Bygga nytt hus, Husdrömmar

“Häftigt att bo i ett hus man själv byggt” – Husdrömmar

Vici och Petter ritar och bygger en 32 kvm stor stuga med punschveranda själva på fritiden och med två små barn i släptåg. När de är klara känns det som att vara i ett stort hus. I det senaste avsnittet av Husdrömmar bygger de nästan uteslutande med återbrukat material, en hel del från ödehuset i Småland.

Petter Gunnarsson och Vici Hofbauer ritar och bygger stuga själva med återbrukat material.

Petter Gunnarsson och Vici Hofbauer ritar och bygger stuga själva med återbrukat material. Foto: SVT

I del 3 av Husdrömmar 2024 träffar vi arkitektparet Vici Hofbauer och Petter Gunnarsson som bor på Hisingen i Göteborg. De har blivit med kolonilott i Lundby koloniträdgårdar, på bekvämt cykelavstånd från hyreslägenheten. Men kolonistugan är möglig och fallfärdig. När innertaket rasar in bestämmer de sig för att riva den, rita och bygga en ny själva.

Fakta om stugan och avsnittet

husdrommar sasong 11 avsnitt 3 oasen pa hisingen kolonistuga fore
Den gamla stugan var fallfärdig. Foto: SVT

Huvudpersoner: Vici Hofbauer och Petter Gunnarsson m barnen Bosse och Greta
Plats: Hisingen
Byggstart: Juni 2022
Beräknat klart: Sommar 2023
Klara: December 2023
Budget: 300 000 kr
Utfall: 350 000 kr
Värmesystem: Saknas
Grund: Plintgrund

Arkitekter som de är, så ser de det som en rolig utmaning att rita och bygga något riktigt spännande, där de kan gränserna för material, konstruktioner och designlösningar.

husdrommar sasong 11 avsnitt 3 förkastad ritning
Den första ritningen godkändes inte. Foto: SVT

Den första ritningen får de avslag på från koloniföreningen, den ser alldeles för modern ut och är alltför olik de anda gulliga 100-åriga stugorna i kolonistugeområdet. De gör glatt ett nytt ritningsförslag som får tummen upp direkt.

Så ska de bygga stugan

husdrommar sasong 11 avsnitt 3 oasen pa hisningen modell av huset
Foto: SVT

Det är en röd stuga på 32 kvm med ett gigantiskt glasparti framtill som löper över knutarna. Glas och spröjs ska vara väldigt tunna och kan inte bära särskilt tunga laster. Takstolarna av modellen fackverk kommer att göra att kraften går ner i mittväggen. Därför ska de gjuta en balk under mark i bakkant för att ta upp lasten.

Stugan ska vara utan uppvärmning och bara användas på sommaren.

husdrömmar säsong 11 avsnitt 3 oasen på hisingen planlösning
Foto: SVT

Här ska finnas två sovrum, en toalett, kök och sittplatser.

Budget sätter de till 300 000 kr, pengar som de har sparat ihop. Det här ska bli ett bekymmersfritt hus på alla sätt så att de slipper ta dyra bolån.

Bygget löper smidigt men Gert invänder mot konstruktionen

husdrommar sasong 11 avsnitt 3 oasen pa hisingen gert wingårdg fönsterpartier
Petter och Gert diskuterar konstruktion av fönsterpartiet. Foto: SVT

De börjar med att riva huset tillsammans med vänner och bekanta.

Handlingen kretsar sedan en hel del kring hur Gert Wingårdh ifrågasätter Petters konstruktion med en balk nedgrävd i bakkant för att ta upp lasten. Om det var Gert som hade bestämt över konstruktionen så hade han gjort spröjsen lite kraftigare och slopat balken i bakkant.

Petter tycker dock att det är kul att testa sin egen variant och kör på den. Det här bygget handlar för honom en del om att prova på olika lösningar.

Det är väldigt tidsödande för Petter att bygga spöjsen och skära ut rutor till det stora fönsterpartiet. För att effektivisera bestämmer de sig för att förenkla och avveckla en spröjsrad.

Återbruk av bärande balk och målade fasadbrädor

De använder begagnat byggmaterial både från den rivna kolonistugan, från ett gammalt ödehus i Småland som Vici fått ärva och annat begagnat material de hittar på diverse köp- & säljsajter.

Det ligger en hel del trämaterial där i Småland. Bland annat tar Petter den bärande balken mitt i hustaket därifrån. Gert Wingårdh är positivt inställd till att använda begagnat byggmaterial, men hade inte vågat använda det i den bärande konstruktionen. Men just den här balken verkar onekligen helt ok … eller?

husdrommar sasong 11 avsnitt 3 oasen pa hisingen robert hofbauer
Vici och Robert Hofbauer slipar bort plastfärg från begagnade plankor. Foto: SVT

Vi får se hur Vici och hennes pappa Robert Hofbauer jobbar med att slipa röd plastfärg från ett gäng fasadplankor de ska använda på sin fasad. Den ska visserligen också vara röd, men de hade tänkt sig falu rödfärg. Nu när de slipar plankorna blir ytan dock för slät för att slamfärg ska fästa på de. Därför målar de sin fasad med röd linoljefärg istället, den funkar på släta, hyvlade plankor.

Inredning med runda former

Inredningen i huset växer fram under tiden de bygger. De bestämmer sig för att göra runda hörn både här och där, väldigt vackert!

husdrommar sasong 11 avsnitt 3 oasen pa hisingen kök runda former
Foto: SVT

När de ska klä innerväggarna i träpanel tvingas de köpa den ny, det går inte att hitta tillräckligt många likadana begagnade plankor.

Som golv hade de drömt om att få lägga breda plank av douglasgran, men eftersom de är väldigt dyra fick de hitta på något annat - ett kubbgolv av överblivna träbitar.

Klara i december 2023

husdrommar sasong 11 avsnitt 3 oasen pa hisningen kolonistuga efter

En regnig dag i december kommer Gert och Anne till kolonistugan för att avsyna resultatet. De är väldigt imponerade.

– Det känns som en pampig punschveranda på ett pampigt hus med de här enorma glaspartierna, utbrister Anne.

Fönsterpartiet mäter hela 6 meter.

Sedan frågar hon dem hur tufft det har varit. De tycker det har varit lite upp och ner. Vici har tagit barnen själv och det är Petter som har byggt för det mesta. Han tycker det har varit värt det. Det tog hela sommaren att bygga fönsterpartiet vilket var drygt, men sedan har det varit värt det.

Dörrarna till sovrummen är utförda som smäckra skjutdörrar. Bosse och Greta älskar sitt rum. Greta har fått ett fönster där uppe i övervåningssängen som hon hade önskat sig, där hon kan kika ut och lägga pennor i karmen.

husdrommar sasong 11 avsnitt 3 oasen pa hisingen sovrum
Foto: SVT

Gert tycker det är genialiskt att förrådet på utsidan hindrar insyn genom det runda fönstret i sovrummet.

Men han kan inte släppa tanken på att specialkonstruktionen med den nedgrävda balken i bakkant, den var allt onödig. Petter inflikar att det inte var så jobbigt att göra den.

De drog över budget med 50 000 kr och hamnade på totalt 350 000 kr. De var den invändiga panelens fel.