätt som om du byggt en altan som är avdragsgill, säger Magnus Johansson vid Skatteverket.

Vanliga frågor

Kan man pruta på mäklarvode?

Det är fullt rimligt att försöka pruta på mäklararvodet. Ta helst in offerter från flera mäklare och spela ut dem motvarandra, se vilken som ger dig det bästa erbjudandet.

Hur väljer jag en bra mäklare?

En bra mäklare har oftast gjort tidigare framgångsrika försäljningar i ditt område. Och förutom att jämföra priser hos olika mäklare bör du också kolla upp att personen är registrerad hos FMI och om det finns omdömen om henne/honom på nätet du kan ta del av.