Bygga nytt hus

Marc och Therese bygger arkitektritat hus av frigolit

När medlemmarna i indie-popbandet Marc and the Matron vill ha ett nytt hus, blir det inget vanligt hus. De bygger ett energi- och kostnadseffektivt hus av frigolit inspirerat av containerhus.

Therese och Marc Linder bygger hus i frigolit.

Therese och Marc Linder bygger hus i frigolit.

Marc och Therese Linder hade köpt sitt första hus i Surahammar, men trivdes inte på orten. De ville hellre bo i Västerås i området Skälby. Problemet är bara att huspriserna är höga där och många av husen byggda på 1970-talet, med höga driftskostnader och sällan renoverade som man vill ha det.

– Vi fick lite panik på situationen till slut och Therese började titta på lediga tomter istället utan min vetskap, berättar Marc.

Utan att säga något till Marc bokade hon bara en tomt på 1150 kvm en dag. Bokningsavgiften var 400 kr och hon bedyrade att hon skulle ta det på sitt konto. Marc tyckte inte det var en så dålig idé.

Tomt

Tomten de köpte i Skälby ligger på åkermark, därför behövde de påla. Foto: Marc Linder

De bestämde möte med husleverantörer, fick offerter och började få koll på vad det kan kosta att bygga hus och bo i ett nybygge kontra ett gammalt hus.

–  De kallar mig för professor Kalkyl här hemma, för jag räknar på saker, säger Marc och skrattar.

När de jämförde totalkostnaderna för att köpa befintligt och renovera kontra att bygga nytt, så kändes det som att det skulle löna sig att bygga. Dessutom beviljade bankerna mer i bolån för ett nybyggt hus än för ett av de gamla 1970-talshusen.

– Men vi är ju lite småsnåla och vill inte bygga för dyrt, så vi tittade på de billigaste hustillverkarna.

Marc och Therese hittade dock inget de gillade hos hustillverkarna. De tyckte att husen var själlösa, med konstigt planerade vardagsrum och stora ytor till ingen nytta.

– Det var bara fyra väggar och det kändes billigt, ingen isolering i mellanväggarna och de hade tagit till kvadratmeter på fel ställen, bara stort och själlöst, säger Marc.

Så sa Thereses syster ”testa att googla på arkitektritat modulhus”. Det gjorde Therese och en bit ner bland sökträffarna hittade hon Prefabriken, en arkitekt med 10 anställda som tillverkade små hus, men de skulle kunna göra större hus också. Företaget använde en byggmetod som de tagit med sig från USA och som heter SIPS, som i princip är en vägg av frigolit, även kallat cellplast, inklädd med byggskivor och så ytskikten utanpå det. Konstruktionen skulle vara väldigt energieffektiv.

– När vi frågade dem om priser sa de att de kunde konkurrera helt ok mot de billiga hustillverkarna och vi började skissa på ett hus med dem.

Hus i frigolit

Husets design inspirerad av containerhus. Foto: Marc Linder

De skulle få ett specialpris, för de skulle vara en av de första kunderna som bygger ett vanligt bostadshus. Ett tidigare bygge företaget hade genomfört var en husbåt i Malmö som hade visats i ett avsnitt av tv-programmet Husdrömmar. De åkte ner till Malmö och tittade på husbåten och träffade arkitekten Kenton Knowles, mannen bakom Prefabriken.

– Han är väldigt kreativ och han är väl anledningen till att vi fastnade för dem, berättar Marc.

Det hela skulle bli lite dyrare än med hustillverkarna de hade tittat på, men plötsligt kunde de få stora fönster och bestämma allt själva. De fick massiva trägolv och möjlighet att välja vilket kök som helst.

Hus + musikstudio i containrar

Nu är bygget i full gång. Huset blir totalt 123 kvm i två lika stora plan och med balkong. Marc och Therese är musiker och den stora hobbyn är det egna bandet Marc and the Matron. Därför stod en musikstudio med på önskelistan också när de skulle bygga.

containerhus

Här blir det musikstudio av containrar. Foto: Marc Linder

I USA hade arkitekten Kenton Knowles haft en idé om fyra containers sammanbyggda till ett hus, som han presenterade för dem. 

– Vi gillade idén så vi tog den designen och byggde den med cellplast istället, berättar Marc.

– Vi har den något filosofiska tanken med huset så ska den vara lite som en ipad. Enkel, snygg och användarvänlig!

För att komma ner i pris för musikstudion föreslog sedan Kenton för dem att de skulle köpa in två gamla containrar billigt, så skulle han sedan bygga om dem i stil med huset. Det var ett förslag de gillade, för de ville ha musikstudion i en helt separat byggnad eftersom det är svårt att isolera bort så mycket ljud.

Husets konstruktion och design

Väggarna i bostadshuset består av 200 mm cellplast inklädda med magnaboard, en brandskyddande byggskiva. När huset står klart kommer alltså all cellplast att vara inklädd, till största delen med magnaboard.

Frigolit hus

Husen sattes ihop under tak och kördes på lastbil till tomten i Skälby. Foto: Marc Linder

– Vi är ju medvetna om brandrisken med cellplast och kommer att vara högst medvetna om det och ha sammankopplade brandvarnare, brandsläckare med mera.

Golv och bjälklag är inklädda i plåtar av aluminiumzink. Även i golvet ligger 200 mm cellplast. I det sluttande låglutande taket ligger 350-250 mm cellplast. Takbeläggningen blir papp. Fönstren är av pvc. 

Grunden är pålad och huset limmas och skruvas fast direkt på plattor som svetsats fast på pålarna. De bestämde sig för att inte sätta igen mellanrummet mellan huset och marken, utan låter det sväva med 40 cm mellan hus och mark.

Hus på pålar

Huset limmas och skruva fast i plattorna på de svarta pålarna som sticker upp. Foto: Marc Linder

– Det är hela designtanken, man sätter inte dit något som inte ska vara där, säger Marc.

–  i har den något filosofiska tanken med huset så ska den vara lite som en ipad. Enkel, snygg och användarvänlig!

Även fasaden blir användarvänlig. De har valt shou-sugi-ban, som är en japansk teknik för att konservera trä så att det blir underhållsfritt. Man bränner träet med en gasolbrännare.

– Vanligtvis använder man ceder eller lärk, men det skulle bli dyrt. Jag pratade med expert på träbeständighet hos SP och han menade att det borde fungera på gran också. Även kontrollansvarige trodde på idén, så vi bestämde oss för att köra på gran och shou-sugi-ban som fasad, berättar Marc.

Fasad

Fasad av shou-sugi-ban. Foto: Marc Linder

De ska värma huset med en luft/luft-värmepump på varje plan, kompletterat med en braskamin. En värmeförflyttare placeras där de tror att det kommer att bli svårt att annars få in värmen.

– Vi har betalat för fjärrvärmeanslutning, men det är så dyrt att driva så vi vill inte ha det, 6000 kr i fast avgift varje år och vi skulle vara uppe i 12 000 kr för uppvärmning per år istället för 5000 kr som vi får med den här lösningen, säger Marc.

Ventilationen blir mekanisk frånluft, med intelliventfläktar i badrummen.

Kök

Köket börjar komma på plats. Foto: Marc Linder

Pris och eget arbete

För tomten fick de betala 700 000 kr. Huset med grund och markarbeten kommer att kosta 2,6 miljoner kr och sedan kommer anslutningsavgifter och lite smått och gott på det. Marc har gjort grävjobbet själv för han är även utbildad grävmaskinist i grunden. Han har rostskyddat plattorna på pålarna efter svetsning, med mera.

Hus av frigolit

Inredning pågår och huset är snart klart. Foto: Marc Linder

Idag har de bara ett par veckor kvar innan huset blir klart. Har vi tur så får vi återkomma om ett halvår för att höra hur det är att bo i ett hus av frigolit.