Husägarnas mardrömsväxt hotar nu Botaniska trädgården

Parkslide är en växt som är mycket svår att bli av med.

Parkslide är en växt som är mycket svår att bli av med. Foto: Wikipedia

Den invasiva växten parkslide har etablerat på platser i utkanten av Botaniska trädgården i Göteborg.

Parkslide har kommit att bli varje husägares mardröm. Det finns flera exempel på människor som köpt hus där det sedan visat sig att trädgården är invaderad av den invasiva växten som riskerar orsaka skador på huset om den kommer för nära. Nu har även Botaniska trädgården i Göteborg växten nära inpå sig. Den uppges ha fått fäste på flera platser i utkanten.

– Om man börjar gräva bort den, och gräver fel så kan den börja sprida sig blixtsnabbt. Just nu står beståndet ganska stilla, men risken finns ju att den sprider sig till de närliggande trädgårdarna, säger Mari Källersjö, förvaltningschef Botaniska trädgården, till SVT.

Husägare som fört kamp mot växten vittnar om många år av experiment och uttröttningstaktiker. Botaniska trädgården går i samma tankar, men har ännu inte bestämt sig för vilken metod de ska testa. De följer nu även ett test som görs där grisar får böka bort växten. 

Byggahus medlem Shadowfire är en av de outtröttliga husägare som bedrivit kamp mot växten. Här kan du läsa hela hans historia.

Du kan även läsa mer om Parkslide i vårt artikel "Parkslide - allt du behöver veta".