Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Parkslide - varning för att köpa hus/tomt med parkslide

 1. S
  Renoverare · Västra Götaland · 1 110 inlägg

  shadowfire

  Renoverare
  Jag måste bara delge en skarp varning för detta otyg och dela med mig lite.

  Med den vetskap jag har idag så hade jag aldrig köpt mitt hus med dessa förutsättningar. På visningen var det en fin, tät och stor häck på baksidan av tomten. Den visade sig vara hög och ståtlig mot slutet av sommaren, närmare 3m hög och massor med små blommor som i början verkade söta.

  Ett år senare noterade jag att jag under blomningstiden hade jag helt galet mycket knott i trädgården. Visade sig att de svärmade som galningar runt de små blommorna och jag måste ha haft kvarterets summerburst för knott. Likaså noterade jag att den fina häcken nu var 1 meter längre in på min gräsmatta och att gräsmattan nedanför hade dött.

  Här började jag googla och undersöka vad detta var för någon växt. Döm min förvåning när det dök upp varningar. I mail, på min blogg och på alla texter jag sprang på. Ord som "odödlig", "invasiv", "förbjuden i trädgård" dök upp och alla med två synonymer; Jättenslide och Parkslide. Mer känd som Japanese Knotweed internationellt.

  Växten är invasiv och söker sig till "fri mark" där det är mysig jord och gott med ljus (läs gräsmatta). Den förökar sig och sprider sig med rekordhastighet, jag noterar själv 1 löpmeter/säsong och den suger all näring som finns i marken vilket gör att inte ens maskrosor överlever i dess närhet.

  Den är extremt tålig mot det mesta. Glyfosat typ vanlig roundup biter lokalt, under tillväxtperioden finns det en chans att med upprepade behandlingar lyckas sänka en planta, men under marken fortsätter den frodas och sprida sig. Att täcka över med markduk/presenningar gör att den ändå skjuter skott, dock aningen tröttare (och den fortsätter leta vägar under jord för att se om den kan ta sig runt och upp någonstans). Att gräva upp den är kämpigt då den går ner med rötter - inte sällan med grovlekar som arm eller tunna rötterna som är som en vanlig fiskelina i tjocklek - ner på 1-1,5m djup. Bryter man av en rot och lämnar en centimeter, så räcker det för att en ny skott tar form och börjar föröka sig.

  En parentes är att jag har gjort ett experiment på en Parksliderot/planta som jag lät gro i en hink. Jag sprayade Klorin på den. Diesel. Bensin. Sådant som vanliga växter (och djurliv) bara tvärdör av. Inte en gnutta effekt 3v senare, lite vissen på bladen men rotsystemet var precis lika blött, gult och välmående som innan.

  Det som tyvärr händer i mitt fall är att växten har även hittat mina grannars gräsmattor och är på väg in dit och hotar på en flerårig horisont även att ta över deras trädgårdar.

  I Sverige är den inte fullt lika utbredd (ännu?!), men i andra länder t.ex. England finns det företag som enbart arbetar med att sanera Parkslide. Oftast i kombination med bekämpningsmedel, men också total jordsanering då man antingen gräver upp och fraktar bort all jord eller silar jorden från rötter. I vissa mindre samhällen/byar har Parksliden tagit över precis allt och blivit klassat som ett miljöproblem. Även här i Sverige om man söker runt, så hittar man rapporter om att den har tagit sig in i källare (!) genom springor mm. Det finns också rapporter på där man asfalterat parkeringsplatser eller vägar och där den tagit sig under marken bort till andra sidan för o skjuta nya skott.

  De fyra bekämpningsmetoder jag fångat upp utifrån timtals genomgång av studier, andras erfarenheter osv är;

  1. Mörklägga/täcka. Även om man gör det så skjuter den skott och reser markduk/presenning då den har enorm kraft/energi, men den blir tröttare utan solljus. Dock försöker den leta efter sidorna, så även om man täcker 1-2 meter utanför infekterat område, så kommer den segt att försöka leta sig dit vilket på ett sätt gör att man riskerar att sprida den ännu mer.

  2. Avskärma med markskärm. I kombination med ovan, så kan man gräva ner skivmaterial på åtminstone 1m djup, så kan man åtminstone förhindra att den söker sig vidare. Det kräver dock att alla skivor överlappar och att det är total inhägnad. Finns det en enda liten öppning så kan jag garantera att det finns en Parksliderot där en säsong senare.

  3. Glyfosat. Dels kan man trötta ut den lite extra med att ta bort presenningar/markduk och pensla blad eller spraya under tillväxtsäsong, men helst ska man kräma på med det när växten har pumpat ut sin energi och börjar förbereda sig för att lagra energi inför vintern. Några rapporterar lyckade resultat med att klippa av stjälkar och hälla ner roundup precis innan första frosten. Min erfarenhet av detta har inte varit lyckad. Då ägnade jag ändå en hel vecka åt att klippa tusentals stjälkar och hälla ner roundup i. I England har de företag som injicera Glyfosat med en spruta in i varje(!) stjälk på hösten.

  4. Gräva. Att döda växten enbart genom grävning verkar sällsynt, möjligen trötta ut den, men så länge det blir någon lite rotstump kvar så tar det bara något år innan den är igång igen. Dock är det logiskt att skapandet av massiva rötter i armstorlek tar tid/energi och kan man gräva upp en del så är det också en uttröttande effekt. Även om man beställer en fet grävmaskin och schaktar ur enorma mängder jord - så räcker det med ett par rotstumpar i milimeterstorlek som blir kvar, å så lever den vidare. Verkar död i 2-3 år kanske, sedan kommer skotten upp igen (och då är det redan ett nätverk till rötter i jorden flera meter bort därifrån).

  Summa summarum är att det inte finns ett enda sätt att utrota växten på allena och inte heller på studs, utan det handlar om en lång kamp där man kan göra korttidsverkande anfall men måste framför allt bita ihop och härda ut långsiktigt. Detta var något jag aldrig ens hade hört talas om när jag skulle uppfylla min dröm om att få ha ett eget litet hus och all den tid, kraft och energi jag får lägga på denna växt (som numera är döpt Cthulhu) är helt galet.

  Ska ni köpa hus/tomt/stuga och identifierar Parkslide där.
  Köp. Inte. Objektet.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  p1130269.jpg

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  P1030791.JPG

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  P1030560.JPG

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  P1020551.JPG

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  P1010099.JPG

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  P1030790.JPG
   
 2. S
  Renoverare · Västra Götaland · 1 110 inlägg

  shadowfire

  Renoverare
  Översta bilden är tagen vid husköpet och nu är Parksliden nästan förbi växthuset, full fart mot boningshuset och har redan skjut in skott IN i både växthuset och in i mitt redskapsskjul en bit bortanför. Den är dock markant tröttare i år då den fått motstånd i form av en sjukt envis o tjurig Norrlänning som vägrar ge upp, men bäver vad detta har kostat mig fritid.
   
 3. D09
  Medlem · västra götaland · 9 402 inlägg

  D09Premiumikon: Hand

  Medlem
  Tycker den fullvuxna busken påminner om något jag slaktar på min baksida varje år

  Men jag har inte direkt öga för det gröna, kan lika väl vara en ek :)

  Edit

  Grym beskrivning, blir nästan rädd ;)
   
 4. M
  Husägare · Östergötland · 2 329 inlägg

  Micro

  Husägare
  Kolla med någon bonde om du kan få köpa Roundup , det brukar ta död på det mesta av växtlighet.:cool:
   
 5. S
  Renoverare · Västra Götaland · 1 110 inlägg

  shadowfire

  Renoverare
  Haha, jag såg inte heller någon större skillnad i början :p
   
 6. S
  Renoverare · Västra Götaland · 1 110 inlägg

  shadowfire

  Renoverare
  Redan provat, utan att säga för mycket så kan vi väl uttrycka det som såhär att folk som får handskas med kraftigare varor än vad svensson får köpa på butik, har gått bet.
   
  • Laddar…
 7. S
  Renoverare · Västra Götaland · 1 110 inlägg

  shadowfire

  Renoverare
  Jag trodde inte på utomjordisk verksamhet innan jag såg denna växt, men när något går emot all lära kring fotosyntesen så börjar jag undra.
   
  • Laddar…
 8. nimhed
  Medlem · Skåne · 3 038 inlägg
  Är hela häcken nedsågad nu
   
 9. S
  Renoverare · Västra Götaland · 1 110 inlägg

  shadowfire

  Renoverare
  Så här såg det ut nu när jag grävde med grävmaskin där sliden växer som mest. Varje skopa innehöll ca 1 sopsäck full med rötter (som gick att se):

  [video=youtube;U6uRQuW4r5s]https://www.youtube.com/watch?v=U6uRQuW4r5s[/video]

  Då grävde jag ändå upp allt detta för hand förra året;

  [video=youtube;1lsBJgnMNMc]https://www.youtube.com/watch?v=1lsBJgnMNMc[/video]

  För att någon månad senare ha;

  [video=youtube;RA1mcus5ZvA]https://www.youtube.com/watch?v=RA1mcus5ZvA[/video]
   
 10. S
  Renoverare · Västra Götaland · 1 110 inlägg

  shadowfire

  Renoverare
  Jag grävde upp alla synliga skott dagligen delar av förra sommaren, samma ritual som att borsta tänderna - fast med spade och ursinnesmod varje kväll.

  I år var det bara sand/jord kvar och inget mer, så jag tömde två Rusta-varuhus på presenningar och täckte. Kändes bra tills att presenningarna reste sig som med tältpinnar under. Visade sig att även om den inte får ljus NU, så skjuter den ändå skott upp under presenningarna. Samtidigt söker den nya vägar, jag täckte ändå ca 1m utanför infekterat område och den har hittar utkanten på det med nu.
   
  Redigerat 2 jun 2014 15:35
 11. S
  Renoverare · Västra Götaland · 1 110 inlägg

  shadowfire

  Renoverare
  Det går att få död på den, men inte så lojt som att bara spraya på lite roundup eller gräva upp ett par skott. Vi pratar flera års arbete och uttröttande kamp. Det är lite som krigsföring på riktigt, samma taktik. Avgränsa, bekämpa, överraska, bekämpa. :p
   
 12. nimhed
  Medlem · Skåne · 3 038 inlägg
  Jag lider med dig. Gissar att du vill ge en spark på smalbenet till folk som klagar över sin kirschkål?
   
 13. V
  Hobbysnickare · Stockholm · 877 inlägg

  vanpire

  Hobbysnickare
  Går det inte att såga ned den och sen slå i såna där Roundup-pluggar i den?
   
 14. Ludwig
  Medlem · Västra Götaland · 902 inlägg

  Ludwig

  Medlem
  Skönt att man inte har den hemma!

  Glykol? Salt ner i stjälken? Fosforsyra? Wc- rent? Natriumhydroxid? Tyvärr är ju de saker man kommer på även svåra att runda när allt dött! :(
   
 15. S
  Renoverare · Västra Götaland · 1 110 inlägg

  shadowfire

  Renoverare
  haha jag törs dock inte uttala mig då jag inte haft kirschkål, men efter denna växt känner jag mig redo för det mesta.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.