Fyra egna vindkraftsägare med blandade erfarenheter

Vindkraftverk som krånglar, blåser ner och i värsta fall måste skrotas. Men några vindkraftsägare är ändå hyfsat nöjda och tycker att miljövärdet väger upp investeringen.

I mitten vindkraftsägarna Marie och Gustav Mandelmann, till vänster Gert vid den Blå Gården, höger Mats Jepsen och familjen Wendt.

I mitten vindkraftsägarna Marie och Gustav Mandelmann, till vänster Gert vid den Blå Gården, höger Mats Jepsen och familjen Wendt. Foto: Innoventum, Lars Bärtås

Byggahus.se har under åren besökt ett antal husägare som skaffat egna vindkraftverk. Hur har tekniken fungerat och är de nöjda med sin investering? Vi har kontaktat några av familjerna igen och svaren visar sig högst varierande.

Mats Jepsen skrotade sitt vindkraftverk

Vindkraft
För Mats Jepsen blev det införskaffade vindkraftverket en besvikelse. Foto: Lars Bärtås

Ett avskräckande exempel är Mats Jepsens vindkraftsatsning, som vi berättat om i en tidigare artikelserie. Han beställde ett vindkraftverk på 12 kW som installerades på hans gård i Rydebäck utanför Helsingborg sommaren 2008.Leverantören hade utlovat en årlig elproduktion på 20 000–30 000 kWh. Men det visade sig att kraftverket mestadels stod stilla. Det hjälpte inte heller att försöka reparera det. Efter sex år hade det endast producerat 28 000 kWh.

Mats Jepsen försökte förgäves kontakta leverantören och få ut en ersättning. Till slut bestämde han sig för att skrota det.
– Det var ingen lyckad satsning, men jag blev åtminstone en erfarenhet rikare, säger Mats.

Gert och Tina har satsat på ännu ett vindkraftverk

Småskalig vindkraft
Foto: Blå Gården.

En liknande erfarenhet har Gert Thell och Tina Högström som driver ”Den Blå Gården” i skånska Olstorp. Paret har målmedvetet satsat på ett fossilfritt boende med egen energiförsörjning. Förutom solceller och batterisystem investerade de 2017 i ett vertikaldrivet vindkraftverk, som utvecklats av en lokal entreprenör. Kraftverket placerades på en öppen åker en bit från huset, i utmärkt vindläge.

– Ekonomiskt sett har vi betydligt bättre utbyte av solcellerna, men vi tänker inte på ekonomin i första hand.

– Men det hjälpte inte, trots flera försök att få igång det. Efter tre år gav vi upp och fick tillbaka de pengar vi satsat, berättar Gert Thell.

Gert Thell
Gert Thell. Foto: Lars Bärtås

Läs mer: 100 procent eldrivet på gården

Trots det misslyckade försöket har Gert och Tina valt att investera i ett nytt vindkraftverk. Det är utvecklat av Malmöföretaget Innoventum och består av ett 12 meter högt trätorn med en vindturbin på 5,5 kW. Kraftverket, som installerades i oktober 2021, står på samma plats som det tidigare (borttagna) verket. Investeringen hamnade på totalt 400 000 kronor.

– Det gick snabbt att installera och få vindkraftverket i drift. Men sedan uppstod krångel med säkerhetsfunktionen, som utlöstes redan vid 10 m/s som är strax under medelvind här. Företaget har behövt justera balansgången och inställningen av generatorn, men efter det har kraftverket börjat fungera bättre.

Under premiäråret i fjol levererade vindkraftverket 2800 kWh. Gert Thell förväntar sig en betydligt högre produktion i år, i hopp om att det inte krävs fler injusteringar.

– Ekonomiskt sett har vi betydligt bättre utbyte av solcellerna, men vi tänker inte på ekonomin i första hand. Vi ser det snarare som en investering för oss själva och miljön, säger Gert Thell.

Mandelsmanns vindkraftverk levererar 28 000 kWh per år

Vindkraft Mandelmanns Dalifant
Paret Mandelmann framför sitt egna vindkraftverk av modellen ”Dalifant” från Innoventum. Foto: Innoventum

På blåsiga Österlen finns också några privata vindkraftverk. Ett av dem ägs av Marie och Gustav Mandelmann, kända från TV-serien Mandelmanns. De har, liksom Blå Gården, satsat på Innoventums ”Dalifant”, men med en större turbin på 11 kW. Kraftverket är placerat på en hög kulle och trätornet är knappt 20 meter i navhöjd. I likhet med Gert och Tina har Mandelmanns även investerat i en stor solcellsanläggning på 17 kWp, med målet att bli självförsörjande på energi.

– Sol- och vindkraft fungerar bra ihop, då solcellerna ger mycket utbyte under sommaren medan vindkraftverket är effektivast under vinterhalvåret, säger Gustav Mandelmann.

Det går att följa Mandelmanns energiproduktion via Innoventums webbtjänst. Där kan man se att vindkraftverket totalt producerat omkring 200 000 kWh sedan det togs i drift i september 2015, vilket motsvarar en årlig produktion på cirka 28 000 kWh. Investeringen i vindkraft och solceller landade på drygt en miljon kronor – och även med dagens höga elpriser lär kostnaden för vindkraftverket bli svår att få igen.

– Det finns ett symboliskt värde i att kunna tillvarata energin från solen och vinden, som är svårt att mäta i pengar, framhåller Gustav Mandelmann.

Familjen Wendt bor off grid med eget vindkraftverk

Wendt
Susanne och Holger Wendt. Foto: Lars Bärtås

På Österlen hittar vi också familjen Wendt som bor i en skånelänga, byggd på 1860-talet. Skånelängan har aldrig varit inkopplat till elnätet och i stället för att dra in el, ”som skulle bli en alltför dyr historia”, har de satsat på egen energiförsörjning med solceller, solfångare, vindkraft och batterilager.

– En av fördelarna med att bo ”off grid” är man är inte behöver svära över elräkningarna, säger Holger Wendt.

Läs mer: Familjen Wendt bor off grid på Österlen

Familjens vindkraftverk, som levererats av Legoelektronik, är ett så kallat miniverk på 400 W. Det är förankrat med stagad mast i utkanten av tomten och har varit på plats sedan hösten 2008.

– Vindkraftverket har blåst ner vid två tillfällen, senast nu i vinter under en stormig kväll. Men vi har, med grannarnas hjälp, lyckats resa upp det i oskadat skick, berättar Holger.
Det lilla vindkraftverket ger ingen stor produktion, drygt 200 kWh per år, men trots det fyller det sin funktion, menar Holger.

– Vi behöver bara el till hushållets apparater, medan uppvärmningen ordnas med ved och solvärme. Vindkraftverket gör det möjligt att bo här året om, även under det mörka vinterhalvåret. Det finns förvisso ingen garanti att kraftverket klarar nästa storm, men det snurrar väldigt bra så länge det håller sig på plats.

Läs mer
Småskalig vindkraft – en vansklig investering
Investera i egen vindkraft? Tänk på det här!