Husägare förlorar mot kommunen i mål om sophämtning

MÖD slår fast att det är okej att flytta husägarens sopkärl 100 meter från tomtgräns så att renhållningsarbetarna får en bättre arbetsmiljö.

Ett sopkärl, dock ej det i artikeln.

Ett sopkärl, dock ej det i artikeln. Foto: Elina Blom

En husägare i Ängelholm har i två års tid stridit med kommunen om var dennes soptunna ska stå. Nu får kommunen rätt i högsta instans och husägaren måste därmed lämna sina sopor drygt 100 meter från huset.

Kommunen flyttade 2020 husägarens avfallskärls uppställningsplats 70-100 meter bort från fastigheten efter klagomål från företaget som hämtar sopor. De ansåg att kärlet stod för svårt till när det stod vid fastighetsgränsen. Gatan som leder dit är för smal och det saknas vändplats.

Husägaren överklagade och fick rätt i alla instanser. Mark- och miljödomstolen sade exempelvis att eftersom det är kommunens väg fram till fastigheten är det upp till dem att ombesörja att renhållningsfordon tar sig fram.

Men Mark- och miljööverdomstolen gör en annan bedömning:

”Brister i renhållningsarbetares arbetsmiljö utgör enligt praxis giltigt skäl för en kommun att anvisa ny hämtningsplats för hushållsavfall.”

Kommunen bedöms ha rätt att anvisa en ny plats, och MÖD skriver att det saknas skäl att ifrågasätta valet. Vidare bedömer man att kommunens utredning om alternativa uppställningsplatser - och varför de inte fungerar - är tillräcklig för att få rätt till den placering som nu valts.