Husdrömmar

A-frame med återbruk och handverktyg – Husdrömmar

Elise och Johnny plockar ner ett begagnat hus som de flyttar till sin tomt för att återbruka. Där bygger de upp det själva med hjälp av handverktyg, släkt och vänner. Men hinner de bli klara innan programmets slut? Den här husdrömmen har lika snäv tidsplan som den har liten budget.

I säsongens tionde och sista avsnitt av Husdrömmar får vi följa Johnny och Elsie som återuppbygger ett gammalt hus de fyndat gratis.

I säsongens tionde och sista avsnitt av Husdrömmar får vi följa Johnny och Elsie som återuppbygger ett gammalt hus de fyndat gratis. Foto: Niklas Forshell/SVT

Säsongsavslutningen av Husdrömmar 2023 tar oss med till byn Hallaröd i Höörs kommun, ungefär mitt i Skåne. Där bygger Elisa och Johnny ett nytt hus av ett gammalt som de hittade under ”bortskänkes”.

Elise Aldén är 32 år, arbetar som arkitekt och är bra på att rita hus och lägga upp planer. Maken Johnny Höglund är 33 år, konstnär och extremt noggrann. De är ett perfekt team för att bygga det här huset.

Fakta om huset

Byggstart: Våren 2022
Planerad inflytt: Januari 2023
Tomtpris: 300 000 kr
Tomtyta: 1,4 hektar
Budget: 1,5miljoner kr
Stomme: Trä - återbruk till viss del
Storlek: 47 m2 +
Fasad: Bränd lärk, yakisugi

Tomten

Tomten de ska bygga på hittade de i november/december 2021 under en ridtur. Den föll i smaken för att den var omgiven av vackra granar.

Husdrömmar SVT
Tomten de bygger på hittade de under en ridtur.Foto: SVT

De kontaktade ägaren och erbjöd sig att köpa tomten för 300 000 kr. Ägaren accepterade och det blev en affär.

Fick A-framhuset gratis

Nästan samtidigt dök A-framehuset byggt på 70-talet upp under bortskänkes. Ägaren ville att man skulle plocka ner huset och ta med det. Huset kändes sunt och de bestämde sig direkt för att ta det. Det de gillar med huset är den geometriska formen som är enkel, stark.

Husdrömmar SVT
Huset de fick gratis. Foto: SVT

Det tog dem drygt en månad att plocka ner huset och frakta det till sin tomt, ett jobb som de gjorde på fritiden.

Husdrömmar SVT
De besöker ett likadant A-framehus tillsammans med programledarna. Foto: SVT

I april 2022 träffar Gert och Anne Lundberg Elise och Johnny vid ett annat A-framehus. Det är lågt i tak där inne, nästan som en tågkorridor med små kupéer. Längst in i huset är det desto högre takhöjd, det är öppet upp i nock. Huset öppnar upp sig och blir luftigt, fastän det är så litet.

Hustypen A-frame innebär att man bor i en takstol. Det är en effektiv konstruktion där det går åt förhållandevis lite material. För att minska olägenheterna inne i vinklarna så gör man taken så branta som möjligt. Den kraftiga vinkeln gör att huset liknar bokstaven A.

Husdrömmar SVT
Modell av huset. Gavel med hudvudentré.Foto: SVT

Planerna för huset

Huset de har fått till skänks är 47 m2. De kommer att lägga till två takstolar och göra det lite större.

Husdrömmar SVT
Planlösning. Foto: SVT

De kommer att ändra om planlösningen något. Längst in blir det allrum vid stora fönstret, därefter en matplats och kök efter det till höger. Till vänster blir det ett litet trapphus upp till ett sovloft. I trapphuset finns förvaring. Längst in efter trapphuset placerar de badrummet.

Husdrömmar SVT
Planlösning sovloft. ​​​​​​Foto: SVT

Bottenbjälklaget på plats

Gert och Anne besöker tomten, där de redan har byggt upp bottenbjälklaget på plintar, med nytt virke, inte det gamla.

Husdrömmar SVT
Vid Gert och Annes första besök är bottenbjälklaget redan på plats. Foto: SVT

– Vi tar de viktiga detaljerna och det som faktiskt går att använda och så blandar vi det med nytt virke så att vi kan få en isolering som håller, säger Johnny.

Det de kommer att återbruka är takstolar, panel, fönster och golv.

Yakisugi – shou sugi ban

Tak och fasad kommer att beläggas med bränd lärk. Metoden som skyddar träets yta mot väder och vind heter yakisugi eller shou sugi ban, en tusenårig japansk metod. 

Byggahus.se's medlemmar Marc och Therese satte också bränd panel på fasaden när de byggde hus av frigolit. Läs mer: Marc och Therese bygger arkitektritat hus av frigolit

Monterar takstolarna utan lyftkran

De gamla takstolarna finns på plats på tomten. De har slipat dem och gjort dem fina. En takstol är riktigt tung och normalt monteras de med lyftkran. Men de bestämmer sig för att göra det för hand istället med hjälp vänner. Det verkar vara tungt, men det går hur bra som helst.

Husdrömmar SVT
Med lite hjälp av sina vänner lyckas de montera takstolarna utan lyftkran.Foto: SVT

Lärkträet till fasad och tak köper de från Michael Schmidts lilla sågverk som ligger i närheten av deras tomt. Skönt att slippa frakta från Norrland som de tidigare hade tänkt, tycker de.

Husdrömmar SVT
Fasad i lärk på sågverket som Johnny hämtar plankor till fasaden från. Foto: SVT

Det lilla sågverket har en fasad av lärk som har åldrats mycket vackert. De här plankorna sågade Michael samma dag som han spikade upp dem.

Johnny är med och sågar upp brädorna. Det blir 8-10 stycken per stock, 25 mm tjocka.

Michel Schmidt och Johnny jobbar med lärkträplank
Michael Schmidt har sågverket i Höör. Foto: SVT

Sedan avbarkar Johnny dem hemma på tomten. Han tycker att huset är som en skulptur som de kommer att bo i. Han har haft sin hand vid varje planka i huset och det känns coolt. Han är ju även inspirerad av barrträd i sitt konstnärskap.

De är duktiga på att väderskydda sitt husbygge. I juni får vi se när de tar av presenningar för att montera ångbroms i taket.

Husdrömmar SVT
Ångbromsen sätts på plats. Foto: SVT

En dag kommer kompisarna Jacob och Linnea från Hälsingland på besök. De ska hjälpa till att få råsponten på plats på taket så att de kan lägga papp sedan. När pappen väl är på plats kommer de att kunna slappna av lite.

Husdrömmar SVT
Kompisen Jacob hjälper till att bygga. Foto: SVT

Johnny och Jacob tar inspiration av youtubern Larry Haun som spikar effektivt genom att lägga alla spikar på rätt håll i handen och sedan bara mata på medan han spikar.

Samtidigt försöker Elise och Linnea att gjuta golvplattor av stenar från tomten.

De må ha en snäv tidplan, men på samma gång vägrar de att göra det fort och fel. Här ska det spikas för hand bara för sakens skull. När man väl kan det från grunden kan det vara ok att köpa en spikspistol.

Gert Wingårdh tycker att det är något japanskt över deras sätt att bygga, att det viktiga inte är hur mycket man får gjort på en dag, utan att man gör det vackert. Han drar också paralleller till sin idol den italienska arkitekten Carlo Scarpa. Han gjorde aldrig färdiga ritningar på någonting, utan han gick med en skiss till byggplatsen och sedan ritade han om efter hand som det utvecklade sig.

När hösten kommer jobbar Johnny allt mer ensam vid husbygget, det blir mörkare och det regnar allt mer. Han börjar bli trött, men kämpar på 7 dagar i veckan utan att ta paus.

Husdrömmar SVT
Foto: SVT

Gert gör ett besök på byggarbetsplatsen. Där står nu ett hus som ett litet A. 

Johnny har insett att han var optimistisk med sin tidplan. De går in i det som ska bli deras kök. Golvet börjar komma på plats, men väggarna är inte inredda än. Gert tycker att de ska fundera ett varv till på var de placerar trappan och utformar den. Han tycker de ska göra en enkel mock-up på en trappa och flytta runt och testa sig fram, ompröva placeringen.

Gert är väldigt nöjd med det stora fönstret, det är så rätt tänkt att inte ha en enda stor glasad vägg, utan ett stort fönster. Han tycker att det krävs mycket glas i den stängda dörren så att man får ljus och en siktlinje.

Avloppet blir rätt på andra försöket - som så mycket annat

I december 2022 gräver de avlopp med hjälp av Lasse som är en gammal vän till familjen. Han har en minigrävare till sin hjälp för att få ner de stora tankarna.

Husdrömmar SVT
På andra försöket är hålet för avloppstanken tillräckligt djupt. Foto: SVT

De hissar ner tanken när de tror de har grävt tillräckligt djupt, men de får hissa upp den igen och gräva lite till. Allt de gör blir rätt första på andra försöket, tycker de. Nu börjar de bli både fysiskt och mentalt trötta.

Vissa moment återstår som inte går att göra vintertid, bl a attmontera skorstenen och komplettera med papp vid den. Istället går de vidare med insidan, men tidsplanen får de inse att de inte kommer att hålla.

Dags att bränna lärkpanelen - yakisugi

I januari börjar de behandla lärkpanelen som ska vara på tak och fasad, de ska alltså bränna den enligt den gamla japanska metoden yakisugi. Till deras hjälp har Elise bjudit in några av sina studenter.

Husdrömmar SVT
Elise tar hjälp av sina arkitektstudenter när det är dags att bränna planken till fasaden. Foto: SVT

De tar tre plankor i taget, lägger ihop dem så att de formar en triangel och surrar ihop dem med najtrådar.  Sedan delar de upp sig i två lag där det ena testar att elda med ved och det andra med gasol.

Husdrömmar SVT
Foto: SVT

Plank-triangeln blir som en skorsten som man eldar igenom. Flamman ska gå genom den i 60 sekunder, sedan är träet lagom bränt. Därefter tar de ner den och vattnar på ytan så att förkolningen avstannar.

Mars 2023 – är bygget klart?

När det har blivit dags att sända säsongsavslutningen av Husdrömmar 2023 är Elise och Johnny inte klara, varken ute eller inne.

Husdrömmar SVT
Anne och Gert gör återbesök i mars men tyvärr är huset inte klart än. Foto: SVT

En del av fasaden är på plats, mycket vackert. Behandlingen de har gjort ska hålla i 80-100 år. Johnny är mycket nöjd.

Husdrömmar SVT
Johnny är väldigt nöjd med fasaden såhär långt. Foto: SVT

– Alltså ja, det blev sjukt bra, säger Johnny.

Men det var väldigt ”meckigt” att få skarvarna att klaffa, även om det blev precis som de ville fast bättre.

På insidan har de jobbat vidare bland annat med att lägga in och återbruka det gamla golvet. De har också använt Gerts idé att få en öppen gång från entrédörren och till det stora fönstret.

Husdrömmar SVT
När man tar ett kliv upp hamnar det stora fönstret i "rätt höjd" i siktlinjen. Foto: SVT

Gert är nöjd med nivåskillnaden, att man tar ett steg upp och så är fönstret i exakt rätt höjd.

– Det är arkitektur för mig, säger Gert.

De håller också på att experimentera med trappan enligt Gerts rekommendation. Hans rekommendation är nu att de fortsätter precis som de har gjort hittills.

Lärdomar från bygget hittills

Johnny tycker att det har varit mycket krävande att stå ute och jobba hela dagarna. Han hade inte planerat från början att han skulle behöva göra alla moment två gånger, som det har blivit nu.

– Man planerar inte för de här fyra månaderna när man måste lära sig det, säger Johnny.

Johnny är väldigt stolt över att de har lyckats göra det här med väldigt få verktyg och utan ström. De har kört på batterier och handverktyg.

Han tycker det känns mäktigt när han tar ett steg tillbaka och tänker på vad han faktiskt har gjort också. Fasaden är lite som en skulptur, alla skarvarna är noga skulpterade.

Husdrömmar SVT
Anne skär bort byggplasten och man får en känsla av hur effektfullt det stora fönstret kommer att bli. Foto: SVT

Som avslutning skär de bort byggplasten från det stora fönstret och testar utsikten. Den är såklart fantastisk.

Läs mer

Husdrömmar – alla avsnitt + info om serien